1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE HER YIL YAKLAŞIK 300 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR...
KKTC’DE HER YIL YAKLAŞIK 300 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR...

KKTC’DE HER YIL YAKLAŞIK 300 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR...

30’u hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor...

A+A-

VAİZ: “KKTC’DE HER YIL YAKLAŞIK 300 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR, 30 KİŞİ HASTANEYE ULAŞAMADAN HAYATINI KAYBEDİYOR”

BESİM: “SAĞLIKTAKİ ORGANİZASYON VE DİSİPLİN SORUNU NEDENİYLE HEKİM KADROSU VE ALT YAPI VERİMLİ KULLANILAMIYOR”

 

ÖZERDEM: “EKSİKLER, YANLIŞLAR VAR. TALEPLERİMİZ SÖZDE KALIYOR, BU DA MOTİVASYONUMUZU DÜŞÜRÜYOR”

KOBAT: “KALP HASTALIKLARI KONUSUNDA CİDDİ AMELİYATLAR VE TEDAVİLER VAR… EKSİĞİMİZ OTELCİLİK HİZMETİ…BU KONUDA ÇALIŞMALAR VAR”

ELEDAĞ: “FELÇLİ HASTA SAYISI AZALDI… KALP DAMAR UZMANLARININ BUNDA EMEĞİ ÇOK”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz, KKTC’de her yıl yaklaşık 300 kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan 30’unun hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dr. Vaiz, her eylül ayının son pazar gününde kutlanan “Dünya Kalp” günü nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kalp ve damar hastalıklarının en fazla 40 ile 60 yaş arasında görüldüğünü ifade etti.

“En mutu olduğumuz yaşlarda hastalanıyoruz” diyen Vaiz, “İnsanları tedavi etmek için milyarlarca lira harcanıyor oysa bu bütçe koruyucu sağlık hizmetlerine gitmeli. Önemli olan kalp rahatsızlıklarının koruyucu hekimlikle önlenmesidir” dedi.

“EN GENÇ HASTAMIZ 29 YAŞINDA”

Geçtiğimiz günlerde 42 yaşında kalbi duran bir hastayla karşılaştıklarını, 35 yaşındaki bir hastada benzer durum görüldüğünü kaydeden Gülgün Vaiz, “En geç hastamız 29 yaşında. Bu insanların hepsi sigara içiyor” dedi.

“KOŞAR GİBİ YAŞAMAK…”

Değişen hayat şartlarında insanların sağlıklı yemek pişirmeye, yürümeye vakit ayırmadığını kaydeden Vaiz, “Koşar gibi yaşamak bize kalp rahatsızlığı olarak geri dönüyor” ifadesine yer verdi.

Sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun kalbin üzerindeki olumsuz etkilerini aktaran Gülgün Vaiz, hareketsizliğin çocuklarda kiloya ve diyabete neden olduğunu söyledi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz, “Anne babalarından daha az yaşayacak bir nesille karşı karşıyayız” dedi.

“KALKIN VE PEDALLAYIN”

Vaiz, insanlar için yürüyebilecekleri temiz alanlar yaratılmasının şart olduğunu vurgulayarak devletin ve belediyelerin bu konuya eğilmesini istedi.

Kalp Günü’nün sloganlarından birinin “Kalkın ve Pedallayın” olduğunu dile getiren Gülgün Vaiz, bisiklet kullanmanın teşviki için de çağrı yaptı.

“ANNE BABALARINDAN DAHA AZ YAŞAYACAK BİR NESİLLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Uzun süre hareketsiz oturmanın emboli riskini artırdığına da dikkat çeken Vaiz, “Çocukları uzun süre bilgisayarda vakit geçiren anne-babalar rahatsız olmalı” dedi.

“KAS YAPAYIM DERKEN KALPLERİNDEN OLUYORLAR”

Bazı insanların kaslarını geliştirmek için protein kullandığına da işaret eden Vaiz, “Gençler, kas yapayım derken kalplerinden oluyor” ifadesine yer verdi.

“LÜTFEN KENDİNİZE ZAMAN AYRIN”

Kolesterol, sağlıksız beslenme ve stres gibi etkenlerin kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin bilindiğini ancak dikkate alınmadığını söyleyen Gülgün Vaiz, şunları kaydetti:

“Lütfen kendinize zaman ayrın, yüzün, yürüyün ya da bisiklet sürün.

Sigaradan, uyuşturucudan, alkolden, doğal olmayan gıdalardan uzak durun. Yağlı yiyecekler tüketmeyin. Stresten uzak durmak için aile ilişkilerinizi geliştirin. Bir saat uymak kalp krizini önlüyor. Mümkünse öğlen dinlenin.”

YILDA BİN ANJİYO…300-400 BY-PASS

Vaiz, basın toplantısındaki konuşmasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yılda bin kişiye anjiyo yapıldığını, 500 stent takıldığını, 300-400 by-pass ameliyatı gerçekleştiğini de aktardı.

BESİM: “SAĞLIKTAKİ ORGANİZASYON VE DİSİPLİN SORUNU”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, KKTC’de birinci basamak sağlık hizmetleri ile koruyucu hekimliğe önem verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde, halkın yüzde 70’inin birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlandığını kaydeden Besim, “Bizde birinci basamak sağlık hizmetlerine yeterli önem verilmiyor. Bu nedenle 3’üncü basamak sağlık hizmeti veren Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yük artıyor” dedi.

Besim, sağlıktaki organizasyon ve disiplin sorunu nedeniyle hekim kadrosunun ve alt yapının verimli kullanılamadığını da kaydederek, birinci basmak sağlık hizmetlerinin üçüncü basmağa yüklenmesinin ileri tetkiklerin ve tedavilerin aksamasına neden olduğunu söyledi.

“KALP DAMAR CERRAHİSİ ONUR VEREN AMELİYAT YAPIYOR”

Filiz Besim, “Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bu yükü kaldıramıyor” dedi.

Hastanenin yaşlandığını, fiziki altyapısının yıprandığını da kaydeden Besim, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kalp ve damar hastalıklarında uygulanan tedavilerin kendisini gururlandırdığını söyledi, “Kalp damar cerrahisi, onur veren ameliyat yapıyor” dedi.

ÖZERDEM: “TALEPLERİMİZ SÖZDE KALIYOR”

Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem, sağlıkta insanların yaşam kalitesi için tedbir alınmasını isteyerek, “Eksikler, yanlışlar var. Taleplerimiz sözde kalıyor, bu da motivasyonumuzu düşürüyor” ifadesine yer verdi.

Konuşmasında kalp ve damar hastalıklarının yaşlı hastalığı olmaktan çıktığını vurgulayan Özerdem, her yıl 18 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiğin söyledi.

Özerdem, “Bu sayının 2020’li yıllarda 25 milyona ulaşacağı öngörülüyor” dedi.

“İLACA VE YATAĞA BAĞLI BİR NESİL SÖZ KONUSU…”

“Çocukların yüzde 10-12’si diyabet, yüzde 25 ve üzeri obez. Okul kantinlerinde düzenlemeye gidilmeli. Ekonomik kaygılar sağlığın önüne geçmemeli” diyen Özerdem, “İlaca ve yatağa bağlı bir nesil söz konusu. Tedbir şart” dedi.

Ülkedeki tedavi edici hekimlikte ilerleme olduğunu vurgulayan Öner Özerdem, “Koruyucu hekimlik ve çocuklar konusunda endişeliyiz” ifadesine yer verdi.

KOBAT: “YENİ BİR HASTANE ŞART”

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Katayon Kobat da konuşmasında, “Sağlık, hükümetlerin değil, ülkenin politikası olmalı” dedi.

Kobat, “Kalp hastalıkları konusunda ciddi ameliyatlar ve tedaviler var. Otelcilik hizmetimiz eksik. Birkaç aydır bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nda çalışma var. Yeni bir hastane şart... İlk adımın atılabilmesi için çalışılıyor” dedi.

ELEDAĞ: “FELÇLİ HASTA SAYISI AZALDI”

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Nil Ergün Eledağ ise, 2001’de nöroloji uzmanı olarak göreve başladığında KKTC’deki felçli hasta sayının çok olduğunu söyledi.

Eledağ, “Felçli hasta sayısı azaldı. Kalp damar uzmanlarının bunda emeği çok” diyerek hasta olmadan önce doktora gidilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.