1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE İLGİNÇ EYLEM
KKTC'DE İLGİNÇ EYLEM

KKTC'DE İLGİNÇ EYLEM

KKTC'de ilginç ve dikkat çekici bir eylem;

A+A-

BAŞBAKANLIK IŞIKLARINDAKİ EYLEMDE EKMEK, SÜT VE MUM DAĞITILARAK YAPILAN ZAMLAR PROTESTO EDİLDİ

“BİR ÇOK İNSANIMIZ AÇLIK SINIRLARININ ALTINDA ÜCRETE MAHKUM EDİLMİŞTİR”

ÖZKARDAŞ EYLEMİ GENİŞLETME UYARISINDA BULUNDU

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), ekmek, süt ve mum dağıtarak yapılan zamları protesto etti.

Kamu-Sen Yönetim Kurulu üyeleri ekmek, süt, elektrik, tüp gaz ve akaryakıta yapılan zamlar ile yolsuzluk soruşturmalarının sonuçlandırılmaması, özelleştirme ve kamuya yeni girenlerin maaşlarını düzenleyen yasada değişikliğe gidilmemesini Başbakanlık ışıklarında yaptığı eylemle protesto etti.

Sendika, gerekli önlemlerin alınmaması halinde eylemlerini genişletme ve diğer sendikaları da dahil etme uyarısında bulundu. 

Sendika yetkilileri eylem kapsamında, Başbakanlık ışıkları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı önünde ekmek, süt ve mum dağıttı.

BASIN AÇIKLAMASI

Başbakanlık ışıklarında okunan basın açıklamasında, zamlar ve Türk Lirası’ndaki değer kaybına atıfta bulunularak “Soframıza gelen ekmeğimiz gün ve gün azalmış, yaşam kalitemiz düşerek bir çok insanımız açlık sınırının altında ücrete mahkum edilmiştir” denildi.

Bugün hükümette yer alan partilerin seçim öncesinde, “hayat pahalılığı uygulamasını altı aydan iki aya düşürülmesini” öngördüğü, “kamuya giriş ücretlerini düşürdüğünden ‘göç yasası’ olarak nitelendirilen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası ve Özelleştirme Yasası’na karşı durduğu” savunulan açıklamada, ancak bugün bu partilerin hükümete gelmeleriyle “Değişen hiçbir şey olmadığı” ileri sürüldü.

“Geçitkale İhalesi, hellim olayı, akıllı sayaçlar, gübre olayı, antrepolardan gümrüğü ödenmeden çıkartılan mallar ve vergi kaçakçılarıyla” ilgili yolsuzluk dosyalarının sonuçlandırılmamasına da atıfta bulunulan açıklamada, hükümetin “vergi kaçakçılarına af çıkarmayı” planlandığı da iddia edildi.

Açıklamada, “Tüm yolsuzlukları deşifre ederek yargıya götürün, Nerden Buldun Yasası’nı çıkartarak dokunulmazlara dokunun, hukuku üstün kılacak tavırlar sergileyin” çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Kıbrıs sorununa çözüm bulma hedefiyle yeniden başlayan müzakere sürecine ve müzakere sürecinin başlamasını sağlayan “Ortak Açıklama”ya destek belirtildi.

ÖZKARDAŞ

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş eylem sırasında yaptığı konuşmada, eşel mobil,  kamu çalışanlarıyla ilgili yasa ve özeleştirme yasası üzerinde değişikliğe gidilmemesi ve yapılan zamlar nedeniyle hükümeti eleştirdi.

Özkardaş, altı ayda bir olan hayat pahalılığının “gerçeği yansıtmayan bir şekilde” uygulandığını, çalışanların bir kısmının gelirinin ise yoksulluk seviyesinin altına indiğini ileri sürdü.

Alacak-verecek meselelerinden dolayı mahkemelerde binlerce dosya biriktiğini de savunan Özkardaş, mazbatadan dolayı insanların tekrar hapse girmeye başladığını da ifade etti.

Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın adada adil ve kalıcı çözüm için Kıbrıslı Türklerin ekonomik durumlarının Kıbrıslı Rumlar kadar iyi olması gerektiğini dile getirdiğini hatırlatan Özkardaş, bugün Kıbrıslı Türk memurların maaşlarının Türkiye’deki memurların maaşlarının çok gerisine düştüğünü söyledi.

Özkardaş “İçine düştüğümüz durumda kalıcı ve eşitlik temelinde bir çözüm için elimiz güçlü olarak mı oturuyoruz masaya ?” dedi.

Protesto gerekçeleri olan konular üzerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde protesto eylemlerini genişletme uyarısında da bulunan Özkardaş, konuyla ilgili diğer sendikalarla da görüşmeyi tasarladıklarını söyledi.

Özkardaş, “Hükümetin artık Kıbrıs Türk halının yapısal sorunlarını çözmesi, hukukun işletilmesi lazım” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum