1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC’YE ÜÇ DÜNYA MARKASI
KKTC’YE ÜÇ DÜNYA MARKASI

KKTC’YE ÜÇ DÜNYA MARKASI

KKTC’YE ÜÇ DÜNYA MARKASI

A+A-

Dünyaca ünlü, her ülkede otel zincirleri bulunan ve uluslararası markaya sahip olan üç büyük isim KKTC’de otel işletmeciliğine göz kırparken, turizmciler bu üç ismi sır gibi saklıyor

Dünyaca ünlü, her ülkede otel zincirleri bulunan üç büyük isim Kuzey Kıbrıs’a gözünü dikti. Girne bölgesinde 2016 yılı başlarında faaliyete geçecek olan üç ünlü otelin KKTC’nin tanıtımına ve turizme katkı sağlaması bekleniyor. Dünya markalarının isimleri ve proje gizli tutulurken, turizm insanları Rumların engellemesinden çekiniyor. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Star Kıbrıs’ın sorularına karşın otel isimlerini açıklamak istemediğini, Rumların engel olmasını istemediklerini söyledi. Aktığ, “Şimdiye kadar KKTC’nin attığı birçok adım Rumların engeline takıldı. Bu nedenle tekrar olumsuz girişimlerde bulunmamaları için bu otellerin isimlerini açıklamıyorum. Dünyaca ünlü markaların tesislerinin açılışında herkes öğrenecek” dedi. Aktığ, üç büyük ismin KKTC’de işletmeci sıfatı ile 2016 yılında otel faaliyetine başlayacaklarını, KKTC’de dünyaca ünlü markaların olmasının çok önemli bir olay olduğunu söyledi. Aktığ, turizm alanında yaşanan sıkıntılara da değindi.

SİYASİ DURUMUMUZ YATIRIMA EL VERİŞLİ DEĞİL

Aktığ, Uluslararası olan ve dünyanın birçok yerinde otel zinciri bulunan markaların gözünü KKTC’ye diktiğini ifade ederek, ancak markaların yatırımcı mı yoksa işletmeci mi olarak KKTC’de faaliyet gösterecekleri konusunun iyi ayrılması gerektiğini söyledi.
KKTC’nin tanınmıyor olması ve mülkiyet sorununda dolayı dünyaca ünlü markaların yatırım yapmasının mümkün olmadığını belirten Aktığ, daha önce ünlü otel markalarının KKTC’ye gelmek istediğini ancak Rumların, Güney Kıbrıs’ta bulunan işletmelerini boykot edecekleri tehdidi gibi nedenlerden dolayı adım atmadıklarını açıkladı.

RUMLARDAN KORKAR OLDUK

Aktığ, her şeye rağmen dünyaca ünlü üç otelin KKTC’de kendi isimleri ile otel işleteceklerini,2016 yılı itibari ile bu otellerin faaliyete geçeceğini söyledi. Aktığ, dünyanın her yerinde otel zincirine sahip olan üç markanın KKTC’de otel işletmesinin tanınma açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ünlü otellerin isimlerini açıklamaktan kaçınan Aktığ, “Şimdiye kadar KKTC’nin attığı birçok adım Rumların engeline takıldı.Bu nedenle tekrar olumsuz girişimlerde bulunmamaları için bu otellerin isimlerini açıklamıyorum.Dünyaca ünlü markaların tesislerinin açılışında herkes öğrenecek” dedi.

DÜNYA DEVLERİN İÇİNDE OLACAĞIZ

Aktığ, dünyaca ünlü markaların işletmeci sıfatında dahi olsa KKTC’de olmalarının turizm açısından KKTC’nin yükselmesini sağlayacağını ifade etti. Aktığ, “Buradaki mevcut otellerde uluslararası kalitede hizmet veren otellerle rekabete geçeceği için onlarda hizmet kalitesini artıracak. Ayrıca, bu tip dünya çapındaki otellerin çok büyük bir pazarlama ağır vardı. Bu oteller tüm zincirlerini tanıtan kataloglar yapmaktadır.Hazırlanacak katalogların içerisinde KKTC’nin de yer alması çok iyi olacaktır.

YILLAR GEÇTİ, ONLAR DEĞİŞMEDİ

Aktığ, geçmişte yaşadığı kötü tecrübelerden dolayı aynı şeylerin yaşanmaması için temkinli olmak istediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “20 yıldır turizm sektöründeyim. İlk katıldığım Londra fuarında KKTC’yi tanıtan broşürleri standa yerleştirdik. O akşam stantların üzerinde kaldı. Ertesi gün geldiğimizde Rumların KKTC’yi tanıtan broşürlerin içine kanlı harita olarak adlandırdıkları haritayı koyduklarını fark etti.20 yıl önce böyleydi, bugün de böyle.Kasım 2014 tarihinde İskoçya’da katıldığımız workshop için otelde kalıyorduk.Dalphin Rum Büyük Elçiliği oteli arayarak yasa dışı bir faaliyete ev sahipliği yaptıklarına dair tehdit edip yasal işlem başlatacaklarını söyledi.Bunun üzerine otel yetkilileri bizden izahata istedi.TC büyükelçiliğinin araya girmesi ile gerginlik sonlandı.”Aktığ, Rumların her adımlarını takip ettiklerini, birçok engellemelerle karşılaştıklarını ancak buna rağmen çalışıp KKTC’ye turist getirenlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

TEŞVİKLENDİRME ŞART

Otelcilik sektöründeki sıkıntılara da değinen Aktığ, oteller ile ilgili yatırımların belli bir yatırım politikası ile ortaya çıktığını,bunun da teşvik sistemi olduğunu ifade etti.Ülkede ihtiyaç duyulan boşluklar veya ihtiyaçları için teşviklendirme yapıldığını kaydeden Aktığ,beş yıldızlı otellere ihtiyaç duyulduğu gerekçesi ile bu oteller için teşvik belirlendiğini ancak geçen yıl reel sektör ve kamunun oluşturduğu Reel Sektör Danışma Kurulu’nun 6 aylık çalışması sonucu ortaya çıkan turizm raporunda ülkede beş yıldızlı otellere doyum olduğu için bu otellere verilen teşviklerin önümüzdeki beş yıl süre ile dondurulmasının önerildiğini söyledi.Aktığ, konaklama açısından yatak sayısının yüzde 60’şının beş yıldızlı otellere ait olduğunu,raporda önerilen teşviklerin dondurulması talebinin hayata geçmesi halinde hem beş yıldızlı otellerin hem de küçük işletmelerin sıkıntılarının daha da artacağını dile getirdi.

KAZANAN YOK, HERKES KAYBEDİYOR

Aktığ,beş yıldızlı otellerin ayakta kalmak için fiyatlarını düşürdüğünü,böylelikle 3 yıldızlı ve diğer otellerin müşterilerinin beş yıldızlı otellere kaptırdığını ifade etti.Aktığ,büyük otellerin fiyatlarını düşürmelerinin kar marjlarını kötü etkilediğini,küçük işletmelerin de müşterilerini kaptırmaktan dolayı zor duruma düştüğünü,böylece hem büyük otellerin hem de küçük otellerin kaybettiğini vurguladı.

GİRNE TAMAM DİĞER BÖLGELERE DE OTEL LAZIM

Ülkede 20 bin yatak olduğunu, bunun yüzde 70’şinin Girne’de olduğunu, Lefkoşa,Gazimağusa,İskele, Lefke,Güzelyurt’ta yatak ve konaklama sıkıntısı olduğunu ifade eden Aktığ,teşviklerin dondurulması halinde bu bölgelere yatırım yapılmasının imkansız olduğunu dile getirdi.

StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.