1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN İTİBARI YERLE BİR OLACAK!
KKTC'NİN İTİBARI YERLE BİR OLACAK!

KKTC'NİN İTİBARI YERLE BİR OLACAK!

Sırada Bakan koltukları var...

A+A-

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun verdiği tazminat kararını uygulamayan devletin bakan araçlarına yapılan haciz işlemi yankı uyandırdı. Avukatlar bundan sonraki süreçte bu tür işlemlerin devam edeceği uyarısında bulundu

SEMBOLİK: Avukatlar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun tazmin kararını uygulamamasından dolayı yaşanan haciz olayının değişik bir boyuta taşınabileceğini belirtti. Kıbrıslı Rum vatandaşların sembolik olarak bakanların makam koltuklarına haciz getirtmeye hazırlandığını ifade etti. Bu durumun gerçekleşmesi halinde KKTC’nin itibarı da yerle bir olacak

ARAÇLAR HALEN HACİZDE: Dün Havadis’in gündeme getirdiği ve Maliye Bakanı ve Tarım Bakanı’nın araçlarının haciz edilmesiyle sonuçlanan olayda devlet halen daha araçları hacizden kurtarmak için bir girişimde bulunmadı. Devlet yetkililerinin bir girişimde bulunmaması durumunda ise araçlar açık artırma ile satışa çıkarılacak

ARKASI GELECEK: Avukatlar, Kıbrıslı Rumların bu tür işlemlere devam edeceğini ifade ederek devlet yetkililerinin ödeme yapmaması durumunda devletin itibarının kalmayacağını belirtti. Taşınmaz Mal Komisyonu’nda ödeme bekleyen yüzlerce Kıbrıslı Rumun alacağı ise 94 milyon sterlini geçti.

Bertuğ TOPAL

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun verdiği tazminat kararının uygulanmamasının ardından dün Tarım ve Maliye Bakanlarının araçlarına haciz gelmesi ülkede büyük yankı uyandırdı.

İlk kez bir Rum’un, KKTC’li bakanların aracına haciz işlemi başlatmasının ardından bu olayların sonunun gelmeyeceği ifade ediliyor.

Taşınmaz Mal Komisyonu kararları, mahkeme kütüğüne işlendiği andan itibaren yasallık kazanıyor ve ödeme gecikirse, haciz işlemi başlatılabiliyor. Uygulamanın bu şekilde olması nedeniyle Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan parasını alamayan tüm Rum vatandaşları icra yoluna gidip devletin istediği malına haciz koydurabilecek.
Avukatlardan edinilen bilgilere Rumların makam araçlarına haciz götürmesinin ardından bu kez de bakanlık koltuklarına sembolik de olsa haciz işlemi yaptırıp kamuoyunda görünür olma yoluna gidebilecekleri belirtiliyor.

94 milyon ödenmeyen para var

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının ardından bugüne kadar Türkiye tarafından Kıbrıslı Rumlara 203 milyon sterlin tazminat ödendi. Tazminat kararı verilmesine rağmen, ödemesi yapılmayan meblağ ise 94 milyon sterlin. Bu paralara kaynak bulunmaması takdirde Rum vatandaşların haciz yoluna gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Araçlar halen hacizde

Dün Havadis’in gündeme getirdiği ve Maliye Bakanı ve Tarım Bakanı’nın araçlarının haciz edilmesiyle sonuçlanan olayda devlet halen daha araçları hacizden kurtarmak için bir girişimde bulunmadı. Devlet yetkililerinin bir girişimde bulunmaması durumunda ise araçlar açık artırma ile satışa çıkarılacak.

Arkası gelecek

Konuya bakan avukatlar, Kıbrıslı Rumların bu tür davaları açmaya devam edeceğini ifade ederek devlet yetkililerinin ödeme yapmaması durumunda devletin itibarının kalmayacağını belirtti. Taşınmaz Mal Komisyonu’nda ödeme bekleyen yüzlerce Kıbrıslı Rum’un alacağı ise 94 milyon sterlini geçti.

Sırada koltuklar var

Kıbrıslı Rumların bundan sonraki dönemde de alacakları olan paraları alamaması durumunda değişik eylemlerle kamuoyunun ve dünyanın ilgisini çekmek isteyeceği konuşuluyor. Avukatlar müvekkillerinin sembolik olarak bakan koltukları için haciz işlemi yaptıracaklarını belirtti.

Celal: Biz de başvuracağız

Avukat Hüseyin Celal, Kıbrıslı Rumların yaptıklarının yasalara uygun olduğunu ifade ederek, kendisine gelen bu şekilde davaların olduğunu belirtti. Kendi müvekkili için de icra yöntemine başvuracaklarını belirten Celal, Taşınmaz Mal Komisyonu’nda adaletli bir yaklaşım yapılmadığını belirtti.

“Adam kayırmacılık var”

Celal, Taşınmaz Mal Komisyonu’nda adam kayırmacılık, rüşvet ve ortaklık gibi konuların çoklukla yaşandığını ifade ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre kurulmuş bir kurumun bu tür davranışlardan kaçınması gerektiğini belirtti.

“Hacizler artacak”

Dün yaşanan haciz olayının bundan sonraki süreçte artarak devam edeceğini kaydeden Celal, müvekkillerinin istemesi durumunda haciz işlemlerini gerçekleştireceklerini belirtti. Karar bağlanmış ödemelerin yapılmadığından yakınan Celal, bu tür olayları çok olacağını söyledi.

Celal, “Kanun der ki bir mahkeme kararı varsa o kararın gereği yerine getirilir. Ödemediğinde ödeyecek olan kişiden veya kurumdan bu para icra yoluyla alınır” diye konuştu.

Ayrıca bir karara gerek olmadığını ifade eden Celal, mahkeme karşısına çıkmadan haciz işlemlerini başlatıldığını belirtti.

“Bakan koltukları haczedilecek”

Celal, sembolik bir olay olarak bakan koltuklarının haczedilmesinin gündemde olduğunu söyleyerek bu borcun Türkiye’nin bir borcu olduğunu söyledi. İnsan hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiğine de değinen Celal, geçmiş yıllarda eşdeğer düzeni ve bunu dışında mal dağıtma işinin Türkiye’nin baskıları ile yapıldığını belirtti.

“Bu işin arkasını bırakmayacağız”

Avukat Hüseyin Celal bu konunun arkasını bırakmayacaklarını ifade ederek yüksek siyasetin işin içine gireceğini belirtti. KKTC Devleti yetkililerinin bu konuyu Türkiye ile görüşmesi gerektiğini de belirten Celal, bu konunun artık bir kriz olduğunu söyledi.

Hakkı: Haciz için talepler geliyor

Bir diğer avukat Murat Metin Hakkı ise birçok Kıbrıslı Rum’un haciz işlemleri için konuyu ileriye götüremediğini çünkü maddi olarak sıkıntı yaşadığını belirtti. Sadece bir Kıbrıslı Rum vatandaşın konuyu ileri götürerek haciz işlemlerini başlattığını kaydeden Hakkı, birçok Kıbrıslı Rum müvekkili olduğunu söyledi. Benzer yolu takip etmek isteyen birçok Kıbrıslı Rum olduğuna da dikkat çeken Hakkı, ileriki zamanlarda paralarının ödenmemesi durumunda haciz ve icra yolunu izleyeceğini belirtti.

“Talep gelirse devam edeceğiz”

Hakkı, müvekkillerinden talep gelmesi durumunda parası ödenmeyen vatandaşlar için bu işlemleri sürdüreceklerini belirtti. Devlet yetkililerini yapılacak haciz konusunda bir ay öncesinde uyardığını da belirten Hakkı, sıkıntı oluşmaması için Başsavcılık ve İçişleri Bakanlığı dahil tüm makamları uyardığını ifade etti.

Toplam 203 milyon sterlin ödendi

Taşınmaz Mal Komisyonu 2006 yılından bu yana Kıbrıslı Rumlara toplam 203 milyon Sterlin ödeme yaptı. Türkiye kaynaklı olan bu ödemeler ise 2014 yılı itibarı ile durdu. Türkiye’nin TMK’ya kaynak ayırmaması nedeniyle duran ödemelerin ardından karara bağlanan 94 milyon sterlinlik ödeme ise ödenemiyor.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.