1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KLİRİDİS HUKUK DAİRESİ’Nİ SAVUNDU, MARKİDİS SİYASİLERİ ELEŞTİRDİ
KLİRİDİS HUKUK DAİRESİ’Nİ SAVUNDU, MARKİDİS SİYASİLERİ ELEŞTİRDİ

KLİRİDİS HUKUK DAİRESİ’Nİ SAVUNDU, MARKİDİS SİYASİLERİ ELEŞTİRDİ

Bazı Rum siyasi partiler ve patlamada ölenlerin aileleri, Larnaka Ceza Mahkemesi’nin önceki gün, “Mari”deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis” Deniz Üssü’nde iki yıl önce meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan patlamayla ilgili aldığı k

A+A-

ANASTASİADİS HÜKÜMETİ SİYASİ SORUMLULUKLAR KONUSUNDA KURUMSAL DEĞİŞİKLİKLERİ İLERİ GÖTÜRÜYOR

ADALET BAKANININ AÇIKLAMALARINA AKEL’DEN TEPKİ

AİLELER HRİSTOFYAS’A KARŞI KOVUŞTURMA AÇILMASINDA ISRARCI

PAPAKOSTAS YOĞUN BAKIMDA... DURUMU CİDDİ

PATLAMA ÖLEN 13 KİŞİ “KAHRAMNAN” İLAN EDİLDİ

Bazı Rum siyasi partiler ve patlamada ölenlerin aileleri, Larnaka Ceza Mahkemesi’nin önceki gün, “Mari”deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis” Deniz Üssü’nde iki yıl önce meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan patlamayla ilgili aldığı karara tepki göstererek, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın da sanık sandalyesine oturması gerektiğine işaret ederken, Rum Başsavcı Petros Kliridis Hukuk Dairesi’nin icraatlarını doğru bulduğunu açıkladı.

Simerini gazetesi “Kliridis’ten Siyasilere Karşı Saldırı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kliridis’in dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, Hukuk Dairesi’nin davayla ilgili icraatlarını savunduğunu kaydetti.

Habere göre “Bugün bile, iddianamede kimlerin yer alacağı konusunda Hukuk Dairesi’nin icraatlarının doğru olduğu kanaatindeyim” diyen Kliridis, yargıçların kararlarına saygı duyulması ve ceza kanunu hükümlerini derinlemesine incelememiş kişilerin kararları yargılamaması gerektiğini vurguladı.

Siyasilerin, Ağır Ceza Mahkemesi’nin davayı ele alış şekli ve kararıyla ilgili hoşnutsuzluklarını dile getirdikleri açıklamalarını da yorumlayan Kliridis, “Siyasiler, kimlerin soruşturulacağı ve kimlerin yargılanacağına karar veremez. Bu devletin ve demokrasinin çöküşü anlamına gelir” dedi.

İddianameye Hristofyas’ın dahil olması gerektiği yönündeki eleştiriler karşısında ise “Anayasa tarafından korunuyor” diyen Kliridis, birçok kişinin, “Hristofyas suçludur ve yargılanması gerekirdi” şeklinde fikir yürüttüğünü, ancak adaletin bu şekilde işlemediğini belirtti.

Kiliridis, bir başka soruya karşılık, kararı inceleyeceğini ve temyize gidip gidilmeyeceğine karar vereceği yanıtını verdi.

MARKİDİS ELEŞTİREL

Habere göre, Markidis, Hristofyas’a karşı olası cezai soruşturma açılması konusunda, siyasilerin ve bazı kişilerin açıklamalarını eleştirdi.

Markidis, bazı kişilerin, Anayasayı göz önünde bulundurmadan, Hristofyas’a karşı cezai soruşturmanın açılması için “şamata” yaptığını söyledi.

SİYASİ SORUMLULUK ÜSTLENME KONUSUNDA KURUMSAL DEĞİŞİKLİKLER

Simerini gazetesi “Sorumluluklar ve Söz Düellosu... Siyasi Sorumluluklar Üstelenme Konusunda Hükümet Kurumsal Değişiklikleri İleri Götürüyor” başlıklarıyla verdiği bir başka haberinde, siyasi tartışmaların dün, dava iddianamesinde yer almayan Hristofyas ve diğer kişilerle, Mahkemenin bu kişilerin rollerine değinmesine odaklandığını belirtti.

Gazete Rum Hükümetinin ise, siyasi sorumlulukların üstlenilmesi konusunda, bir dizi yasa tasarısıyla, kurumsal değişikler ileri götüreceğine netlik kazandırdığı, bu hareketin, Başsavcının, Rum Yönetimi eski Başkanının dokunulmazlığının kaldırılmasını reddetmesi konusundaki hoşnutsuzluğu yansıttığını yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Hükümetin, mahkeme kararına saygı duyduğunu ve yorumlamadığını belirtti.

Ancak, kararla, Hükümetin, tüm davanın yönetilmesi ve siyasi sorumluluklar konusunda ciddi eksiklikler kaydettiğini söyleyen Papadopulos, siyasi sorumlulukların yüklenmediğini, üstlenildiğini, bu nedenle de Anastasiadis Hükümeti’nin, konunun bundan böyle boş laf olmaktan çıkıp özlü içerik kazanması için bir dizi yasa tasarısını ileri götüreceğini ve önereceğini belirtti.

Gazete “Cezai Sorumluluklar Ayrı” alt başlığı altında Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun konunun ayrıntılarına değindiğini yazdı.

Gazeteye göre, aralarında dokunulmazlığı olduğu için hakkında cezai konuşturma açılamayan Hristofyas’ın da bulunduğu bazı kişilere sorumluluklar yüklendiğinin görüldüğünü söyleyen Nikolau, yeni öneriyle, cezai sorumlulukların ayrıldığını, çünkü dokunulmazlığın, bir Başkanın her bir faaliyetini kapsayamayacağını belirtti.

Önerinin, hukuki inceleme amacıyla Hukuk Dairesi’nde bulunduğunu ve hazırlandığında Meclis’e sunulacağını ifade eden Nikolau, bunun, geriye dönük olarak uygulamaya konulamayacağını da söyledi.

Nikolau, dokunulmazlığın bugün uygulandığı gibi devam edemeyeceğini, Başkanın cezai sorumluluklarının olması gerektiğini vurguladı.

AKEL’DEN NİKOLAU’YA TEPKİ

Öte yandan, AKEL Milletvekili Aristos Demenu, Adalet Bakanının mahkemenin kararını siyasi olarak yorumlamasını kurumsal açıdan kabul edilmez olduğunu ifade etti.

Hiçbir yerde, Hristofyas’la ilgili Nikolau’nun öne sürdüğü gibi iddiaların bulunmadığına işaret eden Demenu, cezai sorumluluklara Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar verdiğini vurguladı.

AİLELER HRİSTOFYAS’A KOVUŞTURMA AŞMAYA HAZIR

Gazete yukarındaki başlıkla verdiği haberinde de, patlamada ölenlerin ailelerinin, patlama konusunda Hristofyas’ın sorumluluklarına işaret eden Larnaka Ağır Ceza Mahkemesi’nin önceki günkü kararı ışığında, Hristofyas’a karşı harekete geçmeye hazırlandığını yazdı.

Yollarındaki tek engelin -önceden de yazmış oldukları üzere- Hristofyas’a karşı kovuşturma açılmama kararını savunan Başsavcı Kiliridis olduğunu kaydeden gazete, ailelerin avukatlarının iki yıl önce olduğu gibi bugün de Kliridis’e, Hristofyas’a karşı süreci harekete geçirmesi için fırsat veremeye hazır olduklarını, aksi bir durumda, kendisi (Kliridis) Başsavcılıktan ayrıldığında tek başlarına hereklet edeceklerini belirttiklerini aktardı.

PAPAKOSTAS CEZAEVİ GARDİYANLARININ KORUMASI ALTINDA YOĞUN BAKIMDA

DURMU CİDDİ

Gazete bir başka haberinde, mahkeme kararının açıklanmasıyla cezaevine götürüldükten kısa bir süre sonra rahatsızlanması üzerine Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’ne kaldırılan Rum Savunma eski Bakanı Kostas Papakostas’ın yoğun bakım servisinde tutulduğunu kaydetti.

Sağlık durumunun ciddi olduğunu, doktorların tansiyonundan endişe duyduklarını aktaran gazete yapılan açıklamaya göre Papakostas’ın öncelikle kendi güvenliği için, hem de sanık olduğu için koruma altında tutulduğunu belirtti.

PATLAMADA ÖLENLER “KAHRAMAN” İLAN EDİLDİ

Alithia gazetesi ise dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis önderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu’nun, patlamada ölenleri “karaman” ilan ettiğini kaydetti.

BUGÜN PATLAMANIN İKİNCİ YILDÖNÜMÜ

BAŞSAVCILIK VE BAŞKANLIK KÖŞKÜ ÖNÜNDE PROTESTO

Simerini gazetesi “Mari”deki patlamanın ikinci yıl dönümü dolayısıyla bugün çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceğini yazdı.

Gazete patlamanın meydana gediği Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde, sabah saatlerinde Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos, Anastasiadis ve diğer kişilerin katılacağı anma töreni düzenleneceğini kaydetti.

Akşam saatlerinde ise Başsavcılık binası önünde protesto gösterinin düzenleneceğini haber veren gazete, bazı vatandaşların da Rum Başkanlık Köşkü önünde toplanılması gerektiği görüşünü dile getirerek, burada bir protesto düzenleyeceklerini duyurduklarını belirtti

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.