1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. “KONUT HAKKI 3’E ÇIKTI”
“KONUT HAKKI 3’E ÇIKTI”

“KONUT HAKKI 3’E ÇIKTI”

Emlak Uzmanı Ömer Çete, Rusların Güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekerek, çekerek Kuzey Kıbrıs’a yöneldiklerini belirterek uyarılarda bulundu;

A+A-

 

Emlak Uzmanı Ömer Çete, Rusların Güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekerek, çekerek Kuzey Kıbrıs’a yöneldiklerini belirterek uyarılarda bulundu

Emlak Uzmanı Ömer Çete, Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu programının konuğu oldu. Emlak ve gayrimenkul yatırımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çete, yatırımcıların merkezlerden ayrılmaması gerektiğini ve Türkiye’nin 2023 ‘te adada öngördüğü öğrenci rakamının 150 bin öğrenci olduğunu ifade etti. “Emlak sektöründe taşlar artık yerine oturuyor” şeklinde konuşan Ömer Çete, Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekerek Kuzey Kıbrıs’a yönelmeye başladıklarını dile getirerek, uyarılarda bulundu. Ömer Çete, “Adamız o kadar güvenilir bir yer ki, bizler için bir rahatlık var. Rus yatırımcılar güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekmek istiyorlar. Yatırımcının önünü açabilecek her türlü tedbirin alınması ve yatırımcı için ülkenin cezbedilmesi gerekiyor” dedi.

“İSTİKRARLI BİR SÜREÇ İÇERİSİNDEYİZ”

Emlak sektörünün son durumlarına dair değerlendirmede bulunan çete şunları kaydetti; “Artık taşlar yerine oturuyor, artık istikrar var. Kendi içimize döndük. Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen yatırımcılarımızın ve Rusya’da ortaklık kurduğumuz birkaç firma dışında fazla dış yatırımcı yok ama şu an istikrarlı bir süreç içerisindeyiz. Artık bu işi herkes yapmıyor, bu işi gerçekten bilirkişiler yapmaya başladı. İnsanlar geçmişte sorgulamıyorlardı başlarına ne gelebileceğini. Ama şimdi bir sorgulama süreci başladı. İnsanlarda bilinçlendi. Gerek özel sektörün gerekse hükümet kanadının birbiri ile istişare içerisinde olup istikrarlı bir zemin üzerinde yükseliş sağlamak.”

“ÜLKENİN CEZBEDİLMESİ GEREKİYOR”

Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekerek Kuzey’e yönlenmeye başladıklarını belirten Çete, sözlerine şöyle devam etti ;“Adamız o kadar güvenilir bir yer ki bizler için bir rahatlık var. Rus yatırımcılar güney Kıbrıs’taki yatırımlarını çekmek istiyorlar. Yatırımcının önünü açabilecek her türlü tedbirin alınması ve yatırımcı için ülkenin cezbedilmesi gerekiyor. Bununla ilgili yavaş yavaş bir yaptırım olacağını düşünüyorum. Çünkü Kıbrıs’a baktığınız da ciddi manada projeler var örneğin su projesi, su Kıbrıs’a geldiği taktirde Mesarya Ovası’nda ciddi anlamda bir hareketlilik olacak. Yıllardır işlenmemiş bir elması ciddi manada işlemiş olacaksınız. Su gelmeden bile ismi ile bile gayrimenkul bir değer etmeye başladı. Geçmişe nazaran Kıbrıs halkı da bilinçlenmeye başladı.”

“UFKUMUZU GELİŞTİRMEMİZ LAZIM”

Ufkumuzu genişletmemiz lazım diyen Çete, ileri dönük yaşanması gerektiğini ancak Kıbrıs Türkü’nün yalnızca günü kurtarma çabası olduğunu dile getirdi. Çete şunları kaydetti; “Biz maalesef ileriye dönük düşünüp yaşamıyoruz. Tedbir almıyoruz bunun kanıtı 1999- 2008 arasıdır. Biz büyümeyi hesaplayarak alt yapıyı oluşturmuş olsaydık, yaşanan kötü tecrübeleri minimilize edebilecektik ama bizim ufkumuz fazla geniş değil, ufkumuzu genişletmemiz lazım.”

“KONUT HAKKI 3’E ÇIKTI”

Önceden üçüncü uyruklu vatandaşlara konut konusunda daha dar bir çizgiye sahip olduklarını ifade eden Çete konut sayısının 3’e çıkarıldığını şu sözlerle ifade etti; “Üçüncü uyruklu vatandaşlar burada sadece bir tane ev, bir konut veyahut maksimum 5 dönümün içerisinde bir konut alabilirlerdi. Bunun bürokrasi süreci de epey bir zaman alıyordu. Ama şu anda yeni bir düzenleme yapıldı ve bu sayı 3’e çıkarıldı.”

“BU YIL 7 BİN ÖĞRENCİ GERİ DÖNDÜ”

Konut yetersizliğinden dolayı TC uyruklu pek çok öğrencinin ülkelerine geri döndüğünü ifade eden Çete bunun ülke geliri için çok büyük bir kayıp olduğunu ise şu sözlerle ifade etti; “Bu yıl TC uyruklu 7 bin öğrencimiz geri döndü Türkiye’ye çünkü yeterli sayıda dairemiz, konutumuz yok. bu öğrencileri yerleştirebileceğimiz bir yer yok. Üniversiteler de yer var ama öğrenci kalabilecek bir yer bulamıyor. 70 bin öğrenci Kıbrıs ekonomisine bu yıl tam bir buçuk milyar TL para bırakıyor.”

“ADA’DA DAHA FAZLASINI İSTİYORUZ”

‘Kıbrıs gelişecekse bu eğitim ile sağlık ile turizm ile gayrimenkulle olur. Bunların olması içinde yatırımcının önünü açacak düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor’ diyen Çete sözlerini şöyle tamamladı; “Alt yapı ile alakalı dört elle çalışmamız gerekiyor. Bugün çok ciddi yollar yapılıyor, yeterli mi değil? Daha fazlasını istiyoruz. Adada eğer refah düzeyinin yükselmesini istiyorsak akılcı politikalar yürütmeliyiz. Bu toplumun refah düzeyinde bir istikrar sağlanması gerekiyor bunun içinde bir istikrarlı adımlar atılması gerekiyor.”

RIGTHMOVE CYPRUS TEMSİLCİSİ BZADEK DAHA ÖNCE UYARMIŞTI

Rightmove Cyprus Temsilcisi Emlak Uzmanı Jakub Rzadek, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, taşınmaz mal satın alan İngilizlerin dolandırıldıktan sonra aynı akıbetin Rusların da başına gelmemesi dileğinde bulunmuştu.

Rusların emlak satın almak için KKTC’ni tercih ettiğine işaret eden Rzadek, bazı şirketlerin emlak almak için ülkeye gelen Rus müşterilerin araştırma yapmasını engellediğine işaret etmişti. Rzadek, fiyat araştırması yapamayan yabancılara, kıymetinin üzerinde fiyatlarla ev satıldığına belirterek, “Bu kişilere fiyat araştırma yapma seçeneği de bırakılmıyor. Otobüse bindiriliyorlar, turlattırılıyorlar” dedi.

“MAKETE PARA ÖDÜYOR”

Kuzey Kıbrıs’a gelmeden sadece gördükleri maket üzerinde taşınmaz malı beğenenlerin paralarını ödediklerine dikkati çeken Rzadek, ancak bu kişilerin Kıbrıs’a geldikten sonra evlerinin ya başlanmadığını veya yarım inşaat halinde gördüklerini kaydederek, “Bu normal değil. Bazı inşaat şirketleri bitmemiş ve yarım inşaat halindeki evler için para alıyor. Bu bir risk oluşturuyor” dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.