1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KONSERVE BESİNLER TÜKETMEYİN
KONSERVE BESİNLER TÜKETMEYİN

KONSERVE BESİNLER TÜKETMEYİN

Kış mevsimini kilo almadan atlatmak istiyorsanız bunlara dikkat!

A+A-

Kışın metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte kilo alımı da artıyor. Bunu engellemek için kışın beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenleri Beslenme Uzmanı Nesrin Eriş anlatıyor.

Kış mevsiminde; metabolizma, havanın soğuması nedeniyle vücut ısı dengesini sağlamak için enerjiye gereksinim duyar ve gerekli ısıyı da vücudun enerji kaynağı olan besinlerden sağlar. Bu nedenle kışın iştah artışı ile beraber devamlı bir şeyler tüketmek ihtiyacını hissederiz. Bu dönemde özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış olmaktadır. Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren ürünlerin başında ay çekirdeği gelmektedir.

Kış mevsiminde fazla kiloların oluşmasının bir diğer nedeni de metabolizma hızının yavaşlatmasıdır. Meydana gelen enerji harcamasındaki azalmanın yanında kışın soğuk havanın etkisiyle daha az hareket etmeye başlanır. Bu hareketsizlik ve metabolizmada yavaşlama durumu besin tüketim miktarını ve tüketilen besinin çeşidini daha da önemli bir hale getirmektedir.

Vücut mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Özellikle ortam ısısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekir. Vücut, daima kendi ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmak zorundadır. Bu nedenle kor-tizol dediğimiz hormonun mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu hormon vücudumuzda yağ dokusunu arttırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığımızı dengede tutmayı sağlar.

Bol bol C vitamini

Kışın mevsim değişikliğinden dolayı soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Bu nedenle yeni çıkmaya başlayan turunçgillerden bol bol yemekte fayda vardır. Kışın havaların yağmurlu ve kapalı geçmesi insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediği için iştahsızlık görülmesi de doğaldır. Özellikle B1, B6, B12 ve A vitaminlerinden zengin besinler alınması gereklidir. Bu besinler başta ay çekirdeği olmak üzere turunçgiller, muz, limon ve yeşil yapraklı sebzeler olabilir. Ayrıca özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.

Kış mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

  • Bol bol c vitamini tüketin.
  • Mutlaka bir doktor kontrolünden geçin.
  • Vücudunuza uygun egzersizler yapıp varsa fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Konserve yerine gıdaları taze olarak tüketin.
  • Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmemek gerekir.
  • Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık tercih edilmelidir.
  • Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Kış mevsiminde artan protein ihtiyacı haftada 2-3 gün bu besinlerden rahatlıkla karşılanabilir.
  • Et tüketimini, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber yapmak besin kalitesini artırır.
  • Salata, kışın da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi bakımından en ideal yiyeceklerdendir
  • Kış mevsiminde yağlı besinlerin tüketimi artmaktadır. Bu da kilo kontrolü üzerine olumsuz etkiler yapar. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü olarak tüketmeliyiz. 

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.