1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE İSTİHDAM EDİLEN 3500 KİŞİDEN...
KKTC'DE İSTİHDAM EDİLEN 3500 KİŞİDEN...

KKTC'DE İSTİHDAM EDİLEN 3500 KİŞİDEN...

KKTC'DE İSTİHDAM EDİLEN 3500 KİŞİDEN...

A+A-

Ceren ERCİH

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlığının çalışmalarını anlattı. Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu olan Gürpınar, iş kazaları noktasında denetim ve cezaların artırıldığını belirtti. Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği kurslarına da başlanılacağını vurguladı. Gürpınar, engelli istihdamı, yerel işgücü istihdamına destek projesi ve çalışma yaşamıyla ilgili önemli bilgiler de verdi.

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PERFORMANSINI İLİŞKİLENDİREN BİR SİSTEM GETİRİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde bir inşaatta meydana gelen iş kazasında bir gencin hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme taşınan önlemler ve denetimler konusunu değerlendiren Gürpınar, bakanlığın kazaları önlemek için hazırladığı 6 maddelik yol haritasını şu şekilde anlattı; “Sosyal sigortalar yasamızda bir değişiklik ön görmüştük. O tasarıyı hazırladık. Başsavcılıktan görüş bekliyoruz. O değişiklikte şudur; sigorta primleri ile bir işletmedeki iş sağlığı ve güvenliği performansını ilişkilendiren bir sistem getiriyoruz. Bir işletmede eğer bir yıl içerisinde ölümlü bir iş kazası gelmişse veya en az 5 gün veya daha fazla işe gidememe hali yaratacak iş kazaları meydana gelmişse takip eden yılda o işletme biriminin sigorta primi 2 puan arttırılacak.”

“BU BİR EĞİTİM KURSUDUR”

Bu yol haritalarından bir diğerinin de İş sağlığı ve güvenliği kursu olduğunu ifade eden Gürpınar, kursların 27 Nisan’da başlayacağını söyledi. Gürpınar; “Bu alanda görev yapan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verecek olan uzmanların neticesinde dönüp çalışmalar yapılacak. Başvurular geliyor 27 Nisan’da kurs başlayacak. 160 saatlik kapsamlı bir kurs olacak. Bu kursun sonunda sınav yapılacak. Sınavda da başarılı olanlara iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermek üzere yetkilendirme sertifikaları verilecek. Daha çok sayıda insanın bu alanda görev yapması sağlanacak. Bu kursta vatandaşlık şartı koymadık. Neticede bu bir eğitim kursudur” şeklinde konuştu.

“İSTİHDAM EDİLEN 3500 KİŞİNİN %54’Ü KADIN”

Yerel işgücü istihdamının artırılması için yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirten Bakan Gürpınar, proje kapsamında 3 bin 500 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Bakan Gürpınar, bu kişilerin yüzde 54’ünün kadın olmasının ayrıca sevindirici bir unsur olduğunu vurguladı. Gürpınar, sözlerine şöyle devam etti; “Geçen yıl başlattığımız yerel işgücü istihdamının desteklenmesi diye genel bir projemiz vardı. Burada temel amaç daha çok sayıda KKTC vatandaşının çalışma yaşamına katılmasını sağlamaktı. Bu genel amacın yanında özellikle kadın istihdamının artırılması gibi bir başka özel hedefimiz de vardı. son bir yılın rakamlarına baktığımızda her iki açıdan da amacımıza ulaştığımızı söyleyebiliriz. Toplamda 3 bin 500 istihdam sağlandı. Bunların bir başka sevindirici yanı yüzde 54’ü kadın istihdamıdır.”

“ÖZEL SEKTÖRDE 35 TANE ENGELLİMİZİ İSTİHDAM ETMİŞ DURUMDAYIZ”

Engellilerin özel sektörde istihdamının önünü açmak için çalışmalar yapıldığını da belirten Gürpınar, hem çalışana hem de işverene sağlanan kolaylıkları şu sözlerle anlattı; “Şu an itibari ile özel sektörde 35 tane engellimizi istihdam etmiş durumdayız. Bu çalışmalar devam edecek. Bir yandan işletmelerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi yönünde talepler devam ediyor bir yandan teşviklerimiz de devam ediyor. Gerekirse daha çok çalışarak engellilerimizin özel sektörde istihdam edilmesini sağlayacağız.”

“2008’DEN BERİ DEVLETTE ENGELLİ İSTİHDAMI YAPILMADI”

Gürpınar, “kamuya engelli istihdamı yapılıp yapılmayacağıyla ilgili” bir soruya da şu yanıtı verdi; “Aslında 2008’den beri devlette engelli istihdamı yapılmadı. Biz koordinatör bakanlık olarak bu yıl bir miktar istihdam edilmesi düşüncesindeyiz ve bunu bakanlar kurulunun gündemine getireceğim. Şuanda seçim yasakları olduğu için bunlar ötelenmiş şeylerdir. Bir yanda da bütçe sıkıntısı da vardır.”

“ÇALIŞMA SAATLERİ YAZ VE KIŞ OLARAK DÜZENLENİYOR”

Kamudaki çalışma saatleriyle ilgili çalışmaların hangi noktada olduğu ile ilgili bilgiler de veren Bakan Gürpınar çalışma saatlerinin ne olacağı ile ilgili konunun bakanlar kurulunda netlik kazanacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı; “Kamu Görevlileri Yasası ‘nın içerisinde kamu görevliliklerinin çalışma saatleri bir maddedir. Çalışma saatleri yaz ve kış olarak düzenleniyor. Başlangıç ve bitiş saatleri bu yasa tasarısı bu şekli ile genel kuruldan geçerse bakanlar kurulunun belirleyeceği şekilde olacak. Daha verimli olacağı ön görülüyor.”

StarKıbırs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.