1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN BU GÜZELLİĞİ GÖRÜLMEYE DEĞER!
KKTC'NİN BU GÜZELLİĞİ GÖRÜLMEYE DEĞER!

KKTC'NİN BU GÜZELLİĞİ GÖRÜLMEYE DEĞER!

Kıbrıs’ın en önemli jeolojik harikası olan “İncirli Mağarası”, ışıklandırılmış haliyle bir başka güzel.

A+A-

KKTC’nin tek alçı taşı mağarası “İncirli Mağarası” yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanıyor. Bir görevli rehberin de bulunduğu Çınarlı köyü yakınlarındaki mağara, çarşamba günleri hariç her gün ziyaret edilebiliyor.

Geçitkale Belediyesi bünyesinde bulunan İncirli Mağarası’nın, mağara bilimi açısından önemli bir yere sahip olduğu bildirildi.

Çınarlı’nın 2 kilometre güney doğusunda bulunan “İncirli Mağarası”, Pliyosen yüzeyinin hemen altında, 239 metre giriş ağzı bulunan Kıbrıs adasının en önemli jeolojik mağarası olarak kabul ediliyor.

İsmini mağaranın girişinde bulunan incir ağacından alan “İncirli Mağarası”, Kuaterner röliyef sisteminin karakteristik özelliklerine sahip. Toplam uzunluğu 311 metre olan mağaranın sadece 70 metresi ışıklandırarak ziyaretçilere açıldı. 

Mağaranın jips tabakasının oluşum yaşının 5 milyon yıllık, yatağın bugünkü aşamaya kadar geçirdiği yapısal evrimin ise 1 buçuk- 2 milyon yıllık geçmişe sahip olduğuna inanılıyor. Mağaranın oluşumunun ise 150–200 bin yıl arası bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. 

Jipslerin litolojik özellikleri ve birbirini kesen yoğun çatlakları nedeniyle mağaranın kancalı ve kafesli bir yapısı var. Özellikle son bölümleri labirentler şeklinde birbirine bağlanan galeri ve koridorlardan oluşuyor. Genişliği 1-7 metre, tavan yüksekliği yarım ve 6 metre arasında değişen “İncirli Mağarası”nın son noktası, sıfır metre kabul edilen girişe göre 14 metrede yer alıyor ki bu en derin noktadır. 

Buna karşılık güneydoğuda bulunan galerinin yüksekliği 2 metredir. Yoğun olarak sarkıt, dikit, sütun, örtü, duvar, damar taşları ve karnabahar benzeri şekillerden oluşan kimyasal çökeleklerle kaplı olan mağara gelişimini tamamlamış geçit konumlu fosil bir mağaradır. Girişi çökmeler sonucu sonradan açılan mağaranın son bölümü tavandan düşmüş bloklarla kapanmıştır.

Çınarlı’daki yaygın söylentiye göre, mağaranın güneyinde bulunan bahçeden meyve çalan iki arkadaş, mağara kapısındaki incir ağacının altında akşam olmasını beklerken, çaldıkları narlardan birinin mağaranın ağzından içeriye düşürür. 

İçeriye düşen narı almak için mağaranın içine giren hırsızlar gördükleri manzarayı köyde anlatır. Bunun üzerine köylüler mağaranın varlığından haberdar olur.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.