1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’NİN HAKKI TEHLİKEDE
KKTC’NİN HAKKI TEHLİKEDE

KKTC’NİN HAKKI TEHLİKEDE

Çarpıcı iddialar;

A+A-

 

Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun, Taş Yapı ile ilgili çarpıcı iddialarda bulunarak, ortaklık şirketi T&T’nin tüzüğünde KKTC için tehlikeli bir madde olduğunu belirtti

Ercan Havalimanı’nın işletmeciliğini yapmak için ortaklık kuran Taş Yapı ile Terminal Yapı ortaklığında yaşanan ve mahkemelere taşınan gerginlik devam ederken, Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun çarpıcı iddialarda bulundu.

Coşkun, T&T Havalimanı işletmeciliği inşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd’in tüzüğünde ihale şartnamesi ve eklerine aykırı bir sürü ekler olduğunu, tüzükte Ercan Havalimanının gelirlerinin başka şirketlerin borçlarına kefalet verilebileceğine dair düzenleme olduğunu ifade etti.

Ercan’ın Kıbrıs’ın ilk özelleştirmesi olacağını ancak KKTC’nin hakkı olan yüzde 40-80 payının koruma altında olmadığını ifade eden Coşkun, “T&T, gider Taş-Yapı’nın borçlarına kefalet verir veya uluslararasında finans kullanırsa, ciro paylaşıldığında KKTC hiçbir şey alamaz. Bunların kaldırılması, bu işin Terminal Yapı’nın olduğunun belirtilmesi gerekiyor” dedi.

OYSAKİ MUTLU BAŞLAMIŞTIK

Coşkun, Ercan ile ilgili ihaleyi basında gördüklerini, Ercan’a çalışmaya başladıklarını ve çıkardıkları fizibilitenin çok iyi olduğunu belirtti. Çoşkun, “ Aslında işe tek başımıza giriyorduk. 100 milyon Euro’luk peşin bir devir bedeli ödenecekti. Tamam’ sözünü veren banka, ihaleye 10 gün kala sözünü yerine getiremeyeceğini deklare edince o çerçevede bir ortak arayışına girdik. Ondan sonra kader bir şekilde bizi Taş Yapı’yla bir araya getirdi” ifadelerini kullandı.

Tanıdıklar vasıtası ile Taş Yapı ile görüştüklerini kaydeden Coşkun, mutlu bir başlangıç yaptıklarını, ihaleye girdiklerini ve tüm fizibilite teknik aşamalarını Terminal Yapı olarak kendi ekiplerinin yaptığını ifade etti.

Coşkun şunları söyledi: İhaleye girerken ihale şartnamesine uygun olarak bütün belgelerimizi doldurduk. Ortak girişim beyannamesi ve yeni şirket kurma taahhütnamesi adı altında her ortağın doldurması gereken ve örneği idare tarafından verilen bir taahhütnamede diyor ki; kuracağımız yeni şirketin yapım ve işletmeden sorumlu ortağı, Terminal Yapı olacak, hissesi en az yüzde 20 ve 25 yıl boyunca da bu hisse korunacak. Dolayısıyla bu taahhüdümüze göre, 25 yıl hissemizi satamıyoruz ancak devredebiliyoruz.”

KILIF ÇOKTAN HAZIRDI

Coşkun, “T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketinin tüzüğüne ve ana sözleşmesine bakıldığında, ihale şartnamesi ve eklerine aykırı bir sürü ekler var. Hızlıca hazırlanmış bir tüzüğü var. Aslında bu işi çoktan planlamışlar. Başlangıçta ortalıkta çok gözükmediler. Ondan sonra baktık ki bu iş böyle değil. Havaalanı Ocak 2013’de devralıp işletmeye başlandıktan sonra iyi bir geliri var. Ondan sonra tüm yetkileri istediği gibi kullanmaya başladılar. İtirazımız da bu noktadan sonra başladı. Her konuyla ilgili Kıbrıs mahkemelerinde dava açtık. Önümüzdeki haftalarda Türkiye’de de davalar açacağız” dedi.

BİR KISMI KANERLER’DEN ALINDI

Taş-Yapı’nın kendilerini KKTC’de kötü adam olarak tanıtmaya çalıştığını ifade eden Coşkun, “Biz herhangi bir para koymadık. Biz bilgi ve birikimimizi koyduk. Yüzde 20 ortaklık var. Onlar da para koymadılar. Onlar da paranın bir kısmını banka kredisi bir kısmını da Kanerler’den aldı. Taş Yapı’nın cebinden para çıkmamış” ifadelerini kullandı.

BİZ SEYİRCİ POZİSYONUNDAYIZ

Coşkun, Kanerler’in ve kendilerinin seyirci pozisyonunda olduğunu, karşılarında herkes ile oynayan bir Taş-Yapı olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Karşımızda hepimizle oynayan bir Taş Yapı var. Biz tüccarız. Kar da zarar da edebiliriz. Ama burada yüzde 47-80 oranında bir ciro paylaşımı söz konusu. 34 ayı doldurmuş durumdayız ama ortada onaylı bir proje dahi yok. Yalandan, dostlar alışverişte görsün diye bir takım kazı çalışmaları var. Şu anda yapılan her şey bizim bilgimiz dışında. Onların hisselerini devredip gideceklerine inanıyorum. Ben de satabilirim ama şartlarım var. Satma şartım ise şöyle; aynı şekilde uluslararası bir havaalanı yapmış olan bir firma olacak. Taş Yapıyı ve yüzde 47-80 ciro paylaşımını ve 34 aylık süreyi kabul edecek aksi halde devredemeyiz. Ama böyle bir adam çıkamaz. Onun için biz devredemeyiz. “

TEHLİKELİ TÜZÜK

Coşkun, T&T’nin tüzüğüne göre, Ercan Havalimanının gelirlerinin başka şirketlerin borçlarına kefalet verebileceğine dair düzenleme olduğunu ifade ederek, “T&T şirketi yılda en az 60 milyon Euro ciro yapacak, dolayısıyla ‘ben gideyim Taş Yapı’nın da borçlarına rahat rahat kefil olayım’ diye yazılmış bir madde. Böyle bir maddenin yap – işlet devret imtiyaz hakları olması mümkün değil. Ama bu sözleşmenin imzalanma aşamasında 13. Maaşlara korkunç ihtiyaç olduğu için hiç kimse bakmadan imzaladı” şeklinde konuştu.

ORGANİZE İŞLER BUNLAR

Tüzükte, T&T’nin Ercan Havalimanı için kurulduğunun yazılmadığını, oysaki T&T şirketinin KKTC’de her türlü ticari faaliyeti yapmak üzere kurulmuş bir şirket olduğuna vurgu yapıldığını kaydeden Coşkun, “O dönemde bunu incelemek için gönderdiğimiz, bizim adımıza imza atmak için görevlendirmiş olduğumuz arkadaş bu konuda bizi uyarmadı. O arkadaş şimdi şu anda T&T’nin Genel Müdürü. Bunlar organize işler. Bununla ilgili dava açtık kendisine. İmza yetkisi vardı. Bizim de hatamız var; Güvendik inandık. 5-6 sene beraber çalıştık. Ama bu hayat dersi oldu bize” dedi.

TÜZÜK DEĞİŞMEZSE, KKTC HAKKINI ALAMAZ

Ercan’ın Kıbrıs’ın ilk özelleştirmesi olacağını ancak KKTC’nin hakkı olan yüzde 40-80 payının koruma altında olmadığını ifade eden Coşkun, “T&T, gider Taş-Yapı’nın borçlarına kefalet verir veya uluslararasında finans kullanırsa, ciro paylaşıldığında KKTC hiçbir şey alamaz. Tüzükte, T&T’nin herhangi bir ülkede sözleşme ve tescili yapabilmesine olanak sağlandığını açıklayan Coşkun, “bunların kaldırılması, bu işin Terminal Yapı’nın olduğunun belirtilmesi gerekiyor” dedi.

Coşkun, yaşanan sorunlarla ilgili yetkilileri bilgilendirdiklerini, bakanlığın konuya kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade ederek, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile de görüştüklerini, bakanın dava sürecinde kendilerini bilgilendirmelerini istediğini dile getirdi.

SU KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI

KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan asrın projesine de değinen Coşkun, “Su ada için çok önemli. Bu proje bittiğinde, dağıtım yönetimi muhtemelen bir özelleştirme kapsamında yapılacak. Ercan’da bu hatayı yaptık ama su işinde sakın yapılmasın. Su işini üstlenecek şirketin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Yoksa ada çok büyük kozunu kaybedebilir” açıklamasında bulundu. Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun’un açıklamalarının tamamı bu akşam Ada TV’de yayınlanacak ADA Raporu’nda..

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.