1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. KLİPSLİ ÇÖZÜM !
KLİPSLİ ÇÖZÜM !

KLİPSLİ ÇÖZÜM !

Klipsli çözüm !

A+A-

Arkadaşlıktan duygusal ilişkiye hatta kariyere kadar hayatın her alanında sorunlara neden olan aşırı terlemeden ETS ameliyatıyla kurtulabilir, kabus haline gelen bu rahatsızlığı hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

İnsanları sosyal ve psikolojik yönden etkileyen aşırı terleme nedeniyle iş hayatında yalnız çalışmak isteyenler, sevgilisinin elini tutamayanlar bile var. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, meslek seçiminden duygusal ilişkiye kadar hayatın her alanında sorunlara neden olabilen aşırı terlemeyle ilgili soruları yanıtladı: 

Aşırı terleme nedir? 
Terleme, vücudun normal sıcaklığını a yarlamak için uyguladığı bir mekanizma. Vücut bunu ‘ısı düzenleyici’si olarak kullanıyor. Hava çok sıcak olduğu zaman ısıyı dengelemek için ter bezlerinden ter uyarısı yapıyor ve ter boşalması oluyor. Ama bizim özellikle rahatsızlık olarak yorumladığımız hastalarda bu terleme, termoregülasyon yani ısı düzenleyici faktör olmaktan çıkıyor ve aşırı terlemeye dönüşüyor. Bu hastalar, mevsim fark etmeksizin kış da dahil her dönem belirli bölgelerinde aşırı terleme sorunu yaşıyorlar. 

Hastalar durumlarını nasıl tarif ediyor? 
‘Ellerim ıslak, koltukaltlarım hep terli, koyu renk ya da pastel renk tişört giyinemiyorum çünkü olduğu gibi tamamen ıslanıyor’ diyorlar. Bölgesel olarak eller, koltuk altları ve yüz terliyor. Aşırı terleme şikayeti olan hastalarda özellikle dermatoloji bölümüyle birlikte çalışıyoruz. Bu tür hastalarda cerrahiyi en azından ilk seçenek olarak sunmuyoruz. Dermatolojinin çeşitli tedavi seçenekleri var; iyontoferez dediğimiz, düşük voltajlı bir elektriğin verilmesi ve son yıllarda çok popüler olan botoks bu seçenekler arasında. 

RİSKSİZ KESİN ÇÖZÜM!

ETS (Endoskopik Torakal Sempaktektomi) kapalı bir ameliyat. Her iki koltuk altından sırayla (önce sağ, sonra sol taraf) beş milimetrelik küçük iki tane kesi yapılarak kamerayla girerek terlemeye neden olan sempatik zincir bulunuyor ve etkilenen bölge neresiyse (el, koltukaltı, yüz) o sinir zinciri boyunca klips koyuyoruz. Klipsi koyduktan sonra işlem bitiyor. Hastalarımız uyandıklarında şaşırıyorlar; çünkü artık terlemenin kesilmiş olduğunu görüyorlar. Hastalar sabah operasyon yapılıyor, akşam evlerine dönüyorlar. Başarı oranları yüzde 98-99 civarında. Komplikasyon oranı ise yok denecek kadar az. Çok nadir de görülse de, ‘kompansatuar terleme’ dediğimiz vücudun başka bir bölgesinde o terleme ortaya çıkabiliyor. Mesela bel bölgesinde lokal aşırı terleme olabiliyor. Ama bunlar da çözümlenebilen sorunlar. 

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.