1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOOPERATİF KREDİ ŞİRKETİ’NDEN AB KOMİSYONU’NA ELEŞTİRİ
KOOPERATİF KREDİ ŞİRKETİ’NDEN AB KOMİSYONU’NA ELEŞTİRİ

KOOPERATİF KREDİ ŞİRKETİ’NDEN AB KOMİSYONU’NA ELEŞTİRİ

Kredi Şirketi Yönetimi, KKTC’deki kooperatiflerin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun hibe programlarından yararlanamadığını,

A+A-

“KKTC’DEKİ KOOPERATİFLER HİBE PROGRAMLARINDAN YARARLANAMIYOR. KOMİSYON, TÜRK KOOPERATİFLERİNE ÇİFTE STANDART UYGULUYOR”

Minareliköy Kooperatif  Kredi Şirketi Yönetimi, KKTC’deki kooperatiflerin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun hibe programlarından yararlanamadığını, Komisyon’nun Türk Kooperatiflerine çifte standart uyguladığını iddia etti.

Minareliköy Kooperatif  Kredi Şirketi Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada,  zeytin üreticileri adına köy kooperatifine ait su kuyusuna “damlama-sulama” kurulumu yapılması için AB Komisyonu’na hibe başvurusunda bulunulduğu; hibe başvurusunun önce kabul, arından red aldığı ileri sürüldü.

Söz konusu açıklamada, AB tarafından sağlanan tarımsal hibelerin, ihtiyacı olmayan büyük şirketlere veya üreticilere verildiği iddiasında bulunuldu.

Aynı açıklamada, KKTC’deki kooperatiflerle aynı kuruluş tüzüğü yapısındaki Rum Kooperatiflerinin AB Komisyonu’ndan “damlama – sulama” kurulumu için hibe aldığının tespit edildiği de ifade edildi.

AB Komisyonu’nun 2012’de açtığı Europeaid/132345/C/ACT/CY referans numaralı “Kırsal Kalkınma Hibe Programı”na işaret edilen açıklamada konuyla ilgili süreç şöyle anlatıldı:

“Minareliköy Kooperatifine ait su kuyusundan zeytin bahçelerini sulayan kooperatife üye zeytin üreticilerinin hibe başvurusu AB Komisyonu tarafından önce kabul gördü.

Başvurunun içeriği, Minareliköy’de salma sulama yapan 105 zeytin üreticisinin bahçelerinin damla sulama yöntemiyle sulamasını sağlamaktı.

AB Komisyonu daha sonra başvurunun kabul görmediğini belirtti. Bunun nedenini ‘zeytin bahçelerinin Kooperatif adına olmaması’ diye gösterdi. Kooperatifi oluşturan üyelerin kendi arazilerini kooperatife devretmesi dünyanın neresinde görüldü ki?  Bu araziler kooperatife ait olsa o zaman kooperatif diye bir şey olmaz. Böyle bir durumda şirket olunur ve üyeler de şirket çalışanları olurdu.”

Minareliköy Kooperatif  Kredi Şirketi Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, sürecin devamı hakkında bilgi verilerek, “AB Komisyonu’nun Rum Kooperatiflerine hibe verip Türk Kooperatiflerine hibe vermemesiyle uyguladığı çifte standardın tüm kamuoyu tarafından bilinmesi bizim için önemlidir” denildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.