1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DE SANAT ETKİNLİĞİ
KKTC’DE SANAT ETKİNLİĞİ

KKTC’DE SANAT ETKİNLİĞİ

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de sanat etkinliği düzenledi.

A+A-

GİRNE ÜNİVERSİTESİ İLE TÜRKSOY İŞBİRLİĞİNDE, BUGÜN YDÜ BÜYÜK KÜTÜPHANESİ’NDE SERGİ AÇILIŞI VE “BİRJAN VE SARA OPERASI’NDAN ARYALAR” İSİMLİ KONSER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SALİHOĞLU: “TÜRKSOY’UN BURADA ETKİNLİK DÜZENLEMESİ KARDEŞ ÜLKELERİN KKTC’YE DESTEĞİNİN GÖSTERGESİDİR”

KASEİNOV: “TÜRKSOY BÜNYESİNDEKİ ETKİNLİKLER ORTAK KÜLTÜR VE SANAT DEĞERLERİNİ YANSITIYOR, TÜRK HALKLARI ARASINDA KÜLTÜR KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYOR, DÜNYA SANATININ MİRASININ KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE TANITILMASINA KATKI SAĞLIYOR”

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de sanat etkinliği düzenledi.

Bu kapsamda Girne Üniversitesi ile TÜRKSOY işbirliğinde, bugün, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Büyük Kütüphanesi’nde TÜRKSOY üyesi 14 ülkeden sanatçının resim serginin açılışıyla “Birjan ve Sara Operası’ndan Aryalar” isimli konser gerçekleştirildi.

40’ın üzerinde eserin yer aldığı serginin açılışını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptı.

Sergi açılışında, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Suat Günsel ile YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu da hazır bulundu.

Sergideki tüm resimleri yakından inceleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu’na TÜRKSOY nezdinde KKTC ülke temsilcisi Güler Fedai de eşlik etti. Fedai, resimler hakkında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na bilgi verdi.

“TÜRKSOY’UN BURADA ETKİNLİK DÜZENLEMESİ KARDEŞ ÜLKELERİN KKTC’YE DESTEĞİNİ GÖSTERİYOR”

Sergi açılışından sonra Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ile TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov birer konuşma yaptı.

Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Salihoğlu, TÜRKSOY’un sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

Salihoğlu, TÜRKSOY’un burada etkinlik düzenlemesinin kardeş ülkelerin KKTC’ye desteğini gösterdiğini belirterek, teşkilatın bünyesindeki sanatçıların evrensel nitelikte olduğuna dikkat çekti.

YARIN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANACAK

Girne Üniversitesi ile TÜRKSOY arasındaki bağın yarın imzalanacak işbirliği protokolü ile ileriye taşınacağını ifade eden Salihoğlu, kardeş kuruluş olan YDÜ bünyesinde düzenledikleri etkinliğin benzerini Girne Üniversitesi bünyesinde de düzenleme temennisinde bulundu.

“2013 MUKAN TÖLEBAYEV YILI”

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise konuşmasında YDÜ’deki sanat etkinliğinin “2013 Mukan Tölebayev Yılı” anısına düzenlediğini söyledi.

Kaseinov,  teşkilatın Türk devlet ve topluluklarının katıldığı resim, müzik, mimarlık gibi sanatın tüm dallarını kapsayan her etkinlikte başarıyla yer aldığını ifade ederek, konuklara TÜRKSOY’un tarihi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TÜRKSOY’un çalışmalarını Türk dünyasıyla sınırlı kalmadığını ve kıtalararasında da sürdürdüğünü ifade eden Kaseinov, teşkilat bünyesinde yapılan sanatsal etkinliklere değindi.

“ETKİNLİKLER TÜRK HAKLARI ARASINDA KÜLTÜR KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYOR”

Kaseinov, TÜRKSOY bünyesindeki etkinliklerin ortak kültür ve sanat değerlerini yansıttığını, Türk halkları arasında kültür köprüsü oluşturduğunu, dünya sanatının mirasının korunması, geliştirilmesi ve tanıtılmasına katkı sağladığını söyledi.

Düsen Kaseinov “TÜRKSOY, ortak tarihi mirasımızı, derin kültürümüzü, zengin dilimizi inceleyen, araştıran, tanıtan ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışan bir kuruluştur” dedi.

Girne Üniversitesi ile TÜRKSOY arasında imzalanacak işbirliği protokolüne dikkat çeken Kaseinov, KKTC ile bağlarının kopmayacağını kaydetti.

TÜRKSOY’UN ŞİLDİ EROĞLU’NA TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, 20’nci yıl anısına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na TÜRKSOY şildi ile anı plaketi takdim etti.

Kaseinov ile Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap arasında da plaket teatisi gerçekleşti.

KAZAK BESTECİ TÖLEBAYEV ANISINA

TÜRKSOY’un tanıtım filmi ile Kazak Besteci Mukan Tölebayev’in hayat hikayesinin anlatıldığı belgesel gösteriminin ardından Kazakistan, Türkiye, KKTC’den sanatçıların katılımıyla Birjan ve Sara Operası’ndan Aryalar konserine geçildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.