1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KONUŞULAN SORUNLAR BİLİNDİK ANCAK SONUÇLAR FARKLI OLACAK"
"KONUŞULAN SORUNLAR BİLİNDİK ANCAK SONUÇLAR FARKLI OLACAK"

"KONUŞULAN SORUNLAR BİLİNDİK ANCAK SONUÇLAR FARKLI OLACAK"

"Nezaket" değil "çalışma ziyareti"

A+A-

 

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği'ni ziyaret ederek, sektör ile ilgili bilgi aldı ve tarım sektöründe hükümet programını uygulayacaklarını söyledi.

Ziyaretlerini "nezaket" değil "çalışma ziyareti" olarak niteleyen Şahali, "Tarım sektörü ile ilgili konuşulan sıkıntılar, sorunlar ve söylenenler aynı ancak sonuçlar farklı olacak" ifadesini kullandı.

Tarım Bakanı Erkut Şahali, ilk ziyaretlerini Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliğine yaparak, sektörün sıkıntılarını dinledi.

Şahali ilk çalışma toplantısını Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ikincisini ise Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ile yaptı.

NAİMOĞULLARI

Naimoğulları, bakan olduktan sonra "ayağının tozuyla" birliği ziyaret eden Şahali'ye teşekkür ederek görevinde başarılar diledi.

"10 yıldır birlik başkanıyım 8. bakansınız, bu bir görev değişimidir, önemli olan görev süresince yapılan ve geride bırakılan işlerdir" diyen Naimoğulları, eski bakan Önder Sennaroğlu'na da teşekkür ederek, sektöre büyük katkılar koyduğunu ve açılımlar sağladığını söyledi.

Şahali'nin zor bir görev üstlendiğini, üreticilerin sıkıntılarını iyi bildiğini, birliğin görevinin de bu sıkıntıların çözülmesi için bu makama destek vermek olduğunu belirten Naimoğulları, ancak her gün üretim yapan sektörün artık tanıyacak zamanı olmadığını, bu yüzden sorunların hızlı bir şekilde takım ruhu içerisinde çalışıp çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Naimoğulları, üreticinin sektörün kalkınması için her türlü desteğe hazır olduğunu belirterek, Bakanlıkta ve süt kurumunda uzman kadroların oluşturulması, tarıma verilen desteklerin yeniden gözden geçirilmesi, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta açılımlar yapılması gerektiğini ifade etti. Naimoğullar, üreticilere "para yoktur" demenin çözüm olmadığını, bu kelimelerin üreticinin canını acıtan kelimeler olduğunu ifade etti.

Desteklerin üreticilere uzun süredir ödenmediğini, süt ödemelerinin düzenli yapılması gerektiğini ve saymakla bitmeyecek birçok sıkıntıları bulunduğunu ifade eden Naimoğulları, üreticinin geleceğine yatırım yapanın yanında olacaklarını, her zaman destek vereceklerini vurguladı.

"Biz para değil kalıcı çözümler ve kalıcı tarım politikası istiyoruz" diyen Naimoğulları, üreticiler olarak ülkeye sağlıklı ürün sağlamak için uğraş verdiklerini kaydetti.

KELLE

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de, üreticiler adına ziyarete teşekkür ederek, kendileri için esas olanın üretimin devamlılığı olduğunu vurguladı. Üreticilerin sıkıntılarının büyük olduğunu, son 2 yıldır yaşanan sıkıntıların bu yıl giderilmesini beklediklerini, Doğrudan Gelir Destekleri ile diğer desteklerin verilmesi gerektiğini ifade eden Kelle, sıkıntıların ivedilikle çözülmesini istedi.

Kelle, üretimin durma noktasında olduğunu, arazilerin sürülemediğini, üretimin bundan büyük zarar göreceğini ve rekolteyi yukarıya çekemeyeceklerini anlatarak, bu sıkıntıları birlikte aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Üreticilerin bankalara borçlu olduğunu, tefecilere düştüklerini anlatan Kelle, tek dertlerinin üretim olduğunu, üretimden kopmak istemediklerini, bu kopmanın Kıbrıs Türk çiftçisine yakışmadığını kaydetti.

Hükümetten tarım sektörüne daha çok ağırlık vermesini isteyen Kelle, üretime dört elle sarılmak istediklerini söyledi.

ŞAHALİ

Tarım Bakanı Erkut Şahali de, ilk ziyaretini Hayvan Üreticileri ve Çiftçiler Birliğine yaptığını belirterek, hükümet programına uygun hareket edeceklerini söyledi, görevlerinin bu olduğunu kaydetti.

Şahali, kendisine aktarılacak sorunların ve yapılacak konuşmaların aynı olduğunu, ancak icraatların farklı olacağını belirterek, tarım sektörünün ülke ve ekonomi için önemine işaret etti, tarım sektörünün ülkenin en öncelikli sektörlerinin başında geldiğini vurguladı.

Tarımın sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının çok büyük önem taşıdığını belirten Şahali, birliklere de bu konuda büyük görev düştüğünü, bu amaçla çalışma ziyareti için buraya geldiğini söyledi.

Şahali, tarım sektörünü ileriye taşıyacak kararlara birlikte imza atacaklarını, kazancın da hem üretici hem de halkın olacağını belirterek, sektörün rekabet edebilir ve sürdürülebilir olması için çalışacaklarını vurguladı, isabetli sonuçlara ulaşmaları durumunda üreticinin de tüketicinin de kazançlı çıkacağını kaydetti.

Şahali, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nde de üreticilerle bir araya gelerek, "tarım" kelimesinin bakanlığında ilk sırada yer aldığını, sorunların bilincinde olduğunu vurguladı. Şahali, işaret edilen sıkıntıları çözmek için çeşitli çözüm önerileriyle çalıştıklarını vurguladı.

Sorunları birinci ağızdan dinlemenin önemli olduğunu, sorunların hemen bugün üstünden gelinemeyecek kadar büyük olduğunu, ancak gelecek için atılacak adımlarda bugünkü sorunları yaşamayacak bir tarım sektörü yaratmak için birlikte çalışacaklarını belirten Şahali, tarıma desteğin sürdürülmesi gerektiğini, artık isabetli desteklerin yapılması için çalışacaklarını kaydetti.

Herkesi bütünüyle mutlu edecek çözümlerin hemen bulunmasının kolay olmadığını, ancak çalışmalara yeni başladıklarını vurgulayan Şahali, tarım sektöründe özellikle ekimin aksamaması için hızlı çözümler üreteceklerini belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.