1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KONUŞULANLAR YAPILANIN YANINDA DEVEDE KULAK!"
"KONUŞULANLAR YAPILANIN YANINDA DEVEDE KULAK!"

"KONUŞULANLAR YAPILANIN YANINDA DEVEDE KULAK!"

Kanatlı: "LTB'de konuşulanlar yapılanın yanında devede kulak"

A+A-

Murat Kanatlı, Lefkoşa Türk Belediyesi’yle ilgili basına sızan taslak Sayıştaylık Raporu’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Abbas Elmas

Yeni Kıbrıs Partisi Örgütlenme Sekreteri ve Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi Murat Kanatlı, Lefkoşa Türk Belediyesi’yle ilgili basına sızan taslak Sayıştaylık Raporu’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kanatlı, raporun detaylı incelenmesi gerektiğine işaret ederek, basına “9 buçuk milyon” ve “5 milyon” olmak üzere iki rakamın yansıdığını belirterek, daha önce hazırlanan raporla birlikte bu meblağın 18 milyon TL’ye ulaştığını söyledi.

"Esas borç 180 milyon"

Murat Kanatlı, belediyenin toplam borcunun 180 milyon civarında olduğunu ve Sayıştaylık Raporu’nda belirtilenin bu miktarın sadece yüzde 10’u olduğunu kaydetti.

"Raporda sosyal güvenlik kurumlarına yatırım yok"

Kanatlı, “Bu geriye kalan borcun 10’da 9’u nerde?” diye sorarak, rapora böyle yaklaşılması gerektiğini vurguladı. LTB'de birtakım usulsüzlükler yapıldığına ve bunlar yapılırken de bir şekilde para harcandığına dikkat çeken Kanatlı, Sayıştaylık Raporu’nda sosyal güvenlik kurumlarına neden yatırım yapılmadığıyla ilgili hiçbir açıklama yer almadığını ve suç istida edilmediğini söyledi.

"Sosyal Sigortalar’a 90 milyon borç var"

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin şu anda Sosyal Sigortalar Kurumu ve İhtiyat Sandığı’na  90 milyon civarında bir borcu olduğunu belirten Kanatlı, bu 90 milyonluk borcun nasıl oluştuğuna dair hiçbir açıklamanın raporda yer almadığını  ifade etti. Kanatlı, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı’na olan 90 milyon TL’lik borçla ilgili belediyenin bir kez daha borçlanması gerektiğine dikkat çekerek, bu borcun bir kez daha Lefkoşa halkının vergileriyle ödeneceğini kaydetti.

"Kimse elini taşın altına koymak istemiyor"

Bunlarla ilgili birinin mutlaka sorumluluk alması gerektiğine dikkat çeken Murat Kanatlı, Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’yla anlaşamadıkları noktalardan birinin bu olduğunu söyledi. Kanatlı, bu 90 milyon TL’lik borçla ilgili kimsenin elini taşın altına koymak istemediğini de sözlerine ekledi.   

Kanatlı, Sayıştaylığın 2012'de LTB'ye finans şirketlerinden borçlanma  yapamayacağı yönünde uyarılar yapmasına rağmen yine de finans şirketlerinden borç alındığını kaydetti.

Bu yaşananları  "usulsüzlük" olarak nitelendiren Kanatlı, Kadri Fellahoğlu döneminde de Mehmet Çangar’ın finans şirketine olan faiz borçlarının ve kur farklarının ödenmesi için bankalardan borçlanıldığına ve borcun borçla kapatıldığına dikkat çekerek, bu yolla yasadışı olan borçlanmaların üstünün örtüldüğünü kaydetti.

"Devede kulak"

Sayıştaylık Raporu’nun sadece basına sızan kısımlarıyla değil, kapsamlı olarak incelenmesi gerektiğine de değinen Kanatlı, gazetelerde bahsedildiği gibi borcun “9 Milyon TL” ya da “5 Milyon TL” olmadığını söyledi. LTB’de 180 milyon TL’lik kayıp bir paradan bahsedilmesi gerektiğini belirten Kanatlı, “Konuşulanlar yapılanın yanında devede kulak kalır” yorumunda bulundu.

LTB’de yaşananların basit bir rakamlar “tartışması” olmadığına da dikkat çeken Kanatlı, usulüne uygun yapılan  ihalelere de bakıldığında bunların yüzde 40’ının sadece bir firmaya verildiğinin görüldüğünü söyledi. Kanatlı, bu durumun da şaibeli olarak görüleceğine dikkat çekti. Sayıştaylık Raporu’nda bu duruma dair hiçbir açıklama yapılmadığını ifade eden Kanatlı, basının ve diğer kurumların bu noktalar üzerinde de durarak iyi araştırma yapması gerektiğini belirtti. Raporun tamamı ortaya çıktığında toplumun büyük bir şok yaşayacağını vurgulayan Kanatlı, belediyenin geçmiş dönemde temizlik için özel sektöre para ödediğini ve söz konusu firmanın da askeri birlik  temizliği, askere bot satın alımı gibi absürt harcamalar gösterdiğini ve bunların da raporda yer aldığını kaydetti.

"Bulutoğluları dönemi iyi incelenmeli"

Cemal Bulutoğluları’na bugüne kadar hiçbir şey yapılmamasının nedeninin herkesle iyi geçinmesinden kaynaklandığını belirten Kanatlı, Bulutoğluları’nın 44 spor kulübüne yardım yapıp bunların taraftarlarını yanına aldığı için kamuoyu yarattığını kaydetti. Kanatlı, Bulutoğluları döneminin incelikle irdelenmesi gerektiğini de belirtti. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin bugüne kadar çok Belediye Başkanı gördüğüne ancak,  Belediye Tüzüğü’nün yenilenmediğine dikkat çeken Kanatlı, Cemal Bulutoğluları’nın göreve geldiğinde bulduğu yasal mevzuatta istediği gibi at koşturduğunu ve “oynadığını” kaydetti.  Lefkoşa Türk Belediyesi’nde şu anda da bu yasal mevzuatların ve eksikliklerin düzeltilmemesi durumunda ikinci bir Bulutoğluları vakasına kapı açıldığını aktaran Kanatlı, yaşanan olayları bir döneme sığdırmanın doğru olmadığını, bunun geçmişten günümüze yaşanan yanlışlıklardan kaynaklandığını ifade etti.

"Savcılık derhal soruşturma başlatmalı"

Kanatlı, bundan sonraki süreçte de yapanın yanına kalmaması için Savcılığın gerekli soruşturmaları derhal başlatması gerektiğine değinerek, doğru davalar açılmadığı sürece halkın beklentisinin karşılanmayacağını kaydetti. Savcılığın yapacağı soruşturma ve ardından gelecek yargılama süreci sonucunda suçluların belki yıllarca hapis cezasına çarptırılacağını belirten Kanatlı, belediyenin ve Lefkoşa halkının zararının da bir şekilde tazmin edilmesi gerektiğini söyledi. Kanatlı, bunun sadece savcılığın soruşturmasıyla olmayacağını ve bu noktada, Belediye’nin halkın zararını geri alabilmek için hukuk davaları açması gerektiğini söyledi.

"Naylon faturalar var"

Lefkoşa Türk Belediyesi içinde Sayıştaylık Raporu’nun henüz tartışılmaya başlanmadığına, şu an raporların incelenme aşamasında olduğuna dikkat çeken Kanatlı, ilk incelemelere göre raporda dikkat çeken yolsuzlukların tespit edildiğini söyledi. Kanatlı, incelemelerde naylon fatura kullanımına rastlandığını ve dişçi kliniği olarak açılan bir firmaya temizlik işleri için para ödendiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Kanatlı, raporda belirtilen şirketlerin birçoğu incelendiğinde ise şirketlerin Cemal Bulutoğluları’nın çalışanlarından oluştuğunun anlaşıldığına dikkat çekerek, tüm bunların titizlikle ele alınması ve araştırılması gerektiğini kaydetti. Kanatlı, raporda olamayan normal ihalelerin dahi incelenmesi gerektiğini belirterek, usulüne göre verilen ihalelerin dikkatli bakıldığı zaman hep aynı kişilere verildiğini söyledi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.