1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE KORKUNÇ İHMAL!
KKTC'DE KORKUNÇ İHMAL!

KKTC'DE KORKUNÇ İHMAL!

Meğer hayatını kaybeden o hasta...

A+A-

 

Mers şüphesiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden 83 yaşındaki isminin baş harfleri E.N. olan kadının defin işleminin, sıradan bir cenaze gibi yapıldığı ortaya çıktı. Cenazenin önlemsiz şekilde teslim edildiği ve rastgele gömüldüğü öğrenildi.

Suudi Arabistan’da haç ziyaretini yaparken rahatsızlanıp ilk tedavisini orada alan ve geçtiğimiz gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Mers şüphesiyle hayatını kaybeden 83 yaşındaki isminin baş harfleri E.N. olan kadının defin işlemi, sıradan bir cenaze gibi yapıldı.

Bilindiği gibi, hayatını kaybeden kadının ölüm nedeninin belirlenmesine yönelik, MERS dâhil kesin tanı tetkikleri için örnekler alınıp, Türkiye’deki Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderilmişti. 

Cenaze ise geçtiğimiz gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Morg’undan önlemsiz ve rutin bir şekilde aileye teslim edildi ve standart şekilde gömüldü. Hâlbuki bulaşıcı hastalıklardan meydana gelen ölümlerde, önlem alınması ve rastgele gömülmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor.  

PROF. DR. NEDİM ÇAKIR: “STANDART DEFİN YAPILAMAZ”

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, dünyada bugüne kadar uygulanan prosedüre göre, defin işleminin önlem alınarak yapılması gerektiğini söyledi ve şunları belirtti:

“Bazı usuller var. Hasta vefat ettikten sonra akciğerlerde bir miktar hava kalabilir ve defin işlemi sırasında bu hava dışarı çıkıp, bulaştırıcılık olabilir. Cenazenin hazırlanması sırasında etrafa bulaşabilir. Bu nedenle cenaze süresince usullerin dikkatlice yapılması önem taşır.”

“HAVA GEÇİRMEZ TORBADA NAKLEDİLMELİ”

“Ayrıca cenaze bir yerden bir yere nakledilecekse, hava geçirmez bir torba içerisinde nakledilmesi gerekiyor. Sağlık personeli de gerekli önlemleri alır. Eğer yıkanacaksa, çok dikkatli ve etrafa su püskürtmeden yıkanması gerekir veya en iyisi yıkamadan defnetmektir. Çünkü düşük de olsa bir risk içerebiliyor.”

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.