1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE HÜKÜMET KRİZİ MÜZAKERELERİ VURACAK
KKTC’DE HÜKÜMET KRİZİ MÜZAKERELERİ VURACAK

KKTC’DE HÜKÜMET KRİZİ MÜZAKERELERİ VURACAK

KKTC’de hükümet krizi müzakereleri vuracak

A+A-

KKTC’de sol ve sağ partilerin kurduğu “Büyük koalisyon” hükümetinin 8 ay gibi kısa bir sürede dağılması, Güney Kıbrıs’taki parlamento seçimleri nedeniyle yavaşlayan Kıbrıs müzakerelerini, zincirleme etkiyle vuracak.

50 sandalyeli parlamento aritmetiği, erken seçim kararı alınıncaya kadar “istikrarlı bir hükümete” izin vermiyor. KKTC siyasi tarihinde ilk kez denenen ülkenin en büyük iki siyasi oluşumu, soldaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile sağın temsilcisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) arasındaki “Büyük koalisyon”, ideolojik farklılıklar nedeniyle çöktü. 38 milletvekiliyle parlamentoda ezici çoğunluğu elinde bulunduran ve iddialı reformlar hedefleyen CTP-UBP koalisyonu, Türkiye’den borularla gelen suyun işletmesi ve yine Türkiye ile pazarlıkları süren mali protokolün gecikmesi nedeniyle dağıldı. Hükümetin yıkan son darbe, mali protokolün imzalanmamasına paralel, mart ayı memur maaşlarının eksik ödenmesi oldu.

PAZARLIKLAR BAŞLADI

Başbakan Ömer Kalyoncu hükümetin istifasını önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunacak, ancak yeni hükümet pazarlıkları erken başladı. 50 sandalyeli parlamentodan 26 oyla güvenoyu alacak birden fazla yeni hükümet seçeneği bulunuyor. Hükümet krizi, devam eden Kıbrıs müzakerelerine olumsuz etki yapacak. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis arasında devam eden müzakereler, Güney Kıbrıs’ta bu ay sonu yapılacak parlamento seçimleri nedeniyle yavaşlamıştı. KKTC’deki siyasi istikrarsızlık ya da sağ partilerin kuracağı yeni bir hükümet Akıncı’yı zor durumda bırakacak.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.