1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'YE 3. GSM OPERATÖRÜ MÜ GELİYOR?
KKTC'YE 3. GSM OPERATÖRÜ MÜ GELİYOR?

KKTC'YE 3. GSM OPERATÖRÜ MÜ GELİYOR?

“Lefkoşa- Girne ana yolu yenileniyor”

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Telekomünikasyon Dairesi’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için altyapınsını güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Her eve fiber optik projesini” hayata geçireceklerini söyledi.

Kaşif, Telekomünikasyon Dairesi’nin artık evlere tel sistemi ile değil fiber optikten hizmet götürmesini hedeflediklerini belirtti. Kaşif, “Fiber optik projesinin” son aşamaya geldiğini ve önümüzdeki ay sonunda ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

Özel açıklamalarda bulunan bakan Kaşif, her eve fiber optik kablo projesinden, ADSL’e, Telefon Dairesi’nin durumundan, Ericsson’un ihalesini aldığı Avrupa projesine, Lefkoşa- Girne anayolunun yenilenmesinden, Ercan’ın yeni pist yapımına, CAS’taki soruna ve Lefkoşa kuzey çevre yolu projesine kadar birçok konuda detaylı bilgiler verdi.

Kaşif, ayrıca alternatif enerjiye geçebilecekleri konusunda açıklama yaparken, ülkeye gelecek yeni GSM operatörünün işletimin Telefon Dairesi ile ortak yapılacağının da bilgisini verdi.

“Her eve fiber optik projesi”
   Ahmet Kaşif, Telefon Dairesi’nin altyapısının güçlendirilmesi için “Her eve fiber optik” takılacak yeni bir projenin de gündemlerinde olduğunu, bu projenin olmazsa olmazlarından birisi olduğunu söyledi.
Bunun ödeneğinin büyük bir meblağ tuttuğunu anlatan Kaşif, “Bunun projesini hazırlıyoruz. Önümüzdeki ay sonu itibariyle ihaleye çıkma aşamasına geleceğiz” dedi.

Kaşif, bu hizmeti yap işlet devret modeli veya gelir ortaklı yöntemi ile karşı tarafın sunacağı bir teklifle oturup bir mutabakat yapacaklarını söyledi.

Bu projenin gerçekleştirilmesi ile evlere verilen hizmetin kalitesinin yükseleceğini, erişimin hızlanacağını anlatan Kaşif, özellikle de ADSL’in hızının çok yükseleceğini belirtti.

“Telefon Dairesi’ne bütçe ayrılacak”
Telefon Dairesi’ne bütçe ayrılması konusunda da açıklama yapan bakan Kaşif, bu konuda Maliye Bakanı ile görüşmelerin sürdüğünü kaydederek, “Kullanmadığımız ödeneklerin olup olmadığına bakıyoruz. Onlardan aktarma yapmayı düşünüyoruz. Geriye kalan miktar ise Maliye’den tamamlanacaktır” dedi.

Telefon Dairesi’nin altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Kaşif, bu konuda çok büyük yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ve gereğinin yapıldığını söyledi.

“Telefon Dairesi’nin altyapısı güçlendirilecek”
Telefon Dairesi’nin ayakta durabilmesi için altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Kaşif, “ADSL, diğer bölgelere telefon hizmeti verilmesi için artık tel üzerinden değil, fiber optik’ten hizmet götürmeyi hedefledik” dedi.
Kaşif, kurulacak sistemin tamamen yeni olduğunu ve artık vatandaşların güçlü bir ADSL hizmeti alacağını anlattı. Ahmet Kaşif, bundan sonra çökme gibi sorunların yaşanmayacağını ifade etti.

“Ericsson Projesi, kısa zamanda devreye konulacak”
   Ahmet Kaşif, Avrupa Birliği’nin 2008’de Ericsson firmasına ihale edilen ve başlatılan projenin henüz tamamlanmadığını, şu anda teknik ekiplerin uyumlaştırma çalışmalarını yaptıklarını söyledi.
Kısa sürede bu projenin de devreye girmesiyle birlikte fiber optiklerin telefonlara bağlanacağını ve hizmetin daha erken gitmiş olacağını belirten Kaşif, böylelikle her bölgeye iyi hizmetin verilmiş olacağını kaydetti.

“Alternatif enerjiye geçebiliriz”
   Bütçe olanakları çerçevesinde ışıklandırma çalışmalarını da hızlandırdıklarını ifade eden Kaşif, enerji sarfiyatının azaltılması için yeni teknolojileri kullanmaya başlayacaklarının müjdesini verdi.
LED lambaların gün ışığı gibi aydınlatma verdiğine ve bunun yüzde 60 ile 70 arasında tasarruf sağladığına dikkat çeken Kaşif, “Bunu sadece kendi direklerimizdeki aydınlatmalarda kullanabilirsek, buradan sağlanacak tasarrufla alternatif enerjiye geçebiliriz” dedi.

Bu yönde kendilerine gelen teklifler olduğunu da belirten Kaşif, bu teklifleri teknik ekiplerle değerlendirdiklerini belirtti.

“Yeni GSM şebekesi, Telefon Dairesi ile birlikte götürür”
  Bakan Kaşif, ülkemize yeni bir GSM operatörü gelmesi konusunda ise “Eğer bize bir müracaat edilirse biz bu konuyu muhakkak değerlendiririz ve üçüncü operatör olarak yerini alır” dedi.
Şu anda ülkemizde Telefon Dairesi, Kuzey Kıbrıs Turkcell ve KKTC TELSİM ile birlikte üç operatör bulunduğunu söyleyen Kaşif, “Gelecek olan üçüncü GSM operatörü, Telefon Dairesi ile birlikte bu projeyi götürür” dedi.

“Lefkoşa- Girne ana yolu yenileniyor”
  Ahmet Kaşif, her yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin projeler bazında KKTC’ye bir bütçe ayırdığını ve bu yılki bütçenin tamamını ihale komisyonuna göndererek, ihale edildiğini açıkladı.

Keşif, yapılan ihalelerde artan miktarların da bulunduğuna dikkat çeken Kaşif, “Bunlardan kalacak miktarlarla eksik olan ve yapılması şart olan yerlere öncelik vereceğiz. Örneğin, Hamitköy ile Gönyeli arasındaki yol ve çok bozulduğundan sürekli şikayet edilen Lefkoşa- Girne anayolu yenilenecek. Acapulco Hotel’den Tatlısu’ya kadar olan kuzey sahil yolu bölümündeki çökmeler ile ilgili keşif ve ihale dosyası hazırlanacak” dedi.

“Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi devam ediyor”
   Lefkoşa’nın üst kısmından geçecek olan Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin sürdüğünü kaydeden Kaşif,  Haspolat bölgesinden başlayan yolun Alayköy’de tamamlanacağını söyledi.

“Çevre yolunda engellemeler olmasaydı asfalt yapımına geçilecekti” diyen Kaşif, engellemeler olduğu için hızlı ilerlenemediğine, bundan müteahhidin de şikayetçi olduğuna dikkat çekti.

Kaşif, yolun askeri bölgenin içerisinden geçeceği için burada da askeri yetkililer ile anlaşmaya vardıklarını ve bu konuda protokol imzalandığını belirtti. Kuzey Çevre Yolu Projesi’nin geçeceği yer olan Girne- Lefkoşa anayolunun bir bölümünde geçişin, üst geçit ile olacağını ifade eden Kaşif, “Yol buraya geldiği zaman bu proje de başlayacaktır” dedi.

Yolun Haspolat çemberine değil, çember ile Hamitköy arasında bulunan petrol istasyonu yakınına bağlantının yapılacağını hatırlatan Kaşif, buraya bir çember değil bir alt ve üst geçit yapılmasının düşünüldüğünü de söyledi.

Kaşif, “Çember olur ise Gazimağusa- Lefkoşa yolunun trafiğini de engelleyebilir. Geleni bekleyecek” dedi.

“Ercan’ın yeni pist yapımına start verilecek”
   Ercan Havalimanı’nın don surumu hakkında bilgiler veren Kaşif, “Alan içerisinde bulunan askeri birliğin taşınacağı Beyköy’de vaziyet planı çıkmıştır. 10 milyon TL’nin blokesi de gelmiştir” dedi.
Bugün askeri birliğin tamamlanması için teknik ekiplerin bir toplantı yapacağını ve çok kısa bir sürede ihaleye çıkılacağını belirten Kaşif, şöyle devam etti:

“Ercan’da pist yapımına başlanması için askerin taşınabilmesi şarttır. Nizamiye ve yol kısmının ilk etapta taşınması gerekmektedir. Burası ile bir teknik çalışma yapıldı, ön kısmının boşaltılması ile ilgili raporlar hazırlanmıştır. Önümüzdeki hafta sonuna doğru ihale komisyonuna gönderilmiş olacaktır.
İstanbul Handling’in ambarı artık hükümettedir. Bunu hükümet içerisinde değerlendirip bir formül bulacağız. Bu hafta Bakanlar Kurulu’nun gündemine bunu da taşıyıp çözmemizin ardından Ercan’da yeni pist yapımına start vereceğiz.”

“CAS, Ekonomi Bakanlığı’na devredildi”
   Ercan’da yer hizmeti veren ve şu anda sonunlar yaşayan Cyprus Airport Service (CAS) sorunu hakkında da açıklama yapan Kaşif, “Artık her şey Başbakan Yardımcımız Serdar Denktaş Bey’dedir. Hisse devri olana kadar bende idi. Hisse devri artık yapılmıştır. Şu an CAS yasal olarak Ekonomi Bakanlığı’na bağlıdır. Genel Başkanımız bu konu ile yakından ilgileniyor. İnanıyorum ben, yeni bir işletmeci ile sorun aşılmış olacak” dedi.

“Görüşmeler ucuzlayacak”
   Ahmet Kaşif, cep telefonları ve normal telefonların ara bağlantı sonlandırma ücretleri konusunda söz verdikleri gibi fiyat düşürmeye başladıklarını kaydetti.

Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurulu’nun da çalışmaları ile ara bağlantı sonlandırma ücretleri çalışmalarının sonuçlarının ortaya çıktığını ve kademeli olarak üç defada bu ücretlerin düşürüleceğini belirten Kaşif, “6 ay sonra bir; ardından bir altı ay sonra da son bir indirim olacak ve bir yılsonunda ara bağlantı sonlandırma ücretleri düşmüş olacak” dedi.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.