1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KKTC’DE NASIL YANKILANACAĞI MERAK KONUSU!
KKTC’DE NASIL YANKILANACAĞI MERAK KONUSU!

KKTC’DE NASIL YANKILANACAĞI MERAK KONUSU!

Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik sürpriz adımı;

A+A-

 

Türkiye’den Ege ve Kıbrıs Sorunu’nun yakın geleceğini belirleyebilecek sürpriz niteliğinde bir adım geldi… Önce Ekonomi Bakanı Zeybekci, ardından ise Başbakan Davutoğlu temerrüt tehtidi gölgesinde mali krizdeki Yunanistan'a destek mesajı verdi…

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Türkiye’den Ege ve Kıbrıs Sorununun yakın geleceğini belirleyebilecek kritik bir adım geldi…

Ak Parti Grup toplantısı için Meclis'e geldiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, "Böyle bir resmi teklif gelirse, değerlendiririz" dedi.

Bakan Zeybekci'nin ardından, AK Parti Grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Yunanistan'a yardım için ne gerekiyorsa yapabileceklerini söyledi.

"Kıbrıs’ın çözülmesini isteriz…"

Davutoğlu, "Ekonomik kriz etkilerini göstermeye devam ediyor. Dost ve komşu Yunanistan’ın tablosunu göz önüne alınız. Biz benzer tablolarla karşı karşıya değilsek, AK Parti'nin sayesindedir. Bu kürsüden, komşu Yunanistan’a dayanışma mesajını da iletmek istiyorum. Biz çevremizde barış içinde yaşayacağımız, güçlü ülkeler görmek isteriz. Hiçbir komşumuzun zayıf düşmesinden menfaat duymayız. Yunanistan ekonomik kriz içindeyken, 2011’den itibaren Yunanistan ile işbirliği konseyini bu mantık içinde gerçekleştirdik. Son ziyaretimde, Sayın Çipras ile görüşmüştüm. İfade etmiştim. Biz Yunanistan’ın güçlü olmasını isteriz. Ege’nin barış gölü olmasını isteriz. Kıbrıs’ın çözülmesini isteriz.

O yüzden Türkiye her türlü işbirliği teklifine olumlu yaklaşacaktır. Ama tabi Yunanistan’ın iç şartları nedeniyle bu mümkün olmadı. Yunanistan’ın ekonomik krizi aşabilmesi içn, elimizden ne gelirse, turizm ticaret alanlarında ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu çerçevede de Yunanistan’ın ekonomik sorunları karşısında, birlikte atabileceğimiz adımları, karışlıklı oturup konuşmak üzere, daha önce planladığımız işbirliği konseyi için Yunanistan’a gideceğiz" dedi.

Çavuşoğlu: “Açıkça söyledik; Türkiye her zaman yanınızda dedik…”

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yine Yunanistan'a destek verilmesine yönelik konuştu.

Çavuşoğlu, "Ekonomik konuları konuştuk. Fakat bizden bir talebi olmadı. Kendisine de teşekkür ediyorum. En son Ankara ziyaret ve NATO dışişleri bakanı toplantısında bir araya geldik. Kendisi hem son referandum çerçevesinde alacakları tedbirler, neler düşündüklerini, AB ile olan görüşmeleri, AB’nin teklifi, bir anlaşma olabileceğine dair ümidini söyledi. Kendisi ümitli olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Bakan şöyle konuştu "Biz açıkça söyledik. Yardımcı olabiliriz Yunanistan’a dedik. Tabi Yunanistan’ın talep etmesi gerekiyor. Suriye ile Yunanistan arasındaki gelişmelerle bir bağlantı kurmamak lazım fakat biz komşularımızın istikrarlı olmasını isteriz. Ermenistan da buna dâhil. Yunanistan’ın da bu ekonomik krizden çıkmasını canı gönülden arzu ederiz. Yunanistan’a borçlarını ödeyelim teklifinin doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim bakışımızla, yunan halkının bakışı aynı düzeyde değil. Savunma bakanının işte ege adalarında yapmaya çalıştığı şeyler… Biz çağdaş devlet olarak aynı karşılığı vermedik. Gerekirse tedbirimizi alırız. Onlar bizden talepte bulunursa biz üzerimize düşeni yaparız. Yardım etmek isteriz Yunanistan’a. Yunanistan’a karşı ilişkilerimizi gerginliğe yol açacak şekilde söylemek istemeyiz. Biz yaşamadık mı bunları? Yaşadık, 2000 yılında daha beterini de yaşadık. AK Parti geldi tüm bunları aştık çok şükür. Kendisine de bu örneği verdim. Biz de bunu yaşadık dedim. “Yaşadınız ama siz iktidara geldiniz ama her şeyi düzelttiniz” dedi. Ben de hem tecrübelerimizi paylaşmak isteriz, hem de Türkiye her zaman yanınızda dedik.

Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik sürpriz adımının Güney Kıbrıs ile KKTC’de nasıl yankılanacağı merak ediliyor…

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.