1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DEKİ “İNSAN LEİSHMANİASİS” OLGUSU ARAŞTIRILACAK
KKTC’DEKİ “İNSAN LEİSHMANİASİS” OLGUSU ARAŞTIRILACAK

KKTC’DEKİ “İNSAN LEİSHMANİASİS” OLGUSU ARAŞTIRILACAK

YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı işbirliğiyle,

A+A-

Sağlık Bakanlığı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı işbirliğiyle, bir tür parazit hastalığı olan ve halk arasında ‘Şark Çıbanı’ ve ‘Kala Azar’ hastalığı olarak bilinen ‘İnsan Leishmaniasis’ olgularının araştırılacağı bir proje başlatıldığını duyurdu.
 

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgide, bu çalışmada pilot bölge olarak seçilen Girne, Lapta, Esentepe ve civar bölgelerde ikamet eden ve en az bir yıldır KKTC’de yaşayan 250 kişiden kan örnekleri alınarak, ülkedeki ‘leishmaniasis’ olgularının araştırılacağını belirtildi.

Evinde köpek besleyen kişilerin, belirtilen hastane veya sağlık merkezlerine gidip kan örnekleri vererek bu araştırmaya katılmalarının mümkün olabileceği kaydedilen açıklamada, çalışmaya katılımın gönüllülük esasına göre olacağı vurgulandı.

Katılımcıların kişisel bilgileri ile test sonuçları gizli tutulacağına işaret edilen açıklamada, katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, yapılacak testler sonucunda pozitiflik saptanması durumunda, hastalarla iletişime geçilerek, uygun tedavilerin verileceğinin altı çizilerek,   bu çalışma sonucunda, KKTC’de kum sineklerinin tür çeşitliliği ve sayısı açısından zengin olan bölgelerde insan leishmaniasis olgularının sayısına yönelik önemli bilgiler edinileceğine değinildi.

Bakanlık açıklamasında, “Çalışmada, bu hastalık konusunda pozitiflik saptanması durumunda, gerek vektör olan kum sinekleri gerekse rezervuar olan köpeklerin kontrol altına alınmasına yönelik programların başlatılması için adım atılacaktır” denilerek, bu şekilde, önemli bir tropikal hastalık olan Leishmaniasis’in, KKTC’de eliminasyon ve eradikasyonuna katkıda bulunulacağı vurgulandı.

Açıklamada, araştırmanın Sağlık Bakanlığı adına Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli ile YDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Emrah Ruh’un sorumluluğunda olacağı bilgisi de verildi.

ÖNCEKİ ARAŞTIRMALARDA LAPTA VE CİVAR KÖYLERDE KUM SİNEKLERİ AÇISINDAN ZENGİNLİK OLDUĞU SAPTANMIŞTI

Önceki araştırmalarda, Kuzey Kıbrıs’ta Lapta ve civar bölgelerin kum sineklerinin sayısı ve tür çeşitliliği açısından zengin olduğunun saptandığı da belirtilen açıklamada, önceden kum sineklerinin var olduğu yerleşim bölgelerinden rastgele örneklenen bazı köpekler Leishmaniasis açısından pozitif bulunmuştur” denildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN VERİLERİNE GÖRE LEİSHMANİASİS

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre leishmaniasis 98 ülkede görülen, 350 milyon insan için tehdit oluşturan ve her yıl tahmini olarak 1.3 milyon yeni olguda görülen bir hastalık.

Leishmania cinsi kan parazitlerinin yol açtığı bu hastalık, halk arasında küp düşen olarak bilinen Phlebotomus türü dişi kum sinekleri aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Başta köpekler olmak üzere birtakım hayvanlar ise bu hastalık için doğada rezervuar görevi görüyor.
Bu nedenle, kum sinekleri Leishmania açısından pozitif olan köpeklerde bulunan parazitleri insanlara bulaştırarak hastalığa neden olabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.