1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'NİN YÜZ KARASI
KKTC'NİN YÜZ KARASI

KKTC'NİN YÜZ KARASI

KKTC’nin yüz karası... Ülkenin en büyük ayıbı;

A+A-

 

İnsan Hakları Vakfı Başkanı Avukat Emine Çolak, insan hakları ihlallerinin en bariz örneklerine gece kulüplerinde rastlandığını vurguladı. Avukat Çolak, gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların yanısıra, ev hizmetlerinde çalıştırılan yabancı uyruklu kadınların da, giderek artan şekilde kadın ticareti mağdurları olduklarına dikkati çekti. Avukat Çolak, insan ticaretinin KKTC’nin yüz karası olduğunu belirtti.

Polis karakollarında rastlanan işkence ile cezaevi koşullarının, insan onuruna yakışmayan koşullar olduğunu ve insan haklarına aykırı olduğuna da dikkati çeken Av. Çolak, bu insan hakları ihlallerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Avukat Emine Çolak, KKTC’deki mevzuatın insan ticaretine bir nevi yasal kılıf sağladığını işaret etti ve devlet mekanizmasının insan hakları ve ticaretinin önüne geçilecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

“Çocuk haklarına aykırı”

Av. Çolak, cezaevinde bir çocuğun suçlu bir yetişkin ile aynı muameleyi görmesi ve aynı hücrede veya aynı ortamda hapis tutulmasının da, hem insan hakları hem de çocuk haklarına aykırı olduğunu belirtti.

“Pasaportlarına el konuyor”

İnsan hakları ihlallerinin en bariz örneklerine gece kulüplerinde rastlandığını vurgulayan Avukat Çolak, “konsomatris diye tanımlanan kadınların yurtdışından buraya getirtilmesi ve burada tutulma şekilleri insan haklarına aykırıdır. Gece kulüblerinde çalıştırılan kadınların pasaportlarına önceleri işveren el koyarken, şimdilerde de polis el koyuyor” dedi.

“Hapis ya da köle hayatı!”

Gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların pasaportlarının ellerinden alınması ve yaşam şekilleri ile ilgili yasada bir takım sınırlayıcı kurallar olduğunu kaydeden Av. Çolak; yine yaşam alanlarının çalıştıkları yer içerisinde olması nedeniyle, bu kadınların bir nevi hapis hayatı ya da köle gibi yaşam sürmelerinin de insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

“Polis- patron ilişkisi”

Devletin denetim mekanizmalarının olması gerektiğini ve gece kulüplerine baskınların düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Emine Çolak, “gece kulüplerinin, polis baskınlarından birçok kez haberdar olduklarını, ‘danışıklı dövüş’ durumunun var olduğunu da duyuyoruz” dedi. Avukat Çolak, gece kulübü patronları ile polisin ilişkisinin de sorgulanması gerektiğine işaret etti.

Suç işlemiş gibi tutuklanıyorlar!

Fuhuşun yasak olduğu ve gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların, dans etme veya içki sunma maksatlı çalıştığı yönündeki gerekçelerle gece kulüplerine yapılan baskınlarda, yabancı uyruklu kadınların tutuklanarak yargı huzuruna çıkarılmasının da yanlışlığına dikkati çeken Çolak, “kendimizi mi kandırıyoruz?” diye sordu.

“Ülkenin en büyük ayıbı”

Avukat Emine Çolak, ‘bir bireyin kendi iradesi ve gönlü olmaksızın, kandırılarak, baskıyla veya tehditle istismar edilerek, ülkemizde gece kulüplerinde bir nevi kölelik tarzında uygulamaya maruz bırakılmalarının ‘insan ticareti’ olduğunu vurguladı.

Devletin kendi eliyle insan ticaretine yasal zemin yaratmasının, ülkenin en büyük ayıbı olduğunu söyleyen Emine Çolak, ilgili yasanın değişmesi gerektiğini işaret etti.

Avukat Çolak; gece kulüplerine sıkı denetim ile kontrolün gerekliliğine de dikkati çekti ve insan hakları ihlalleri ve ticaretinin ortadan kaldırılması için yasanın düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

“Ev hizmetlerinde insan ticareti”

Yine ülkeye, ev hizmetlerinde çalışmak üzere gelen yabancı uyruklu kadınların da kandırılarak sömürüldüğünü veya borçlandırılarak paralarının alındığını işaret eden Emine Çolak, “her istihdam ya da her ev hizmetinde çalıştırılan kadın insan ticareti mağdurudur diye bir şey yok tabi ki” dedi.

“Mültecilere ciddi hak ihlali!”

İnsan Hakları Vakfı Başkanı Avukat Emine Çolak, ayrıca ülkeye gelen mültecilerin de çok farklı muamelelere tabi tutulduğuna dikkati çekti.

Mülteci hakları ile ilgili mevzuatın oldukça geri kaldığını söyleyen Avukat Çolak; ülkenin kendi iç hukukunda çağdaş mülteci hakları için gerekli yasal altyapının oluşturulmadını işaret etti.

“Kucaklarında bebekleri ile geri gönderiliyorlar”

Birçoğu kucağında bebekler ile geri gönderilen mülteciler dahi olduğunu vurgulayan Çolak, ülkemize sığınmak isterken geri gönderilen mültecilerin birçoğundan kötü haber alındığına dikkati çekti. Emine Çolak, “ülkemize sığınmak isteyen mülteciler, geri çevriliyorlar. Mültecilerin ülkeye sokulmayarak limandan geri gönderilmesi, çok ciddi bir insan hakkı ihlalidir” dedi.

Memleketinden, işkence veya ölüm tehlikesinden kaçarak ülkemize sığınmak isteyen mültecilerin, Uluslar Arası Çağdaş Mülteci Hakları çerçevesinde belirli korunma hakları olduğunu vurgulayan Avukat Çolak, sağlık ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini de belirtti.

“Suçlu muamelesi yapılıyor”

Ülkemize giriş yapmak isteyen mültecilere, sığınma hakkı tanınması gerekirken, birçoğunun limandan geri gönderildiklerini söyleyen Emine Çolak, bir kısmının da sahte belge ya da sınır ihlali ile kaçak giriş yaptığını işaret etti ve gayriyasal giren mültecilerin hemen tutuklandığına dikkati çekti ve şöyle konuştu:

“İnsan hakkı ihlalidir”

“Çağdaş Mülteci Hakları, ‘bu gibi kişileri ne yoldan girerse girsin, o yoldan girdiği için onu hapse atmak bir insan hakkı ihlalidir’ diyor. Çünkü hayatını kurtarmak için bir yerden kaçıyorsa, her yolu, her türlü evrağa mecburen başvuruyor. Birçok kez sahillere cesetlerinin vurduğunu da biliyoruz. Mülteciyi korumanın özü budur. Bir mülteci buradaysa, keyfinden buraya gelmiş değildir. Birşeylerden kaçıyor ve buna saygı göstermek lazım. Ülkeye girişlerine izin verilerek, iddiaların doğruluğunun teyidi muamelesi yapılmalıdır. Ülkede insan onuruna yakışır bir şekilde kalmasına imkân tanınması gerekir. Toplum, liderlik, siyasi iradenin, Meclis ve yargının, mülteci haklarını özümlemesi gerekiyor.”

“Fotoğraflarının yayınlanması çok riskli!”

Mültecilerin basın tarafından fotoğrafının çekilmesinin de tehlikesine dikkati çeken Avukat Çolak, internet çağında fotoğraflarının yayınlanmasının, anında ülkesinde görülebileceği tehlikesine işaret etti ve “geride çocuk, kardeş, eş bırakmıştır. Ciddiyetini düşünebiliyor musunuz? Basın haber yapacak diye çok vahim bir sonuca da neden olabilir” diye ekledi.

 

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum