1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. KÖMÜR OCAĞINDA FACİA!
KÖMÜR OCAĞINDA FACİA!

KÖMÜR OCAĞINDA FACİA!

KÖMÜR OCAĞINDA FACİA!

A+A-

Karaman'daki bir madende göçük meydana geldi.

Yapılan son açıklamada 18 işçinin mahsur durumda olduğu belirtildi. Yer altında biriken suyun madeni bastığını ifade eden Vali Murat Koca, madende su boşaltılma işleminin başlatıldığını söyledi.

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

VALİDEN AÇIKLAMA

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

ÜRETİME ARA VERMİŞ
 
Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı  kaydedildi.

AFAD: 225 KİŞİLİK EKİP OLAY MAHALLİNE SEVK EDİLDİ
 
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay sonucu madende mahsur kalan işçilere ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklama yaptı. AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada "Karaman'ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50'de AFAD'a ulaştı. İhbar üzerine arama - kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

"20'Sİ MBULANS VE 8'İ AFAD ARAMA KURTARMA ARACI OLMAK ÜZERE 28 ARAÇLA MÜDAHALE"

Bölgeye 20 ambulans ve çok sayıda AFAD arama kurtarma aracının gönderildiği ifade edilen açıklamada şu bilgiler kaydedildi: "Bugün saat 12.15 sıralarında Karaman'ın Ermenek İlçesi, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü'ndeki özel bir linyit kömürü madeninde su borusu patlaması sonucu madenin bir kısmına su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı 12.50'de AFAD'a ulaştı. Gelen bilgiler üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekipler müdahale çalışmalarına başladı. Karaman, Konya, Mersin, Adana Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor. 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları devam ediyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlanıyor. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte çalışmaları yerinden yönetmek üzere bölgeye gidiyor"

İKİ BAKAN OLAY YERİNE GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak. 

FARUK ÇELİK DE GİDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kaza yaşanan maden ocağına gitmek üzere yola çıktı. 

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Çelik, maden kazası haberini alır almaz olay yeri Ermenek'e hareket etti.

Çelik, işçilerin mahsur kaldığı maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

15-16 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ HAZIR

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 15-16 kişilik kurtarma ekibinin bölgeye hareket etmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi.

İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti.

AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, 20 kişinin yer altında bulunduğunu açıklamıştı.

KURTARMA OPERASYONUNU AFAD BAŞKANI YÖNETECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

SU TAHLİYE EDİLİYOR

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi yakınlarındaki maden ocağında galeriyi su basması sonucu mahsur kalan işçilerden 8’i kurtarılırken, 20 işçinin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi yakınlarında bulunan özel bir maden ocağında saat 13.00 sıralarında galeriyi su basması sonucu işçiler mahsur kaldı. Karaman ve çevre illerden çok sayıda kurtarma ekibi maden ocağının bulunduğu bölgeye hareket etti. Maden ocağında ise su tahliye çalışmalarına başlandı.

Karaman Valisi Murat Koca, çalışma esnasında saat 13.00’ten sonra su baskını meydana geldiğini belirterek, “20 işçimiz şu anda yer altında mahsur. Suyun galeriyi işgal etmesi sonucu meydana geldi. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çevrede maden birden fazla olduğu için diğer madenlerden yardım alınarak biriken suyun tahliyesine devam ediliyor. İnşallah arkadaşlarımız sağ salim kurtulur” dedi.

AHTOPOT BÖLGEYE GÖNDERİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.

Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

TTK'DAN KURTARMA EKİBİ YOLA ÇIKTI

Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı. 

TTK Merkez Tahlisiye istasyonunda toplanan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan ekip, malzemelerini araçlara yükleyerek midibüsle Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havalimanı'na hareket etti.

Kurtarma ekibinin, havalimanından uçakla Konya'ya, oradan da helikopterle Ermenek'e ulaştırılacağı bildirildi.

 TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.

"TRAFİK KAZASI" GİBİ
 

Firma yetkilisi yaşanan olay için trafik kazası benzetmesi yaptı, aniden geliştiğini söyledi, "Galeriyi su basması trafik kazası gibi" diye konuştu.

İşletme yetkilisi madende yaşam odası olmadığını söyledi, "Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok" dedi.

İŞLETME YETKİLİSİNDEN ŞOK AÇIKLAMA
 
Maden ocağı yetkilisi Şehin Uyar'ın verdiği bilgiye göre bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı. 
 
Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu. 
 
Yine Uyar'ın verdiği bilgiye göre yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti.

KÖMÜR OCAĞI SAHİBİ: TEK UMUDUM...

Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kaldığı kömür ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar, "Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu" dedi.

Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madendeki suyun tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti:

"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..." 

SAĞLIK BAKANLIĞI: 21 AMBULANS VE 4 UMKE EKİBİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİR
 
SAĞLIK Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI 

Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ermenek'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Takanderesi mevkisindeki özel şirkete ait bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

DAVUTOĞLU BAKANLARDAN BİLGİ ALDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermenek’te maden işçilerinin mahsur kalması dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Karaman Valisi Murat Koca’dan durumla ilgili bilgi aldı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermenek İlçesinde maden işçilerinin mahsur kalması dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başta olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.

Başbakan Davutoğlu’nun Karaman Valisi Murat Koca’dan durumla ilgili bilgi aldığı ve AK Parti Genel Merkezi’nden gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi. AFAD ekiplerinin Karaman’da olduğu ve Acil Durum Yönetmeliğinin uygulamaya girdiği kaydedildi.

Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu’nun Karaman’da olduğu ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısının olay yerine varmak üzere olduğu belirtildi. Bu arada Enerji Bakanı Yıldız, Karaman’a hareket etti.

AA/İHA/DHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.