1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’NİN BAŞLI BAŞINA EN BÜYÜK SORUNU VE KANITI…
KKTC’NİN BAŞLI BAŞINA EN BÜYÜK SORUNU VE KANITI…

KKTC’NİN BAŞLI BAŞINA EN BÜYÜK SORUNU VE KANITI…

Batağa saplanıyoruz... Cezaevindeki KKTC vatandaşı tutuklu sayısı 111... Sıkıntılar katlanarak devam ediyor;

A+A-

 

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 1982 yılında inşa edilen Merkezi Cezaevi, 2012-2014 yılları arasında artan uyuşturucu suçu karşısında ihtiyaca cevap veremez duruma geldi.

KKTC’de uyuşturucudan suçlu sayısı arttı, cezaevi yetersiz kaldı.

HÜKÜMLÜLER 208 KİŞİ:

Merkezi Cezaevi Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, Merkezi Cezaevi’nde 208 hükümlü, 91 hükümsüz mahkum var. Hükümsüz tutuklularla birlikte Merkezi Cezaevi’ndeki ocak ayı itibarı ile mevcut nüfus 299 kişi

UYUŞTURUCU İLK SIRADA:

Merkezi Cezaevi’nde Ocak 2015 itibarı ile uyuşturucu suçundan 78 mahkum bulunuyor. Uyuşturucu suçundan hükümsüz tutuklu olarak bulunan kişi sayısı ise 24. Merkezi Cezaevi’nde hükümlü ve hükümsüz tutuklu olmak üzere toplam 62 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Cezaevindeki KKTC vatandaşı tutuklu sayısı ise 111

CEZAEVİ SORUNLAR YUMAĞI:

Günün koşulları karşısında yetersiz kalan Merkezi Cezaevi’nde sorunlar katlanarak artıyor. 1982 yılında 175 yatak kapasitesi ile inşa edilen Merkezi Cezaevi’nde, ek bina ve yatak sayısının artırılması gibi önlemler sadece günü kurtarıyor. Cezaevinde halen personel eksikliği var, güvenlik zafiyeti yaşanıyor

Yıllardır çözümsüz bırakılan sorunlarına her gün bir yenisini ekleyen Merkezi Cezaevi’nde sıkıntılar katlanarak devam ediyor.

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 1982 yılında 175 yatak kapasitesi ile inşa edilen Merkezi Cezaevi, artan nüfus karşısında ihtiyaca cevap veremez duruma geldi.

Suçlu sayısındaki artış nedeni Merkezi Cezaevi’nde yetersiz kalan 175 kişilik ranza sayısı çiftlenerek 350’ye çıkarıldı. Yine yetmedi biri kadınlar koğuşu olmak üzere ek 4 ayrı bina daha inşa edildi.

Cezaevinde sadece barınma sorununu ortadan kaldırmaya yönelik alınan bu önlemler başka sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Bir sorun diğer bir sorunu doğurdu.

KKTC’yi esir alan uyuşturucu suçundan tutuklu sayısı arttı. Zaten sayı bakımından yetersiz olan personel ise artan nüfus karşısında verimli hizmet edemez duruma geldi. Personel eksikliği nedeni ile ortaya bir de güvenlik zafiyeti çıktı.

Önüne geçilemiyor

KKTC’de suç oranları her geçen gün artıyor. Suçların yaygınlaştığı ülkede uyuşturucu suçundaki artış da dikkat çekiyor.

Merkezi Cezaevi’nde 9 Ocak 2015 itibarı ile uyuşturucu suçundan hüküm giymiş 78 mahkûm bulunuyor. Uyuşturucu suçundan henüz hüküm almayan tutuklu sayısı ise 24.

Yabancı uyruklu tutuklu sayısında düşüş

Birçok suçlardan Merkezi Cezaevine sevk edilen yabancı uyruklu suçlularda düşüş yaşanıyor. 2009 yılında 83 yabancı uyruklu vatandaş cezaevine girerken 2014 yılında ise bu sayı 81’e geriledi. KKTC vatandaşı olanlar ise 111 sayısı ile dikkat çekiyor.

Toplam 212 gardiyan görev yapıyor

Merkezi Cezaevi’nde her gün artan tutuklu sayısına karşı Merkezi Cezaevi şartlara göre yetersiz kalmakta. Cezaevi personeli artan nüfus karşısında, sağlıklı hizmet veremez durumda. Ocak 2015 itibarıyla 299 tutuklusu bulunan Cezaevinde 212 gardiyan 5 vardiyaya ayrılarak hizmet vermekte.

Bilmem: "Kıbrıslı gençler uyuşturucudan cezaevinde"

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, KKTC’de giderek yaygınlaşan ve önüne geçilemeyen suçların başında gelen uyuşturucu illetinin gençliği esir aldığına dikkat çekti. Metin Bilmem, 2012- 2014 yılları arasında KKTC’de uyuşturucu suçunun ön plana çıktığını ve bu suçlardan cezaevinde KKTC vatandaşı toplam 102 kişinin olduğunu söyledi.

Son 6 yılın değerlendirmesini de yapan Bilmem 2009 yılında uyuşturucu suçundan Merkezi Cezaevi’ne sevk edilen KKTC vatandaşı 42 kişi olduğunu, bu sayının 2012 yılı itibarı ile katlanarak arttığını ve 2014 yılında 111 olduğunu açıkladı.

Bilmem: "Uyuşturucu, gençler arasında özenti oldu"

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, uyuşturucu sorununun KKTC’nin en büyük problemi olduğunu ve çözülemediğini savundu. Son 6 yılda bu tür suçların katlanarak arttığını ifade eden Bilmem, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

KKTC’NİN BAŞLI BAŞINA EN BÜYÜK SORUNU VE KANITI…

Metin Bilmem şöyle devam etti: “Merkezi Cezaevi’nde son 6 yılın grafiğinden görüleceği üzere KKTC’nin başlı başına en büyük sorununun uyuşturucu olduğu kanıtlandı. Uyuşturucu denen illet Kıbrıslı gençler arasında artarak yaygınlaşmakta ve önü alınamayacak bir duruma geldi. Özellikle aileler bu konuda bilinçlendirilmeli ve çocuklarının arkadaş ortamını yakın takibe almalı. 

Uyuşturucuya bir şekilde başlayan gençlerin kullandığı ilk maddelerin başında Bonzai geliyor. Aileler çocukları cezaevine düşmeden bu mücadeleyi vermeli. Merkezi Cezaevine bu tür suçlarla gelen gençler bizim yakın takibimizde. Burada yapılan toplantı ve seminerlerde uyuşturucu içmeden hayatın daha güzel olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Birçok gencimiz burada uyuşturucudan vazgeçti, çabaladı ve başardı. Tekrar ederek ailelere yine sesleniyorum, çocuklarına en büyük destek onlardan gelecek. Vazgeçtirmek için ellerinden geleni yapsınlar.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.