1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÖPRÜ İNŞAATI TARTIŞMA YARATTI
KÖPRÜ İNŞAATI TARTIŞMA YARATTI

KÖPRÜ İNŞAATI TARTIŞMA YARATTI

KÖPRÜ İNŞAATI TARTIŞMA YARATTI

A+A-

Dumlupınar bölgesinde bir süreden beri devam eden bir köprü inşaatının izinsiz olduğu ve deredeki doğal yaşama zarar verdiği savunuluyor.

Dumlupınar bölgesinde bir süreden beri devam eden köprü inşaatı tartışmalara neden oldu.
Söz konusu bölgede derenin iki yakasında bulunan arazilerin sahipleri tarafından inşaatına başlanan ve tamamlandıktan sonra kamulaştırılacağı belirtilen köprünün, dereye yapılan bir müdahale olduğu kaydedilirken, söz konusu çalışmanın çevreye ve canlılara yapacağı etkinin araştırılmadığı kaydedildi.
Barındırdığı canlılar gerekse şehir içerisindeki yağmur sularını şehir dışına çıkaran doğal kanallar olmasından dolayı önem arz eden derelerin “Kamu Derelerini Koruma Yasası” ile koruma altında olduğunu ifade eden uzmanlar, derelerin kontrolünün Kaymakamlıklarda olduğu ve yapılacak her türlü müdahalede Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Değirmencioğlu: Kaymakamlıktan izin alınmadı

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, söz konusu köprü inşaatıyla ilgili olarak Kaymakamlığın izninin alınmadığını kaydetti.
Konunun araştırıldığını ve bölgede Kaymakamlıktan mühendislerin inceleme yaptığını kaydeden Alkan Değirmencioğlu, Tapu Dairesi ile birlikte bölgeye gidilerek sınırların tespit edileceğini belirtti.

Türkseven: ÇED raporu hazırlanmalı

Çevre Yasası’na göre devlet dahi olsa yapılacak tüm projelerde ÇED raporunun hazırlanması gerektiğini ifade eden Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, “Yapılmakta olan köprü kabul edilebilir değildir. Söylenenlere göre devletin imkanları olmadığından dolayı mal sahibi tarafından yapılmaktadır. Bu köprünün projesi var mı yok mu, ÇED raporu var mı yok mu bilmiyoruz” diye konuştu.
Derenin her iki yakasında çok yüksek duvarların inşa edilerek derenin daraltıldığı vurgulayan Türkseven, yapılan çalışma ile çevre ve canlıların ne şekilde etkilendiğinin bilinmediğini kaydetti.
İlgili kurumların söz konusu inşaat ile ilgilenmesi ve yasalara sahip çıkması gerektiğini belirten Niyazi Türkseven, “aksi halde sel felaketlerinin ardı arkası kesilmeyecek. Herkes kendi bildiğine göre derelere müdahale edecekse sorun hiçbir zaman çözülemeyecek” dedi.

Azeri: Bakanlar Kurulu izni var

Köprü inşaatını yürütmekte olan mal sahibi İlksen Azeri, söz konusu köprünün Bakanlar Kurulu’nun verdiği izinle inşa edilmeye başlandığını iddia etti.
2011 yılında Kaymakamlığa başvurduklarını ve köprü inşası için izin istediklerini ifade eden Azeri, Şehircilik ve Karayolları Dairesi’nin görüşü alınarak ve bazı şartlar koşularak iznin alındığını savundu.
Azeri, köprünün inşa edildikten sonra devlete devredilerek kamulaştırılacağını kaydetti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.