1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DE YOLSUZLUK YAYGIN!
KKTC'DE YOLSUZLUK YAYGIN!

KKTC'DE YOLSUZLUK YAYGIN!

KKTC’de yolsuzluk yaygın!

A+A-

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi, üç ayda bir yaptığı anket çalışmasında ilk kez, “yolsuzluk” konusunu da ele aldı. Halkın görüşü anket sonucuna şöyle yansıdı:

Ergül ERNUR

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) üç ayda bir yaptığı anket çalışmasında “yolsuzluk” konusunu da inceledi ve halkın bu konudaki görüşünü sordu.

Anket sonucuna göre halk, ülkede yolsuzluğun yaygın bir gerçeklik olduğu görüşünü ortaya koydu. Katılımcılar, en fazla yolsuzluğun belediyeler, gümrük ve hükümette olduğunu düşünüyor.

CMIRS Direktörü Mine Yücel, telefonla yapılan anket çalışması sonuçlarını değerlendirdi.

Çalışmayla ülkemizde yolsuzluğun ne derece yaygın olup, olmadığını ve toplumun yolsuzluk algısının ne olduğunu ölçmek istediklerini belirten Yücel, uluslararası çalışmalarda kullanılan kurumlar listesi ve soruları alıp ülkemize uyguladıklarını söyledi.

Yücel, çalışma sonucunun genel olarak ülkede yolsuzluğun yaygın bir gerçeklik olduğunu ortaya koyduğunu ifade ederek “Katılımcılardan farklı kurumlara bakıp da her bir kurumda kendilerinde yolsuzluğun 5 üzerinden ne derece yaygın olup, olmadığını puanlamalarını istedik. Tüm puanlamaların ortalaması ise KKTC’de yolsuzluk yaygınlık puanını ortaya koymaktadır ki, bu rakam 5 üzerinden 2.98’dir” dedi.

Katılımcılar yolsuzluğu kurumsal sorun olarak algılıyor

Yücel, çalışmada ön plana çıkan bir diğer noktanın ise toplumun yolsuzluğu bireysel rüşvet olayları olarak değil de kurumsal bir sorun olarak algılaması olduğunu söyledi.

Yücel, bireysel rüşvet alma veya vermenin kabul edilebilir olduğunu düşünen kesimin yaklaşık yüzde 30 civarında olduğunu belirtti.

En fazla yolsuzluğun belediyeler, gümrük ve hükümette olduğu düşünülüyor

Ankete katılanlar kurumlardaki yolsuzluk seviyesine puan vererek düşüncesini ortaya koydu.

Beş üzerinden puanlanan kurumlarla ilgili katılımcılar, en fazla yolsuzluğun belediyeler, gümrük ve hükümette olduğunu düşünüyor.

Buna göre katılımcılar yolsuzluk yaygınlık seviyesi olarak belediyelere 5 üzerinden 3.79, gümrüğe 3.75 ve hükümete 3.45 puan verdi.

Yolsuzluk yaygınlık seviyesi puanları şöyle:

“Vergi Dairesi 5 üzerinden 3.44; Tapu Daireleri 5 üzerinden 3.23; özel sektördeki büyük şirketler 5 üzerinden

3,17; meclis 5 üzerinden 3.11; polis teşkilatı 5 üzerinden 3.06; hastaneler 5 üzerinden 2.84; mahkemeler 5

üzerinden 2.83; sosyal güvenlik kurumu 5 üzerinden 2.78; hastaneler 5 üzerinden 2.78; cumhurbaşkanlığı             5 üzerinden 2.74; eğitim kurumları 5 üzerinden 2.67; Sayıştay 5 üzerinden 2.50; Başsavcılık 5 üzerinden 2.50; Ordu 5 üzerinden 2.02 puan aldı”.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.