1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KKTC'Yİ SEVİNDİRDİ!
KKTC'Yİ SEVİNDİRDİ!

KKTC'Yİ SEVİNDİRDİ!

KKTC adına bir dizi yeni uluslararası başarı!

A+A-

Çalışmalarını Kayıp Şahıslar Komite (KŞK) Kıbrıs Türk Üye Ofisi gözetiminde ve Cumhurbaşkanlı bünyesinde sürdüren DNA Laboratuarı’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adına Adli Genetik alanında bir dizi yeni uluslararası başarıya imza attığı bildirildi.

Bilim Danışmanı ve KŞK DNA Laboratuarı Yöneticisi Dr. Cemal Gürkan konuyla ilgili olarak  yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Türklerde babadan oğula geçen Y-kromozomunun genetik yapısının irdelendiği bilimsel çalışmanın sonuçlarının Uluslararası Adli Genetik Derneği’nin (International Society for Forensic Genetics – ISFG) resmi yayın organı Uluslararası Adli Bilim: Genetik (Forensic Science International: Genetics – FSI: Genetics) dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildiği belirtildi.

Yazılı açıklamada, DNA Laboratuarı’nda başarıyla tamamladığı ve Kıbrıslı Türklerin Y-STR nüfus verilerinin irdelendiği çalışmanın 17 -22 Şubat 2014 tarihlerinde ABD’nin Washington eyaletindeki Seattle şehrinde gerçekleşecek “66. Amerikan Adli Bilimler Akademisi (American Academy of Forensic Sciences - AAFS) Bilimsel Toplantısı’nda sunulmak” üzerede kabul edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren KŞK DNA Laboratuarı’nın 2012 yazında yeniden bir yapılandırılmaya gidildiği ifade edilerek şöyle denildi:

“KŞK Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi’nde bu tarihten itibaren DNA Laboratuarı artık daha kilit bir rol almaya başlamış ve bu çerçevede yeni kimliklendirmelere olanak vermek için Kıbrıslı Türk kayıp şahıs yakınlarından toplanan örnekler üzerinde yapılan tüm  DNA profillendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesiyle görevlendirilmişti – bu yönde şu ana kadar 200’e yakın örneğin çeşitli DNA profillendirme işlemleri başarıyla tamamlanıp rapor edilmiştir. Söz konusu bu işlemlere paralel olarak DNA Laboratuarı’nda ayrıca yine KŞK Projesi çerçevesinde duyulan bilimsel ihtiyaçlar çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin genetik yapısının irdelendiği diğer çalışmalar da yapılmaktadır.”

Yazılı açıklamada, “Bu yönde DNA Laboratuarı’nda Kıbrıslı Türkler’de babadan oğula geçen Y-kromozomunun genetik yapısının irdelendiği bilimsel bir çalışmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde Uluslararası Adli Genetik Derneği’nin (International Society for Forensic Genetics – ISFG) resmi yayın organı olan Uluslararası Adli Bilim: Genetik (Forensic Science International: Genetics – FSI: Genetics) dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilmiştir” ifadesine yer verilerek, “Adli Genetik alanında en prestijli akademik yayın olarak bilinen bu dergide yayın yapabilmek için aranan ilk şart DNA Laboratuarı’nda yürütülen çalışmaların uluslararası standartlarda yeterliliğinin ispat edilmesiydi” denildi.

DNA Laboratuarı’nda yürütülen Y-kromozomu analizlerinin güvenilirliği 2013 yılında merkezi Almanya’da bulunan Y-Kromozomu Haplotip Referans Veritabanı (Y-chromosome Haplotype Reference Database – YHRD) konsorsiyumunun düzenlediği dıştan kalite temini programına başarıyla katılarak ilgili sertifikasyon sürecinden geçilip teyit edildiği ifade edilen yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Söz konusu bilimsel dergide yayın yapabilmek için ayrıca sunulan çalışmanın ilgili dergi editörü tarafından tayin edilen Adli Genetik uzmanları tarafından gerçekleştirilecek bir hakem denetimi sürecinden de başarıyla geçmesi gerekmekteydi.”

“KIBRISLI TÜRKLERİN Y-STR NÜFUS VERİLERİ ELDE EDİLDİ”

Yazılı açıklamada, “Bu bilimsel yayın için tamamı DNA Laboratuarı’nda laboratuar yöneticisi Dr. Cemal Gürkan öncülüğünde yürütülen genetik analizlere bu laboratuardan Dr. Kerem Teralı ve ayrıca ilgili istatistiki hesaplamaların yapılmasında da İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden doktora öğrencisi Tolga Zorlu ve Dr. Özlem Bülbül katkı koymuştur” ifadesine yer verilerek, özetle şöyle denildi:

“Bu çalışmada ebeveynlerinden en azından babası Kıbrıs doğumlu olan toplam 253 KKTC vatandaşı erkek gönüllüden toplanan örneklerde Y-kromozomu üzerinde bulunan 17 değişik STR lokusunda (short tandem repeat loci – kısa bitişik tekrar lokusları) genetik analizler gerçekleştirildi. Bu sonuçların derlenmesiyle de Kıbrıslı Türklerin Y-STR nüfus verileri elde edilmiş oldu.

Söz konusu çalışma şu ana kadar Kıbrıslı Türkler üzerine yapılan en kapsamlı genetik araştırma olmakla beraber, elde edilen Kıbrıslı Türk Y-STR nüfus verileri adli genetik incelemeleri sırasında yapılan eşleştirmelerin istatiksel olarak değerlendirilmeleri için gerekmektedir. Bu nüfus verileri ilk aşamada KŞK. Projesi çerçevesinde yapılmakta olan kimliklendirilmeler için kullanılacaktır ve zaten ülkemizde ileride yapılacak olan diğer tüm Adli Genetik çalışmaları içinde gerekmektedir.”

“KIBRISLI TÜRK Y-STR VERİLERİ BAŞKA ÜLKE VERİLERİYLE KARŞILAŞTIRILDI”

“Derlenen Kıbrıslı Türk Y-STR nüfus verilerinin başka ülkelerde bulunan nüfuslara ait verilerle karşılaştırılmasının sonucunda Kıbrıslı Türklerin genel olarak Doğu Akdeniz nüfuslarına özgü temel Y-kromozomu haplotip dağılımına sahip olmakla beraber, en büyük benzerliği Türkiye’nin Çukurova ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan nüfuslarla paylaştıkları gözlemlenmiştir” denilen yazılı açıklamada şunlar ifade edildi:

“DNA Laboratuarı’nda gerçekleştirilen bu Y-kromozomu STR çalışmaları sırasında ayrıca ender olarak görülen bir dizi varyanta (genetik farklılığa) ve hatta şu ana kadar sadece Kıbrıslı Türklerde görülen bir varyanta da rastlanmış, bunlardan en ilginç olanlarından ikisinin teyidi ve daha detaylı karakterizasyonu için ABD.’de bulunan Ulusal Standardlar ve Teknoloji Enstitüsü (National Institute of Standards and Technology - NIST) ile de işbirliğine gidilmiştir.”

Yazılı açıklamada, DNA Laboratuarı’nda başarıyla tamamlanan ve Kıbrıslı Türklerin Y-STR nüfus verilerinin irdelendiği çalışmanın 17 -22 Şubat 2014 tarihlerinde ABD’nin Washington eyaletindeki Seattle şehrinde gerçekleşecek “66. Amerikan Adli Bilimler Akademisi (American Academy of Forensic Sciences - AAFS) Bilimsel Toplantısı’nda sunulmak üzerede kabul gördüğü kaydedildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.