1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’NİN 31. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ İSTANBUL’DA DA KUTLANDI
KKTC’NİN 31. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ İSTANBUL’DA DA KUTLANDI

KKTC’NİN 31. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ İSTANBUL’DA DA KUTLANDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. kuruluş yıldönümü İstanbul’da da coşkuyla kutlandı.

A+A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. kuruluş yıldönümü İstanbul’da da coşkuyla kutlandı

KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamaya göre, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde İstanbul’da düzenlenen etkinlikler saat 11.00’de Taksim Meydanı Atatürk Anıtı’ndaki tören ile başladı.

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, Başkonsolosluk personeli, İstanbul’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kıbrıs gazileri ve sivil halkın katıldığı, 1. Ordu Komutanlığı’na bağlı bando eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Tören, Yönlüer’ün konuşmasıyla tamamlandı.

YÖNLÜER: “ATATÜRK’ÜN YOLUNDA SONSUZA DEK YÜRÜMEYE ANT İÇTİK”

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin hakkını kullanarak ilan ettiği, geleceğin teminatı KKTC’nin kuruluşunun 31. yıldönümü kutlamalarına katılan herkese teşekkür etti.

Ulu Önder Atatürk’ü saygı ve minnetle anan Yönlüer, en karanlık yıllarında Atatürk ilke ve inkılaplarından şaşmayan Kıbrıs Türk halkının, O’nun çizdiği yolda sonsuza dek yürümeye ant içtiğini belirtti.

KKTC’nin, zulüm ve haksızlıklara karşı sürdürülen mücadelenin yanında, katlanılan büyük fedakârlıkların sonucunda halkın bağımsızlığa ve egemenliğe inancının bir sonucu olarak kurulduğunu ifade eden Yönlüer, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı ve dava arkadaşlarını minnet, şükran ve rahmetle andı.

Yönlüer, Kıbrıs Türk halkının asırlardır sürdürdüğü Kıbrıs’taki varoluş mücadelesini tam 31 yıl önce Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın liderliğinde KKTC ile taçlandırdığını belirterek, “15 Kasım 1983’te devletine kavuşan Kıbrıs Türk halkı, hiçbir haklı nedene dayanmayan ambargolar altında olmasına rağmen, gerek ticari ve iktisadi alanda, gerekse sosyal, kültürel ve siyasi alanda dünyadan kopmayarak her geçen gün kalkınmaya devam etmektedir” dedi.

Yönlüer, “Devletinin 31. yılında Kıbrıs Türk halkı, 300 bin nüfusu, 10 bin Dolar’ın üzerinde milli geliri, 2 milyar Dolar bütçesi, nüfusunun yüksek eğitim düzeyi, uluslararası tanınan yedi üniversitesi ve kendini defalarca ispatlamış demokrasisiyle ileriye güvenle bakmaktadır” diye konuştu.

“DEVLETE GÜVENİN TEMİNATI ANAVATAN”

Devlete ve geleceğe olan bu güvenin teminatının, Anavatan Türkiye’nin hiçbir zaman esirgemediği maddi ve manevi desteği olduğunu dile getiren Yönlüer, Kıbrıs Türk halkının kalkınması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Anavatanın, son dönemde hayata geçirmekte olduğu dev projelerle bölge barışı ve istikrarına da katkı sağlayacağına yürekten inandığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının adada adil ve kalıcı bir anlaşmaya varılması hususundaki iradesinin henüz Kıbrıslı Rumlardan karşılık bulamadığına işaret eden Yönlüer, “Çözüm yönünde iyi niyetli ve yapıcı tutumumuzu sürdürmekle beraber, bizlere düşen ülkemizin gelişiminin sürdürülebilir kılınması için elimizden geleni yapmaktır. Bunlardan en önemlisi de birlik ve beraberlik içinde olmaktır” dedi.

Yönlüer, KKTC devletinin, Kıbrıs Rum tarafının masadan kalkması neticesinde kopma noktasına gelen müzakerelerin en kısa zamanda iki halkın Cumhurbaşkanları arasında yeniden başlaması ve BM şemsiyesi altında Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme kavuşulması için elinden gelen çabayı gösterdiğini belirtti.

Yönlüer, uzlaşmaz ve oyalama taktikleri içerisinde olan Rum liderliğinin bu tutumundan ötürü müzakere süreci çökerse, ortaya çıkacak yeni konjonktür neticesinde Kıbrıslı Türklerin, her koşulda geleceğe umutla bakacak ve tarihin tüm evrelerinde olduğu gibi, Anavatan’dan aldıkları manevi destekle kendi ayakları üzerinde gururla durabilen, Büyük Önder Atatürk’ün ilkeleri ışığında daha çağdaş, daha demokratik ve daha refah içinde bir halk olma mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

RESEPSİYON

Akşam ise, Başkonsolos Fahri Yönlüer ev sahipliğinde Taksim The Marmara Otel’de Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu düzenlendi.

Yaklaşık 800 kişinin katıldığı resepsiyona İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Abdullah Recep, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Dışişleri Eski Bakanlarından Prof. Mümtaz Soysal, Pakistan Başkonsolosu, Makedonya Başkonsolosu ve çok sayıda misafir katıldı.

Başkonsolos Yönlüer ve İstanbul Valisi Şahin’in konuşmalarıyla başlayan resepsiyonda, KKTC Kültür Dairesi’ne bağlı halk dansları ekibi gösteri yaptı. Ardından da Başkonsolos Yönlüer, İstanbul Valisi, 1. Ordu Komutanı ve Harp Akademileri Komutanı ile birlikte Cumhuriyet pastasını kesti.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ’NE BAYRAKLAR ASILDI

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da Boğaziçi Köprüsü’ne 14-16 Kasım arasında 3 gün boyunca dev KKTC ve TC bayrakları asıldı. 

KKTC’NİN KURULUŞU AZERBAYCAN TELEVİZYONUNDA ANLATILDI

Öte yandan KKTC Bakü Temsilcisi Sadettin Topukçu da, KKTC’nin kuruluşunun 31’nci yıldönümü nedeniyle, Azerbaycan’ın ulusal kanallarından İçtimai Televizyonu’nun canlı yayınlanan sabah programına konuk oldu.

KKTC Bakü Temsilciliği’nin açıklamasına göre Topukçu, televizyon izleyicilerine Kıbrıs Türkü’nün varolma mücadelesini anlatarak hangi aşamalardan geçilip KKTC’nin kurulduğunu aktardı. Kıbrıs’tan görüntülerle süslenen program sırasında KKTC’nin turizm potansiyeli ve üniversitelerden de bahsedilerek Azerbaycan vatandaşları KKTC’yi ziyarete davet edildi ve ülkedeki üniversitelerin verdiği kaliteli eğitim imkanlarından Azerbaycanlı öğrencilerin de yararlanması istendi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.