1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KKTC'DE ZEHİRLİ SEBZE VE MEYVELER...
KKTC'DE ZEHİRLİ SEBZE VE MEYVELER...

KKTC'DE ZEHİRLİ SEBZE VE MEYVELER...

İlaç kalıntıları...

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, zehirli sebze ve meyvelerin insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu belirterek, güvenli gıda için etiketlendirme sistemi ile organik tarıma geçilmesi gerektiğini kaydetti.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, basında yer alan haberlere göre Sağlık Bakanlığı’nın 5-17 Ocak tarihleri arasında yaptığı gıda kalıntı analizleri sonucunda Kuzey Kıbrıs’taki yerli sebzelerin dörtte birinde limit üstü zirai ilaç kalıntısına rastlandığını belirten Hüdaoğlu, Devlet Laboratuvarı Dairesi’nin analizi sonucunda taze fasulye, pazı, salatalık, maydanoz, ihraç edilen enginar, marul ve pancar gibi ürünlerde limit üstü pestisit kalıntısı saptandığını kaydetti.

Toplumun yıllardır özellikle, kanser, kalp, şeker, triot ve hormon gibi birçok hastalıkla boğuştuğunu, bunun en önemli nedenlerinin başında da gıdalarda kullanılan zehirlerin (pestisit) geldiğine dikkat çeken Hüdaoğlu, bu sorunun yıllardır yaşanmasına rağmen maalesef gerekli önlem ve tedbirlerin alınmadığını savundu.

Sertifikalandırma ve etiketlendirme ile ilgili yasaların uygulanmasında sorunlar olduğu gibi, hükümetin organik tarımla ilgili bir politikası olmadığını öne süren Hüdaoğlu, bu şartlar altında toplumun sebze ve meyveleri endişe içinde tükettiğini kaydetti.

Tarladan sofraya kadar belgelendirme ve sertifikalandırma işlemlerinin yapılması gerektiğini, Kuzey Kıbrıs’ta da bunu uygulamak için şartların uygun olduğunu belirten Hüdaoğlu, “Satılan meyve-sebze kimin tarafından üretilmiştir. Hangi tarihte hangi ilaçlar kullanılmıştır, ne zaman hasat edilmiştir. Bunları içeren etiket olmalıdır. Böylece hem üretici ile tüketicinin sağlığı korunmuş olur, hem de üreticinin ürettiği ürünün katma değeri yükselir” ifadelerini kullandı.

Bu konuda TDP olarak yıllardır “Güvenli Gıda” ilkesini savunduklarına vurgu yapan Hüdaoğlu, güvenli gıdanın ancak her aşamada kontrol ile olabileceği uyarısında bulundu.

“KUZEY KIBRIS ORGANİK TARIM MARKASI OLABİLİR”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, güvenli gıda için en doğru uygulamanın etiketlendirme ve organik tarım olacağını belirterek, organik tarıma geçilmesi gerektiğini kaydetti ve “Kuzey Kıbrıs Organik Tarım markası olabilir” dedi.

Avrupa’da nüfusu milyonlar olan ülkelerde % 75-80 oranında organik tarım yapılırken, Kuzey Kıbrıs’ta bu oranın binde olarak ifadelendirildiğini, halbuki Kıbrıs gibi küçük ölçekli ülkelerde bunun çok daha kolay olacağını belirten Hüdaoğlu, organik tarıma geçilmesinin yalnızca tarım için değil, aynı zamanda turizm ve ekonomi için de artı bir değer olacağını vurguladı.

CTP/DP-UG Hükümeti’nin bu konuyu içselleştirerek ve önem vererek proje üretmesi gerektiğini kaydeden Hüdaoğlu, TDP olarak bu projenin her basamağında katkı koymaya hazır olduklarını açıkladı. Hüdaoğlu, ayrıca toplumun da bu konuda hükümete baskı unsuru olması gerektiğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.