1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’DEKİ MÜLKLERDE “RUM’DAN RUM’A DÖNEMİ”
KKTC’DEKİ MÜLKLERDE “RUM’DAN RUM’A DÖNEMİ”

KKTC’DEKİ MÜLKLERDE “RUM’DAN RUM’A DÖNEMİ”

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Rumların KKTC’deki eski malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurmalarını engellemek maksadıyla, bu malların Rumlar arasında alım-satımını serbest bırakan bir yasa tasarısı hazırladı

A+A-

HASİKOS AÇIKLADI... HEDEF TMK’YA BAŞVURULARI ENGELLEMEK...

“NE MÜZAKERE NE TAKAS EDECEK BİR ŞEY KALMAYACAK... SATARAK KIBRIS’I KENDİ ELİMİZLE TAKSİM EDECEĞİZ... TOPRAKSIZ VATAN OLMAZ”

“EN İYİSİ DEVLETİN SATIN ALMASI ANCAK ŞU ANDA EKONOMİK GÜCÜ YOK”

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Rumların KKTC’deki eski malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurmalarını engellemek maksadıyla, bu malların Rumlar arasında alım-satımını serbest bırakan bir yasa tasarısı hazırladı. Yasa tasarısında, bu kategorideki mal alım satımları, devir vergisi veya herhangi başka bir harçtan muaf tutuluyor.

Alithia “İşgal Bölgelerindeki Malların Kıbrıslı Rumlar Arasında Alım Satımları Serbest Bırakılıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde Rumların gittikçe daha geniş kitleler halinde TMK’ya başvurmalarının başını ağrıttığı Rum Yönetimi’nin yoğun endişe içerisinde olduğunu yazdı.

Gazete Rum İçişleri Bakanı Hasikos’un hazırladığı yasa tasarısının, bu “tehlike” karşısında, Rumların ekonomik kriz nedeniyle KKTC’deki eski mallarını alternatif çözüm görerek nihayetinde Türkiye’ye satmaları tehlikesini engellemek maksadıyla dinamik bir müdahale olduğuna işaret etti.

Habere göre, Hasikos dün yaptığı açıklamada KKTC’deki eski Rum mallarının Rum’dan-Rum’a satışına olanak sağlayacak bir yasa tasarısı hazırladığını, tasarıyı bakanlar kurulunun onayına sunacağını söyledi.

Bu tasarının, KKTC’deki eski malların Rum’dan-Rum’a satışına olanak tanıyacağını, bu satışlar sırasında hiçbir devir v.b. vergi veya harç alınmayacağını belirten Hasikos özetle şunları söyledi:

“Komşularının, aile fertlerinin, arkadaşlarının veya ihtiyacı olan başka Rumların mallarını alıp bugün ihtiyaç duydukları parayı vermesini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Ancak satıcının istemesi halinde parasını ve faizini ödemek şartıyla malını geri alması olanağı da tanıyarak. Bu, Kıbrıslı Rumların mallarını cüzi paralar karşılığında işgal bölgelerinin komisyonuna satmalarını engelleme-caydırma tedbiridir.

Maalesef birçok Kıbrıslı Rum işgal bölgelerindeki komisyona başvuruyor, birçok Kıbrıslı Türk de şu veya bu şekilde Kıbrıslı Rumlardan da yardım alarak özgür bölgelerdeki mallarını satıyor. Bu iki olgu esasen, birilerinin, Kıbrıs sorununu Türkiye’nin ölçülerinde, yani mülkiyet, toprak konusunda müzakere edecek bir şey kalmayınca, taksimle çözme inisiyatifidir.

“NE MÜZAKERE NE TAKAS EDECEK BİR ŞEY KALMAYACAK... SATARAK KIBRIS’I KENDİ ELİMİZLE TAKSİM EDECEĞİZ... TOPRAKSIZ VATAN OLMAZ”

Her birimiz malını satar veya sözde komisyona satış için başvurursa sonunda olacak olan –çünkü aynı zamanda Kıbrıslı Türkler de mallarını satıyor- Kıbrıs sorununu kendi elimizle, en kötü şekilde çözmemiz olacaktır. Ne müzakere ne takas edecek bir şey kalmayacak mallarımızı satarak kendi elimizle Kıbrıs’ı taksim edeceğiz. Topraksız vatan olmaz. Maalesef görünen o ki çoğu Kıbrıslı Rum, satmak için başvuru yapıyor.

Bu tedbir Tapu Dairesi aracılığıyla ve en meşru ve resmi şekilde uygulanıyor, satanların mallarını, değeriyle birlikte cüzi bir faiz ödeyerek geri alma hakları olacak.”

Rum göçmenlerin KKTC’de kalan eski mallarını “Zararın Eşit Bölüşülmesi Kurumu”na ipotek verme haklarının devam edip etmediği sorusuna karşılık bunun Rum yönetimi tarafından bakılacak bir sonraki adım olduğu cevabını veren Hasikos “Ancak şimdilik vatandaşlarımızın işgal bölgelerindeki komisyona satmalarını engelleme yöntemlerine bakmamız gerek” dedi.

“EN İYİSİ DEVLETİN SATIN ALMASI ANCAK ŞU ANDA EKONOMİK GÜCÜ YOK”

Bu malları Rum Yönetimi’nin satın alıp alamayacağı sorusuna karşılık da “En iyisi bu malları devletin satın alması olsa da şu anda maalesef devletin ekonomik gücü yok. Ancak devlet Zararın Eşit Bölüşülmesi Kurumu gibi başka tedbirlerle işgal bölgelerindeki malları güvence kabul ederek göçmenlere bir miktar para veriyor” ifadesini kullandı.

Politis haberi “Mülkler Türkler Yerine Rumlara... İçişleri Bakanı İşgal Bölgelerindeki Mülklerin Devir Bedeli Olmadan Alım-Satımını Öneriyor... İçişleri Bakanı Türkiye’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’na Toplu Başvuruları Engellemek İçin İşgal Bölgelerindeki Malların Rum’dan Rum’a Satılmasının Kolaylaştırılmasını Öneriyor... Hasikos ‘Mülkler Olmadan Kıbrıs Sorunu Da Olmayacak’ Diyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Simerini “Kuzey’deki Mallarımız Rum’dan Rum’a... Bakanlar Kurulu’na Sunuluyor... Sokratis Hasikos Hedef İşgal Bölgelerindeki Sözde Tazminat Komisyonu’na Başvuruları Engellemek Diyor” ve Fileleftheros “Kıbrıslı Rumlar Arasında Alım-Satımlar... İşgal Bölgelerindeki Mülklerle İlgili Tasarı Bakanlar Kurulu’na Gidiyor” başlığını kullandı.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.