1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE VATANİ GÖREVİNİ YAPAN GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ!
KKTC'DE VATANİ GÖREVİNİ YAPAN GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ!

KKTC'DE VATANİ GÖREVİNİ YAPAN GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ!

Askerde ölüm davası;

A+A-

Girne Askeri Mahkemesi, disiplin koğuşunda er Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili davanın gerekçeli kararında “sistematik işkence” tespiti yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken “Disko” olarak tabir edilen disiplin koğuşunda gördüğü işkence sonucu 12 Ekim 2011’de hayatını kaybeden er Uğur Kantar’ın ölümü ile ilgili davada gerekçeli karar açıklandı.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, Girne Askeri Mahkemesi, disiplin koğuşunda er Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili davanın gerekçeli kararında “sistematik işkence” tespiti yaptı

Sanıkların eylemlerinin askerlik onuru ve silah arkadaşlığı ruhuna ters olduğunu vurgulayan askeri mahkeme, diğer tutuklu askerlere yapılan işkence nedeniyle verilen hapis cezalarının ertelenmemesini “TSK bakış açısını olumsuz etkileme” olarak açıkladı.

Davaya bakan Girne Askeri Mahkemesi, disiplin koğuşunda görevli gardiyanlar Ayhan Arslan ve Fırat Keser’e “işkenceyle öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme, ayrıca sanık Arslan’ın diğer mağdurlara yönelik eylemleri nedeniyle kasten yaralama suçundan 105 ay, Sanık Keser’e de aynı suçtan 80 ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme, cezaevi müdürü astsubay Ayhan Şentürk’e “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve cezayı erteledi.

Arslan ve Keser’in, Kantar’a tekme ve tokat ile vurdukları, su ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasına izin vermedikleri anlatılan kararda, “Eylemlerin müteveffanın cezaevine girdiği andan itibaren uygulanagelen sistematik bir düzen içerisinde tezahür ettiği” belirtildi.

Ne olmuştu?

Uğur Kantar, Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken 25 Temmuz 2011’de “Disko” olarak ifade edilen disiplin koğuşunda ağır işkence gördü. Gardiyanların saatlerce dövdüğü, susuz bıraktığı, tuvalete gitmesine izin vermediği Kantar, elleri kelepçeli şekilde güneşin altında bekletildikten sonra fenalaşınca hastaneye kaldırıldı.

Girne Askeri Hastanesi’nden Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) gönderilen Kantar, iki buçuk ay sonra, 12 Ekim 2011’de hayatını kaybetti.

Kantar’ın ölümünden sorumlu oldukları ifade edilen, disiplin koğuşunda gardiyan olarak görev yapan Piyade Çavuş Ayhan Arslan ve Piyade Çavuş Fırat Keser “Neticesi sebebiyle ağır işkence suçundan” yargılanırken, Piyade Çavuş Recep Tekin “basit yaralama”, Cezaevi Müdürü Astsubay Ayhan Şentürk “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmaktan” yargılanıyordu.

Tutuklu sanıklar Arslan ve Fırat Keser, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce 21 Mart 2014’teki duruşmada verdikleri ifadenin ardından serbest bırakıldı.

Kantar ailesinin avukatı Teoman Özkan itiraz etti. İtirazı değerlendiren Adana Askeri Mahkemesi, suçun vasfı ve mahiyeti, delilerin halen toplanmamış olması nedeniyle tahliye kararlarını kaldırılmasına karar verdi, sanıklar tekrar tutuklandı.

Kantar’ın darp edilmesiyle ilgili ikinci dava ise Diyarbakır’da sürüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.