1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'DEN GİDEN GENERAL DE LİSTEDE!
KKTC'DEN GİDEN GENERAL DE LİSTEDE!

KKTC'DEN GİDEN GENERAL DE LİSTEDE!

KKTC'den giden tankçı general de o listede!

A+A-

15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişiminin ardından darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik operasyonlar sürerken darbenin planlandığı komuta akademisinden de isimler açıklandı

Darbe girişimini planlayan diğer isimler neler?

AA'nın aktardığı bilgilere göre; Albay Muharrem Köse'nin yanı sıra Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın gibi isimlerin olduğu ifade edildi. Kalkışmayı gerçekleştiren askerlere yönelik operasyon yapıldı Bu arada kalkışmayı gerçekleştiren askerlere yönelik operasyon başlatıldığı ve bir kısmının gözaltına alındığı bildirildi.

Albay Muharrem Köse kimdir?   

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse'nin, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın imzasıyla görevinden alındığı öğrenildi. Köse'nin, takipsizlikle sonuçlanan “Kozmik oda" soruşturması kapsamında yapıldığı belirtilen usulsüzlüklere ilişkin görevden alındığı ileri sürüldü.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast ihbarı ile başlatılan ve Genelkurmay'a bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda "Kozmik Oda"ya girilmesine neden olan soruşturmaya ilişkin, Ankara Başsavcılığı 5 yıl 3 ay sonra takipsizlik kararı vermişti.

Dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun tutuklanması ve yerine Köse'nin atanmasından sonra 25 Şubat 2013'te mahkemeden karar alınıp muhafaza altındaki harddisk ve 16 Numaralı odadaki dokümanlar incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildi.

HSYK dosyasında, "o dönem paralel yapının etkin olduğu TÜBİTAK'ta harddisklerin çözümünün yaptırılarak sızdırıldığı" bilgisine yer verildi. Köse'nin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın imzasıyla adli müşavirlik görevinden alındığı öğrenildi.

Darbe girişiminde Genelkurmay'ın işaret ettiği iki general kim?

Darbe girişimi sırasında vekâleten Genelkurmay Başkanlığı'na atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklanan askerlerin başında iki isme vurgu yaptı. Dündar, bu vurguyu "Şu ana kadar darbe teşebbüsüne karıştığı tespit edilen Ankara'da Jandarma Okullar Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Sadık Köroğlu ve İstanbul'da İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Özkan Aydoğdu başta olmak üzere, toplam 1563 asker tutuklanmıştır" ifadesiyle yaptı. 

Dündar, 15 Temmuz cuntasının kompozisyonu için, "Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı zırhlı birlik unsurlarının ağırlıklı olarak içinde yer aldığı" bir yapı olduğu bilgisini verdi.

Dündar'ın "en başta tutuklandıklarını" vurgulamasının üzerine gözler Ankara'da Jandarma Okullar Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Sadık Köroğlu ile İstanbul'da İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'ya çevirildi.

Köroğlu: Jandarma'da general yapılan beş albaydan biri Ankara Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığı'nda gözaltına alınarak tutuklanan Sadık Köroğlu, Yüksek Askeri Şûra'nın Ağustos 2014'teki toplantısında Jandarma Genel Komutanlığı'nda tuğgeneralliğe terfi ettirilen beş albaydan biriydi.

Albaylığı döneminde Batman İl Jandarma Alay Komutanlığı görevinde bulunan Köroğlu, daha sonra Ankara Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığı'nın başına getirildi.

Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olan Jandarma Okullar Komutanlığı Jandarma Astsubay Okulu ile Jandarma Subay Tatbikat Okulu'nun birleştirilmesiyle kuruldu. Darbe girişimine kadar Köroğlu'nun komuta ettiği okulun bünyesinde Kurmay Başkanlığı, Öğretim Başkanlığı, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okul Komutanlığı ve Jandarma Kurslar Komutanlığı bulunuyor.

Köroğlu, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Jandarma Eğitim Komutanlığı’nda intibak eğitimini tamamlayan 1948 subay ve astsubay adayının yemin töreninde “Öğrencilerimiz huzurlarınızda ettikleri yeminle cumhuriyetimize ve ulusumuza doğruluk ve muhabbetle hizmet edeceklerine ve gerektiğinde de vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda hayatlarını seve seve feda etmeye hazır olduklarını ifade ederek mesleğe ilk adımlarını atmışlardır” demişti.

Köroğlu, öğrencilerin ailelerine de “Büyük fedakârlıklarla yetiştirdiğiniz Jandarma Genel Komutanlığı saflarına gönderdiğiniz evlatlarınız heyecanla ve gururla karşınızda durmaktadırlar. Onlar artık bizim de evlatlarımızdır. Bu mukaddes ocak içerisinde sizlerin evlatlarınıza gösterdiğiniz her türlü ilgi ve özene bundan böyle komutanları ve öğretmenleri bizler tarafından gösterileceğinden emin olmanızı isterim” diye seslenmişti.

Aydoğdu: KKTC'den gelen tankçı general

Orgeneral Ümit Dündar'ın "en başta tutuklandığını" vurguladığı diğer general olan  Özkan Aydoğdu, "tank" sınıfından gelen bir subay. Aydoğdu, Ağustos 2013'te toplanan Yüksek Askeri Şûra'ya "tank kurmay albay" olarak girdi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda tuğgeneralliğe yükseltilen 25 albaydan biri oldu.

Aydoğdu, tuğgeneral olarak KKTC'de 14. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sonra İstanbul'daki görevine atandı.
İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanı olan Aydoğdu'nun, darbe girişimi sırasında Boğaz köprüleri, polis merkezleri ve Atatürk Havalimanı'na gönderilen tank ve zırhlı araçlardan sorumlu tutulduğu belirtiliyor.

Akar'ın görevden aldığı Albay Köse

Darbe girişimi planlamasında adı geçen isimlerden Albay Muharrem Köse de, Ergenekon/Balyoz davaları sürecinde tutuklanan Hıfzı Çubuklu'nun yerine Genelkurmay Adli Müşavirliği'ne atanmış, ancak daha sonra Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar tarafından görevden alınmıştı. Köse'nin, takipsizlik kararı verilen "Kozmik Oda" soruşturmasına ilişkin süreçteki bazı usul dışı kuşkulu işlemlerle ilgili iddialara muhatap olduğu konuşuluyordu. 

Atama listesi

İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini planlayanların, çoğunluğu Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklerde olmak üzere farklı askeri birlik ve yurtdışı askeri ateşeliklerde görev alacak yeni isimlerin yer aldığı bir atama listesini oluşturduğu belirtildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki grupta, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermişoğlu, Albay Seyfi Bulduk, Yarbay Hasan Saban, Üsteğmen Serdar Çamiçi, Üsteğmen Akif Us, Yarbay Ali Müjdat Eski, Yarbay Uğur Aydın, Binbaşı Kurtuluş Kaya, Üsteğmen İlyas Damarseçkin, Üsteğmen İsmail Mıngır, Teğmen Mehmet Sadık Özgüven, Yüzbaşı Sefa Mumcu, Üsteğmen Harun Birol Mert, Yarbay Uğur İrici, Üsteğmen Turan Özen, Üsteğmen Abdürrahim Özkan, Üsteğmen Süleyman Ülker, Teğmen Süleyman Çelebi, Albay Naci Akdemir, Binbaşı Ali Koçyiğit, Üsteğmen Halil İbrahim Dişçi, Üsteğmen Saadet Us, Üsteğmen Abdullah Avlık, Albay Ferhan Kuşcan, Albay Bülent Çolak, Albay Haluk Kamil Yavuz, Üsteğmen Zafer Öğretici, Üsteğmen Hamit Can Yüksel, Üsteğmen Ayhan Doğan, Üsteğmen Arif Bakır'ın da aralarında bulunduğu 37 asker yer aldı.

400 kişilik atama listesi

Grubun darbenin başarılı olması halinde bazı askeri görevler için atama listesi hazırladığı kaydedildi.

Yaklaşık 400 ismin yer aldığı listede, atamaların çoğunluğunun Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklere olduğu öğrenildi. Atama yapılması planlanan görevler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ile yurtdışındaki askeri ateşliklerin de yer aldığı belirtildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.