1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE TİFO SKANDALI!
KKTC'DE TİFO SKANDALI!

KKTC'DE TİFO SKANDALI!

Sağlık Bakanlığı başka, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi başka bir şey söylüyor.. KKTC'de tifo salgını mı var? ...Hastalığın belirtileri nelerdir?

A+A-

 

Tifo bilmecesi


Tifo salgını olduğu iddialarına karşılık, Sağlık Bakanlığı, “Bize böyle bir bilgi gelmedi” derken, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kirli içme suları, pis yiyeceklerle bulaşan ve salgın şeklinde görülen mikrobik bir hastalık olan tifo vakalarına rastlandığı belirtildi. Yetkililer, “’Salgın’ denilebilmesi için sayı önemlidir” dedi. Ancak sayı hakkında da herhangi bir bilgi verilmiyor.

Öte yandan, Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge hastane sınırları içerisinde bir dere bulunduğunu ve bu derenin akar durumda olmamasının sağlık konusunda büyük tehlike yarattığını vurguladı. İmge, temizlik şirketinin değişmesine rağmen hastane içerisinde gözle görülür bir temizlik kusurunun olduğuna dikkat çekti.


Son günlerde tifo salgını olduğu iddialarına Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık Müdürü Emine Güllüeli “Bize böyle bir bilgi gelmedi” derken, Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, Burhan Nalbantoğlu Hastanesi yetkililerinden, “Her yerde olduğu gibi burada da tifo vakaları görüldü, ‘salgın’ denilebilmesi için sayı önemlidir” cevabı aldığını söyledi. Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız Burhan Nalbantoğlu Başhekimi Rifat Siber ise, konuyla ilgili açıklama yapmazken, gerekli bilginin Sağlık Bakanlığı’ndan alınabileceğini söyledi.

“Bize böyle bir bilgi gelmedi”

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı açıklamada, kendilerine salgın olduğuna ilişkini bir bilgi gelmediğini ifade etti.


Güllüelli, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi ile görüştüğünü ve bu hastalığa yakalanan bir hastanın olmadığının kendisine iletildiğini kaydetti.


Salgın durumunda hastane doktorlarının Sağlık Bakanlığı’na bilgi vermesi gerektiğine işaret eden Güllüelli, “İhbarı zorunlu bir durumdur ve bize böyle bir bilgi gelmedi” şeklinde konuştu.


Güllüelli, çıkan haberler doğrultusunda yine de bir araştırma yapmaya başladıklarının altını çizdi.

“Dere, sağlık konusunda büyük tehlike yaratıyor”

Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge ise konuyla ilgili olarak Başhekim Yardımcısı ile görüştüğünü ve bu hastalığın her yerde yaz aylarında görüldüğü gibi, burada da görüldüğünü öğrendiğini, ancak bunun adına “salgın” denilebilmesi için vakaların sayısının önemli olduğunun kendisine iletildiğini belirtti.


Emete İmge, öte yandan hastane temizlik şirketinin değişmesine rağmen hastane içerisinde gözle görülür bir temizlik kusurunun olduğunu söyledi.


Tifo hastalığının kirli sulardan bulaştığını da hatırlatan İmge, hastane sınırları içerisinde bir dere geçtiğini ve bu derenin akar durumda olmamasının sağlık konusunda büyük tehlike yarattığını vurguladı.

Hastalığın belirtileri

Hastalık tifo mikrobu vücuda girdikten yaklaşık 7-15 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilk gününde yorgunluk ve baş ağrıları görülür, fakat hasta yatma ihtiyacı duymaz. Birkaç gün sonra ateş yavaş yavaş yükselmeye başlar. İştahsızlık, baş ağrısı, bronşit, mide ve bağırsak bozuklukları ile ishal görülür. Göğüs, karın ve sırtında pire ısırığına benzer kırmızı lekeler görülür. Bu günler içinde tansiyon düşer ve nabız yavaşlar.

Hastalığın üçüncü haftasında karın gerginleşir ve şişer. Bağırsak kanamaları görülebilir. Bademcikler iltihaplanır ve hasta zayıflar. Tifo basili adı verilen bu mikrop, çoğunlukla Tifolu hastaların dışkılarında ve ya idrarlarında, karnında, kanlarında ve tükürüklerinde bulunur. Lağım suları karışmış içme suları ve lağım suları ile mikroplanmış yiyeceklerin neden olur. Salgın daha ziyade yaz ve sonbahar aylarında görülür.

Haberal Kıbrıslı

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.