1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER!
KKTC'DE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER!

KKTC'DE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER!

Kimisi organ mafyaından korktuğunu söylemiş, kimisi de derdine çare için ümitlenmişti...

A+A-

ÇAKICI: “ORGAN NAKİLİ KONUSUNDAKİ SÜRECİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ. BUGÜN BAŞKA ERTELEME KABUL ETMEYECEĞİZ”

SANER: “OYUMUZ OLUMLU… TÜZÜKLER DE HIZLA GEÇMELİ”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa” görüşülüyor.

Yasanın görüşülmesini Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Zerrin Akalın ve ilgili dernek yetkilileri ve temsilcileri ve nakil bekleyen hastaların yakınları da izliyor.

Toplantıda ilk önce İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Vekili, UBP Milletvekili Dursun Oğuz, komitenin yasayla ilgili raporunu okudu.

ÇAKICI : “ORGAN NAKLİ KONUSUNDAKİ SÜRECİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ”

Yasayla ilgili ilk sözü TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı.

Çakıcı, “Organ nakili konusundaki süreci başlatmak istiyoruz. Bugün başka erteleme kabul etmeyeceğiz” diyerek parti olarak önerileri kabul edilmese de yasanın tümüne “evet” oyu vereceklerini söyledi.

Mehmet Çakıcı, organ nakli konusunda devletin ve özelin birlikte çalışmayı başarması gerektiğini ifade ederek, devletin bu konuda kendi organlarıyla güçlü bir denetimi sağlamasının önemine de dikkat çekti.

Devletin bu alanda kendini geliştirmesi gerektiğini de ifade eden Çakıcı, organ nakli merkezlerine, ayrı servislere, uzmanların artırılmasına, hizmet içi eğitimlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“Biz buna hazır mıyız?” diye soran TDP Milletvekili Mehmet Çakcı, devletin bu konuda hazırlığa ihtiyaç olduğunu gördüklerini kaydederek, üniversite hastanelerinden yararlanılabileceğini söyledi.

Çakıcı, “Endişeler organ nakli mafyasının türemesidir. Buna engel olmak lazım. Bu çerçeveden bakılınca endişeler haklıdır” diye konuştu.

Tüzüklerin hazırlanmasının 2 yıla yayılacağı konusunda bilgi aldıklarını belirten Çakıcı, “En erken zamanda yürürlüğe girecek uygulamalar olmalı. Bir böbrek nakli 2 yıl sonra olmamalı. Biz 6 ayda tüm tüzüklerin hazırlanmasını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yabancılar için uygulamalarda KKTC polisinin ve savcılığının araştırma yapması gerektiğini söyleyen Çakıcı, “Türkiye’deki Etik Kurulu’ndan da görüş alınabilmelidir” dedi.

Yasanın doğru uygulanmasını etik ve koordinasyon kurullarının sağlayacağını belirten Çakıcı, bu kurullar düzgün çalıştığı takdirde organ mafyası türemeyeceğini vurguladı.

Çakıcı konuşmasının sonunda yasayla ilgili önerilerini Meclis Başkanlığı’na sundu.

SANER: “OYUMUZ OLUMLU… TÜZÜKLER DE HIZLA GEÇMELİ”

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, yasanın önemini vurgulayarak dünyadaki uygulamanın artık kadavradan nakil olduğunu söyledi.

Ayrıca donörlerden sağlanan organ nakilleri de yapıldığını ancak bunun bazı sıkıntılar yaratabileceğini, yasada buna karşı bazı önlemler alındığını kaydeden Saner, yasanın komite aşamasında bazı düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

KKTC’de 200 civarında böbrek hastası bulunduğunu ve 70-80’inin acil nakil beklediğini bildiren Saner, 5-7 yıl içinde bu hastaların rahatlayacağını düşündüklerini ifade etti.

Ersan Saner, tüzüklerin de çok önemli olduğunu vurgulayarak tüzükler geçmezse yasanın tozlu raflarda kalacağını; bu olmasın diye konuyu yakından takip edeceklerini vurguladı.

Saner, UBP olarak yasaya olumlu oy vereceklerini açıkladı ve yasanın ülkeye hayırlı uğurlu olacağına inanç belirtti.

TÖRE: “SAĞLIĞI KORUMAK İÇİN BİLİMSEL ÇALIŞMA ŞART”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, insan sağlığının her şeyden önce geldiğini, korumak için bilimsel çalışmaların şart olduğunu söyledi.

Töre, KKTC’nin organ nakli konusunda geç bile kaldığını ifade ederek ancak insan sağlığını bozan etkenlerin neler olduğu konusunda yeterli çalışmanın yapıldığına inanmadığını kaydetti.

Zorlu Töre, halkın çevre kirliliğinden ve hastane hizmetlerinden şikayet ettiğini belirterek, Lefkoşa’da yaşanan bazı sorunlardan örnekler verdi.

“Ateş düştüğü yeri yakar ama o ateş döner herkese gelir” diyen Töre, hükümetin ve parlamentonun sağlık ve çevre konularında çok daha ciddi çalışmalar yapmasını istedi.

SERDAROĞLU: “DENETİMLER DOĞRU DÜZGÜN YAPILACAK MI?”

DP-UG Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, uzun zamandır gündemde olan organ nakliyle ilgili yasanın güzel hazırlanmış, günün koşullarına uygun bir yasa olduğunu belirtti ve emek verenlere teşekkür etti.

Serdaroğlu, denetimden herkesin şikayet ettiğini belirterek, “Acaba bu yasa çıktıktan sonra denetimler doğru düzgün yapılacak mı? Tüzükler hemen çıkarılacak mı?” diye sordu; denetimle ilgili kaygılarını paylaştı.

Kanser hastalıklarına karşı önlemlere değinen Serdaroğlu, ilaçlanan sebzelerin kansere yol açtığını vurguladı ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı gıda denetimlerine ağırlık vermesini istedi.

Sağlık Yasası’nın çıkmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Ergün Serdaroğlu, Hasta Hakları Yasası ile birlikte Sağlık Yasası, Genel Sağlık Sigortası Yasası ve Döner Sermaye Yasası’nın el birliğiyle çıkarılması çağrısı yaptı.

Serdaroğlu, Girne Hastanesi’nde diyaliz bölümü bulunduğunu ama personel olmadığı için hizmet verilemediğini hatırlatarak bakanlığın bu soruna çare bulmasını istedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.