1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KÖPEK MAMASI YAPILACAK ETLERİ, İNSANLARA YEDİRİYORLAR”
“KÖPEK MAMASI YAPILACAK ETLERİ, İNSANLARA YEDİRİYORLAR”

“KÖPEK MAMASI YAPILACAK ETLERİ, İNSANLARA YEDİRİYORLAR”

Naimoğulları, Güney Kıbrıs’tan kaçak olarak ülkeye getirilen etlerle insanların yıllardır zehirlendiğini belirtti.

A+A-

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Güney Kıbrıs’tan kaçak olarak ülkeye getirilen etlerin halkın kullanmadığı en kalitesiz etler olduğunu ifade etti.

Naimoğulları, bu etlerin verim dışı kalmış inek etleri olduğunu bu nedenle fiyatının çok ucuz olduğunu söyleyerek Güney Kıbrıs’ta bu etlerin bir kısmının et endüstrisinde bir kısmının ise köpek maması yapımında kullanıldığını dile getirdi.

Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yapılan et kaçakçılığıyla insanların yıllardır zehirlendiğine işaret eden Naimoğulları, yargının da bu noktada yetersiz kaldığını ve kaçakçılık yapanların çok cüzi miktarda cezalar aldığını ifade etti. Naimoğulları, yasalarda düzenleme yapılarak kaçakçılığın cezasının artırılması gerektiğini de vurguladı.

Güney Kıbrıs’taki canlı hayvan fiyatının Kuzey Kıbrıs’taki canlı hayvan fiyatıyla neredeyse aynı olduğunu savunan Naimoğulları, fiyat farkının kasaplarda ortaya çıktığını belirtti. Naimoğulları, Güney Kıbrıs’taki et fiyatlarının Kuzey Kıbrıs’a oranla daha düşük olduğunu bu nedenle vatandaşların et alışverişini Güney Kıbrıs’tan yaptığını söyledi.

Naimoğulları, bu yıl kaçak et miktarında artış olduğu gibi söylemlerinin doğru olmadığını da savunarak, kaçak etle mücadelede ciddi artış olduğuna değindi. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nün halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği için kaçak etle ilgili ciddi şekilde mücadele ettiğini ifade eden Naimoğulları, “Yıllardır kaçak et sorunu var. Fakat kaçak etle mücadele edilmediği için basına yansımıyordu” dedi.

“Oteller, Bakanlar Kurulu’na baskı yaptı”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sığır cinsi bonfile ithali için bir takım kıstaslar belirlenmesine rağmen, ülkemizde denetim kısmında yaşanan boşluk nedeniyle doğacak sıkıntılardan endişe duyduklarını ifade etti.

Naimoğulları, oteller ve turizm şirketlerinin baskısı sonucu Bakanlar Kurulu’nun bonfile ithaline izin verdiğini iddia ederek otellerin turizm sezonunda özellikle bonfile et bulma sıkıntısı yaşadıkları şikayetleri üzerine Bakanlar Kurulu’nun bu kararı aldığını öne sürdü.

Şimdiye kadar henüz alınmış bir izin olmadığını belirten Naimoğulları, izin alınması halinde bu konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda yine benzer izinler verildiğini söyleyen Naimoğulları, ülkeye getirilen bonfile etlerin altına gizlenmiş tonlarca, envai çeşit etin ülkeye kaçak olarak getirildiğini hatırlattı.

Tarım Bakanlığı, Veteriner Dairesi ve gümrük memurlarına büyük görev düştüğünü kaydeden Naimoğulları, “Benim yeterli denetimin yapılacağına inancım yok” dedi.

“Ülkeye sadece bonfile ithal edilmesi hayvancıyı etkilemez”

Ülkeye sadece bonfile et getirilmesiyle, üreticinin zarar görmeyeceğini söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Biz Toprak Ürünleri Kurumu’nun ülkeye bonfile gibi nitelikli et ithal etmesi ve talep edenlere istedikleri miktarda bu etin satışının TÜK tarafından yapılması önerisinde bulunduk.

Özellikle 2015 yılında nitelikli et ithal izni çerçevesinde ülkeye inanılmaz derecede envai çeşit et getirildi ve hayvancı zarara uğratıldı. Keşke önerimiz kabul edilseydi ve bu iş TÜK’ün kontrolü altında yapılsaydı” şeklinde konuştu.

LTB mezbahası yıllar sonra açılıyor

Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait atıl vaziyette bulunan mezbahayı çalıştırmak için Lefkoşa Türk Belediyesi’yle işbirliğinde olduklarını söyleyen Naimoğulları, tüketiciye çok daha sağlıklı ve uygun fiyatlara et sağlamak için çalışma başlattıklarını belirtti. Naimoğulları, kriterlere uygun olarak satış yapacaklarını ve fiyatları aşağıya çekeceklerini vurguladı.

Söz konusu işbirliğinin kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini söyleyen Naimoğulları, “O zaman market ile kasap arasında, Güney ile Kuzey arasında fiyat farkını ortadan kaldıracağız, vatandaşlarımız artık Güney Kıbrıs’a rağbet etmeyecek” dedi.

Ahmet VAMIK/Kıbrıs gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.