1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC`NİN AP`DA TEMSİLİYETİNDE KRİTİK DÖNEMEÇ
KKTC`NİN AP`DA TEMSİLİYETİNDE KRİTİK DÖNEMEÇ

KKTC`NİN AP`DA TEMSİLİYETİNDE KRİTİK DÖNEMEÇ

KKTC'nin Avrupa Konseyi örneğinde olduğu gibi Avrupa Parlamentosu'nda (AP) da temsil edilmesi için kritik döneme girildi.

A+A-

AP BAŞKANI SCHULZ, GENİŞLEME KOMİSERİ FÜLE VE KKTC MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞTÜ

KKTC'nin Avrupa Konseyi örneğinde olduğu gibi Avrupa Parlamentosu'nda (AP) da temsil edilmesi için kritik döneme girildi.

AP Başkanı Martin Schulz, Brüksel’de temaslarda bulunan KKTC milletvekilleri Özdil Nami, Mehmet Tancer ve Teberrüken Uluçay'la temsiliyet konusunu ve çözüm sürecini görüştü.

Schulz'un makamında yapılan ve basının görüntü almasına izin verilmeyen görüşmenin ardından açıklama yapan KKTC milletvekilleri, AP'da temsiliyet konusundaki haklı taleplerini muhataplarına bir kez daha ilettiklerini ve konunun gelecek haftalarda AP Başkanlık Divanı'nda görüşüleceğini bildirdi.

Martin Schulz, KKTC heyetinin hemen öncesinde AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'yle de bir araya geldi. AB kaynaklarına göre, ana gündemi KKTC'nin AP'de temsili olan bu görüşmede Füle, Komisyon'un bu konuya olumlu yaklaştığını Schulz'a iletti.

KKTC'de kabul edilmesine rağmen Rum tarafının reddettiği Annan Planı'nda AP'de adaya ayrılan 6 koltuktan 2'sinin Türk tarafı ve 4'ünün Rum tarafınca doldurulması öngörülmüştü. AP yönetiminin, aradan geçen sürede Kıbrıslı Türklere ayrılan koltuklara oturmaya devam eden Rumların bu tavrına sessiz kalması, çözüm çabalarının sonuçsuz kalmasının nedenlerinden biri oldu.

AP'nin son Türkiye raporunda, Yeşiller ve Liberallerin KKTC'nin temsili yönündeki değişiklik önergesi Sosyalistlerin desteğini çekmesiyle kabul edilmedi. Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, bu önergeyi desteklemek yerine yazılı açıklama yaparak, KKTC'nin gelecek yıl düzenlenecek AP seçimlerine ve parlamento çalışmalarına katılması gerektiğini vurguladı.

Swoboda açıklamasında, "Bir grup Avrupa vatandaşının (KKTC vatandaşları) AP'nin önemli çalışmalarında temsil edilmemesi artık kabul edilemez. Kıbrıs Rum makamları bir sonraki AP seçimlerinde bu temsilin nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili geçerli ve pratik öneriler sunmalıdır. Gelecekte bütün AB vatandaşlarının AP çalışmalarında temsil edilmesinin bir çözümü bulunmalıdır" ifadesini kullandı.

AP'nin en büyük siyasi grubu Hristiyan Demokratların mesafeli yaklaştığı KKTC'nin temsili, Sosyalistler, Liberaller ve Yeşillerin kararlı duruşuyla sağlanabilir. Rum ve Yunan AP üyeleri, bu ihtimalin hayata geçmesini engellemek için yoğun lobi faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi de olan Yunan Sosyalist Maria Eleni Koppa, birkaç hafta önce Sosyalist grup toplantısında, KKTC milletvekillerinin gözlemci statüsünde AP'ye davet edilmeleri konusunu AB Komisyonu'na danıştıklarını ve olumsuz görüş aldıklarını savunarak, "Füle, bunun doğru bir hareket olmayacağını düşünüyor" ifadesini kullanmıştı. AB kaynakları ise bu iddiayı yalanlıyor. Füle'nin KKTC'nin AP'de temsiline henüz kamuoyu önünde güçlü destek vermemesi, Rum ve Yunan milletvekillerinin işini kolaylaştırıyor.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.