1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'Yİ DÜNYA'DA TEMSİL EDECEK!
KKTC'Yİ DÜNYA'DA TEMSİL EDECEK!

KKTC'Yİ DÜNYA'DA TEMSİL EDECEK!

KKTC'Yİ DÜNYA'DA TEMSİL EDECEK!

A+A-

akın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) AR-GE ekipleri tarafından tasarlanıp üretilen RA 25 isimli güneş enerjisi ile çalışan araç, Güney Afrika’da gerçekleştirilecek dünya güneş enerjisi ile çalışan araçlar rallisinde KKTC’yi temsil edecek.

YDÜ tarafından yapılan açıklamaya göre, KKTC’de ilk kez üretilen araç olma özelliği taşıyan RA 25, Bakanlar Kurulu kararı ile TRNC535/14NEU0001 şasi numarası ile kayıt işlemlerinin yapılması onayını aldı.

Ralli, 27 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA)  tarafından gerçekleştirilecek.

Johannesburg’dan başlayıp Cape Town’da tamamlanacak olan yarışta, araçlar 2000 km’lik bir parkurda yarışacak. Ralliye dünyanın önde gelen üniversitelerinin yansıra Mercedes, Audi gibi markalar da katılacak.

Tamamen güneş enerjisiyle çalışan ve 1800 Watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip olan RA25  150 km hıza ulaşabiliyor. Üç tekerlekli olarak dizayn edilen araç, özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastikler, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğünde 550 adet solar panel, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen Panasonic 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pil, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoru, 1 adet motor sürücü, 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking), 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılmış durumda.

Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta direksiyon ve süspansiyon yapısı Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. Aracın sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunuyor. RA25 5 metre uzunluğunda, 1.8 metre genişliğinde  ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde dizayn edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel konuyla ilgili açıklamasında Yakın Doğu Üniversitesi Ar-Ge ekipleri tarafından tasarlanan ve üretilen KKTC’nin  ilk yerli üretimi olan RA 25 Güneş Enerjili Araba’nın üstün teknoloji ürünü bir araç olduğunu ve RA 25’in teknolojik açıdan Yakın Doğu Üniversitesi’nin ulaştığı en son teknolojik noktanın göstergesi olduğunu söyledi.

Aracın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek olan Dünya Rallisi’nde bayrağımızı gururla dalgalandıracağını belirten Doç. Dr. İrfan S. Günsel, rallide dünyanın dev araba üreticisi firmaların araçları ile birlikte dünyanın önde gelen üniversitelerin araçlarının yarışacağını, RA 25’in ise ülkemize çok iyi bir sonuçla döneceğine olan inancını dile getirdi.

RA 25 8 Eylül Pazartesi günü, KKTC’yi Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek olan dünya rallisinde temsil etmek üzere yola çıkacak.

1409845997.jpg

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.