1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOMİTE “İYİ İDARE YASA ÖNERİSİ” Nİ GÖRÜŞTÜ
KOMİTE “İYİ İDARE YASA ÖNERİSİ” Nİ GÖRÜŞTÜ

KOMİTE “İYİ İDARE YASA ÖNERİSİ” Nİ GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi CTP Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında toplandı.

A+A-

KOMİTE “İYİ İDARE YASA ÖNERİSİ” Nİ GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi CTP  Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi’nde saat 10:00’da başlayan toplantıda Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, gündeminde bulunan  “İyi İdare Yasa Önerisi”ni görüştü.

Toplantıda ayrıca Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu Üyeliği için yapılan başvuru değerlendirildi ve  Mehmet Ceylanlı’nın ismi   Genel Kurul’a sevk edildi.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamada, İyi İdare Yasa Önerisi’nin öneri sahibi CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman’ın genel gerekçesi de aktarıldı.

“İyi bir idareye, idarenin kamu gücü kullanarak yaptığı eylem ve işlemlere karşı kendisini koruyacak hukuki olanaklara ve hak arama özgürlüğünü kullanarak, ciddi sıkıntılarla karşılaşmaksızın idareye karşı dava açma hakkına sahip olmak modern demokratik hukuk devletinde yurttaşlarının en önemli haklarındandır” diyen Erhürman, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu anlayıştan hareketle üye devletlere, bu kararın ekinde yer alan “iyi idare yasası”nı, kendi ülkelerinde yürürlüğe koyma tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

Anayasanın 1. maddesine göre, KKTC’nin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan bir Cumhuriyet olduğunu belirten Erhürman, “Modern demokrasinin gerçek anlamıyla hayata geçebilmesi için yurttaşların seçme ve seçilme hakkının bulunması yeterli değildir. Yurttaşlara, bunun yanında, karar alma ve bu kararların uygulanmasının denetlenmesi süreçlerine etkili biçimde katılma hakkı tanınmalıdır” dedi.

Hukukun üstünlüğüne saygı ilkesinin ise ancak yurttaşların idareyi bu ilkeye saygı göstermeye zorlama olanaklarının yaratılması halinde hayata geçirilebileceğini ifade eden Erhürman, bu bağlamda idarenin, faaliyetlerini makul süre içerisinde yapmak, gerekçesiz işlem yapmamak, işlemlerinden yurttaşları en uygun yollarla haberdar etmek ve yurttaşlara işlemlere karşı hangi süreler içerisinde hangi makamlara başvurabileceklerini bildirmek yükümlülüğü altında olması gerektiğini vurguladı.
Erhürman şu ifadeleri kullandı:

“Bunun yanında, yurttaşların idareye karşı dava açmalarını kolaylaştıran düzenlemelerin de yapılması, hak arama özgürlüğünün kullanılması ve idarenin hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığının sağlanabilmesi açısından elzemdir.

Bu arada, özellikle ekonomi alanında yaşanan değişimlerle birlikte, önceleri yalnızca kamu kurum ve kuruluşları tarafından görülen bazı kamu hizmetleri özel kişiler tarafından da görülmeye başlanmış ve kamu hizmetinin doğası gereği bu hizmeti gören özel kişiler aynen kamu idareleri gibi kamu gücü ayrıcalıklarından yararlanmaya başlamışlardır. Bu nedenle, kamu gücü ayrıcalıklarından yararlanan özel kişileri de, bu ayrıcalıklardan yararlanarak yaptıkları davranışlar açısından, bu Yasa bağlamında kamu idaresinin sahip olduğu yükümlülük ve sorumluluklara tabi kılmak bu alanda günümüzde yaşanan gelişmelerin doğal bir sonucudur”.

KKTC’nin Avrupa Konseyi’nin bir üyesi olmadığını ancak Kıbrıs Türk halkı Avrupa standartlarında bir demokrasiye ve hukuk devletine sahip olma iradesini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Erhürman, bu Yasayla, Avrupa Konseyi BakanlarAvrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin CM/REC(2007)7 sayılı Tavsiye Kararı’nın ekinde yer alan “İyi İdare Yasası” KKTC hukuk sistemine uyarlanarak, bu iradenin gereklerinden biri olan iyi bir idareye sahip olma hakkının kullanılabilir hale gelmesini sağlamanın amaçlandığını belirtti.

Komite toplantısına, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, UBP Milletvekili Ali Pilli, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ ve DP Milletvekili Fikri Ataoğlu  katıldı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.