1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE PAZAR ANLAYIŞI... PAZARDA TALİHSİZ KAZA....
KKTC'DE PAZAR ANLAYIŞI... PAZARDA TALİHSİZ KAZA....

KKTC'DE PAZAR ANLAYIŞI... PAZARDA TALİHSİZ KAZA....

Bu çile bitsin artık;

A+A-

 

Kışın soğuktan yazın yağmurdan dert yanan esnaf, ilkel koşullardan kurtulup, çağdaş bir Pazar alanında satış yapmak istediklerini söylüyor.

Başkent Lefkoşa’nın Yenişehir bölgesinde yer alan Otobüs Terminali her haftasonu kurulan Pazar Yerine ev sahipliği ediyor.  Köyündeki tarlasından, bahçesinden yetiştirdiği ürünlerin yanında üreticiden aldığı sebze ve meyveleri satarak ekmek parasını kazanmaya çalışan  Esnaf, mevcut alanın ilkel yapısına tepkili. Başta LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve diğer yetkililerden günümüz koşullarına uygun “Çağdaş” bir Pazar yeri talep eden Esnaf, “Her hafta yaz kış demeden iki kuruş ekmek parası kazanmak için onca yoldan geliyoruz, Kış aylarında yağmur hem bizi hem de ürünlerimizi olumsuz etkilerken, bu kavurucu yaz sıcaklarında ise hem biz yanıp kavruluyoruz hem de satmaya çalıştığımız sebze ve meyvelerimiz” diyerek dert yandı. Pazar yerini ziyaret eden muhabire yaşadıkları sıkıntıyı aktaran esnaf yetkililere de günümüz koşullarına uygun modern bir pazar yeri inşa etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Pazar esnafı ne dedi...        

Mehmet İşleyen: İnsanlar niye böyle derme çatma yere gelsinler

“Havalar çok sıcak ve  bizim üstü kapalı havalandırması olan sabit bir pazar yerimiz yok. Tabi vatandaşımız da bu tür derme çatma bir eyeri doğal olarak ziyaret etmek istemiyor. Görüntü insanımıza güven vermiyor. Tabi bu durumda onları da suçlayamayız, çoluk çocukları var aldıkları ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünmek en doğal hakları. Buranın durumunu gören insan niye böyle bir yere gelsin ki. Lefkoşa’nın her tarafı Hiper marketlerle dolu, hem gezme hem alışveriş amacıyla doğal olarak insanlarımız bu mekanları tercih ediyor. Marketlere oranla tek avantajımız fiyatlarımız ancak insanlar gelmediği için bu farkı da elbette göremiyorlar. Şu anda pazarda sattığımız sebze ve meyveler arasında en yüksek fiyatı Kiraz ve Muz tutuyor. Onların da fiyatları 8 ile 10 TL arasında değişiyor.” 

 

Erkan Akkaya: Vatandaş güvenmediği yere gelmez

“Vatandaşımız ülkede satılan meyve ve sebzelerin ne devlet ne de belediyeler tarafından yeterince kontrol edilmediği görüşünde. İnsanlar da haklı her gün bir gazetede hormonlu salatalıklardan domateslere, buzlukta kendi kendine büyüyen veya renklenen sebzelerin ait fotoğraflar görmekteyiz. Ülkede görülen kanser vakaları ise her gün biraz daha artmakta, bu durumda vatandaş da haklı olarak bu tür ürünlerden ya uzak duruyor ya da üç adım uzakta Güney’e geçip bunları almayı tercih ediyor. Tabi bu sıcaklarda böylesi ilkel bir pazar yeri görüntüsü de insanların buralardan uzak durmasına neden olan etkenlerden biri. Hangi vatandaş  bu güneşin altında her bir tarafından ter boşalırken alışveriş yapmak ister. Vatandaş bir yana bu sıcaklar sattığımız ürünleri de kötü yönde etkilemekte.”

 

Erkan Urkan:  Çağdaş bir pazar yeri istiyoruz

“Yeni seçilen belediye başkanımızdan ricamız, bize de insanca satış yapabileceğimiz vatandaşlarımızın da rahatça ve güvenle alışveriş yapabileceği bir pazar yeri yapmasıdır. Ülkede zaten yaşanan ekonomik kriz hem insanımızın hem de bizim belimizi büktü. Biz burada vatandaşa ucuza bir şeyler satmaya çalışırken bu yapıyı gören vatandaşın buralara uğramaması, günün sonunda ürünümüzün bizim elimizde kalması ve zarar etmemizi getiriyor. Olaya buradan baktığımızda hem biz hem de vatandaş kaybediyor. Biz satış yapamazsak ne kiramızı ne elektriğimizi ne suyumuzu ödeyebiliriz. Bu da ülkenin kaybetmesi anlamına gelir. Bu bir çarktır bir halkası kırılırsa bu araç yürümez”  

Talihsiz kaza

Öte yandan, pazar yeri dün bir de havanın azizliğine uğradı. Aniden bastıran rüzgâr esnafı hazırlıksız yakalarken, ürünlerini güneşten korumak için kurdukları gölgelikleri ve malları rüzgarın etkisiyle bir anda etrafa saçıldı.  

 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.