1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOALİSYON HÜKÜMETİ ÖNCESİ VE SONRASI!
KOALİSYON HÜKÜMETİ ÖNCESİ VE SONRASI!

KOALİSYON HÜKÜMETİ ÖNCESİ VE SONRASI!

141 Bürokrat Atıl Durumda;

A+A-

Koalisyon hükümeti öncesinde 108 olan müşavir sayısına, altı ayda 33 kişi daha eklendi

Memurların üçlü kararname denilen sistemle üst görevlere atanması ve daha sonra görevden alınması ile boşta kalan kimselerden oluşan müşavir ordusunun, 2014 yılı için vergi mükelleflerine ortalama maliyetinin 12 milyon TL civarında olacağı tahmin ediliyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) - Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) koalisyonu kurulduğu gün 108 olan müşavir sayısı, Şubat 2014 tarihi itibarıyla 141’e yükseldi

6 bin 500 ile 8 bin TL arasında maaşları bulunan ve üst düzey memurların açığa alınmasıyla oluşan müşavirlerin, vergi mükelleflerine ortalama maliyetinin yılda 10-12 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

Personel Dairesi’nden alınan bilgiye göre, 30 Ağustos 2013 - 6 Şubat 2014 arasında 56 kişi; ilgili bakan, başbakan ve cumhurbaşkanının imza attığı Üçlü Kararname ile görevinden alındı.

Söz konusu 56 kişi arasında bir kişi başka bir göreve atanırken, beş kişini görevden alındıktan sonra kamu görevi ile ilişkilerinin kesildiği açıklandı. Görevden alınan 50 kişinin müşavir konumuna girdiği belirtildi.

Memurların üst kademe yöneticiliğe atanmasının ardından açığa alınması ve müşavir konumuna girmesi halinde görev yaptığı dönemde müsteşarsa müsteşar, müdürse müdür maaşı almaya devam ediyor.

 

17 kişi müşavir konumundaydı

Aynı dönemde 58 kişi üçlü kararname ile üst kademe yöneticililiğine atanırken, atananlar arasında 17 kişinin, atanmazdan önce müşavir konumunda olduğu, beş kişinin ise kamu görevi dışından işe alındığı ifade edildi.

Personel Dairesi’ne göre müşavir sayısındaki artış 33... Maliye Bakanlığı, mevcut müşavirlere 54 yenisinin daha eklendiğini, 12 Ağustos 2013’ten bu yana 63 kişinin üst kademe yöneticiliğine getirildiğini, bunlardan sadece 15 tanesinin atanmazdan önce müşavir konumunda olduğu bilgisini verdi.

 

Ombudsman rapor yayınlamıştı

2009’da Ombudsman’ın hazırladığı rapora göre, üçlü kararnameyle açığa alınan 114 üst düzey kamu yöneticisi “müşavir” olarak hiçbir iş yapmadan devletten bir yılda 10.7 milyon TL maaş alıyordu.

Personal Dairesi Müdür Muavini Metin Karaderi, müşavirlerin tümünün “evde oturup, hiçbir iş yapmadan devletten para alan” olarak nitelendirilemeyeceğini, çoğunun hiçbir iş yapmadığının doğru olduğunu ama aralarında çalışanların da bulunduğunu söyledi.

Karaderi, müşavirlerin görev ve sorumluluklarının yasayla belirlendiğini belirtirken, müşavir olup da bağlı oldukları dairelere gidip mesai yapanların bulunduğunu kaydetti.

Karaderi’nin müşavir olup da çalışanlar bulunduğunu söylemesinin yanında Meclis’te milletvekillerine danışman olarak göreve başlayan sekiz müşavir var ancak 141 müşavir arasında kaç kişinin düzenli olarak çalıştığı bilinmiyor.

 

Özkardaş: Atamalar parti rozetine göre yapıldı

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise üçlü kararname ile yapılan atamaların başarı ve performansa göre değil, parti rozetine göre yapıldığını söyledi.

Atanan kişilerin nitelikli olması gerektiğine vurgu yapan Özkardaş, “Müdür olarak atananların büyük bir kısmı atandığı yerin koltuğunu dolduramayan, bilgisi yeterli olmayan kişilerdir” dedi.

Şu anda 200’e yakın müşavir olduğunu ve sayılarının her gün arttığını iddia eden Özkardaş, “Atanan insanlar konularında uzman olsa amenna… Barem 18’den ayda 6 bin 500TL maaş alıyorlar. Bu da her ay devletin kasasına 1 milyon 300 bin TL ek maliyete neden oluyor” şeklinde konuştu.

 

UBP döneminde 104 görevden alma ve atama yapılmıştı

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) hükümet ettiği dönemde, 19 Nisan 2009 - 29 Mayıs 2013 arasında üçlü kararname ile üst düzey makamlarda toplam 104 görevden alma ve atama yapılmış.

Diğer yandan, Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) abonelerine ulaştırdığı, Başbakanlık tarafından duyurulan görevden alma ve atamalar ile ilgili derlenen rakamlar ise resmi dairlerden alınan verilerden de farklı çıktı.

Buna göre 6 Eylül 2013 ile 27 Ocak 2014 tarihleri arasında üst düzey memur görevine toplamda 58 atama yapılırken 52 tane de görevden alma oldu.

Görevden alınanlar arasında 35 müdür, 8 özel kalem müdürü, üç müsteşar ve dört kaymakam bulunurken, müdür pozisyonuna 34, özel kalem müdürü pozisyonuna 7, müsteşar pozisyonuna 3 ve kaymakam pozisyonuna da dört atama yapıldı.

 

En çok görevden alma İçişleri’nde

En çok görevden alma, 10 ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, sekizer tane ile Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı ve yedi tane de Tarım, Enerji ve Gıda Bakanlığı’ndan yapıldı. Aynı dönemde en fazla atamanın olduğu kurumlar ise dokuz atamanın yapıldığı İçişleri ve Yerel Yönetimler bakanlığı, yedi atama ile Tarım, Enerji ve Gıda bakanlığı, altı atama ile Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ve beş atama ile Başbakanlık oldu.

 

Yasanın, sorunu çözmesi bekleniyor

Hükümetin kurulmasının ardından görüştüğümüz koalisyon ortaklarından CTP-BG eski Genel Sekreteri Asım Akansoy, partisinin tavrının, önümüzdeki süreçte yeni müşavir yaratmayacak adımlar atmak olduğunu söylemişti. DP-UG eski Genel Sekreteri Bengü Şonya ise DPUG’nin Kamu Görevlileri Yasası’nın değiştirilmesiyle müşavir sorununun ortadan kalkacağını belirtmişti.

Yasa değişikliğine göre üçlü kararname ile atanan bütün makamlar boşaltılacak. Üst düzey yönetici kadroları için bir sınav yapılacak. Sınav, katılmaya yeterli olan herkese açık olacak. Sınavda başarılı olanlar ise üst düzey kademelere atanacak. 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.