1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORİDORLAR BOŞ KALDI
KORİDORLAR BOŞ KALDI

KORİDORLAR BOŞ KALDI

Doktor ve hemşire eksikliğinden dolayı süresiz eylem başlatılan Girne Akçiçek Hastanesi’nde dün sessizlik hakimdi

A+A-

TIP-İŞ, KTAMS, KAMU-SEN ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası, Girne Akçiçek Hastanesi’nde kadro eksiği bulunması nedeniyle süresiz eylem başlattı.

Servislere istihdam yapılıncaya dek eylemin süreceği ve bu sürede servis ve acil servisler dışında poliklinik hizmeti sunulmayacağı belirtildi.Eylem nedeniyle hastane dün sessiz ve sakin bir gün geçirdi. Sabahın erken saatlerinde numara almak için hastanede sıraya giren hastaların oluşturduğu uzun kuyruklar, dün yoktu.

Koridorlarda dün alışılmışın aksine sessizlik hakimdi. Koridorlarda her gün oturacak yer bulunmazken, eylem nedeniyle hastane adeta terk edilmiş gibiydi.KIBRIS, Girne Akçiçek Hastanesi’ndeki doktor ve hemşire sıkıntısını geçtiğimiz ay gündeme getirmiş, bu sorunun çözülememesi durumunda eylemlerin başlatılacağını okuyucularına duyurmuştu.

Şeherlioğlu: Eylem istihdamlar yapılana dek sürecek.TIP-İŞ Başkanı Erol Şeherlioğlu, Başbakan ve Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerin olumlu netice vermemesi üzerine Girne Akçiçek Hastanesi’nde eyleme gittiklerini belirtti. Şeherlioğlu, eylemi kadro eksiği bulunan servislere istihdam yapılıncaya ve gerektiği takdirde diğer hastaneleri de kapsayacak şekilde süresiz olarak sürdüreceklerini söyledi.

Eylemi, “Halk mağduriyeti ve insan kaybını önlemek için acil ve diğer servis hizmetlerini eylem dışında tuttuk” diyen Şeherlioğlu, eyleme; hükümetin gerek Akçiçek’te, gerekse diğer hastanelerde izlediği “yanlış istihdam politikası” ve sağlıkta yapılan tasarrufun halka yansıtılması nedeniyle gittiklerini de kaydetti.

Eylemlerinin özlük hakları için olmadığının altını çizen TIP-İŞ Başkanı Erol Şeherlioğlu, “Bu bir grev değil, uyarıdır. Bu hastaneyi bir takım branşlarda hizmet dışı bıraktınız. Bunu protesto etmek için diğer ekiplerle birlikte tüm alanlarda hizmeti durdurduk. Bu hastanede hizmet verecek diğer branşlardaki ekiplerin özellikle eksikliği hayati olan ortopedi, kardiyoloji, dahiliye, radyoloji, nöroloji gibi branşlarda hastanenin desteklenmesini istiyoruz” dedi.

Kaptan: Ülkeyi yönetecek yönetici yok.KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan ise, Ebeler ve Hemşireler Sendikası ile birlikte uzun süreden beridir ülke genelinde eylemler ve grevler gerçekleştirdiklerini belirterek, buna karşılık yetkililerin ülke sağlığı için yaptıklarının ortada olduğunu söyledi.

Kaptan, hükümet tarafından sağlığa gerekli yatırımların yapılmadığını belirterek, “Ülkede işe gelmeden maaş alanlar, sağlık merkezlerinde açıldığı günün akşamı kapanan servisler var. Neden kapatılmıştır çünkü içinde hizmet verecek eleman bulunmamaktadır ama en önemlisi ülkeyi yönetecek yönetici yok” diye iddiada bulundu.

KTAMS’ın eylem ve grev yapmada sıkıntısı bulunmadığını, ancak bundan direkt olarak halkın etkilendiğini ifade eden Kaptan, ülkeyi yönetenlerin ülkede yaşanmakta olan sıkıntıları umursamadığını iddia etti.Kaptan “Halkımız bilmelidir ki; biz servis ve acil servislerde hizmet vermeyi sürdüreceğiz ancak poliklinik hizmetlerinin verilmemesinin sorumlusu bugüne dek bu istihdam sorununu çözmeyen; başbakanlık ile Sağlık Bakanlığı ikilisidir” şeklinde konuştu.

Köse: 200 işsiz var.Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, Girne Akçiçek Hastanesi’nde yaklaşık 100 gün önce törenle açılışı yapılan Kadın Doğum ve Cerrahi Servisi’nin doktor, hemşire ve sağlık görevlisi istihdamı yapılmadan hizmete açılması nedeniyle “1 saat” gibi kısa süre sonra kapandığını anımsattı.

Yaşanan sorunun, sadece Girne Akçiçek Hastanesi’nde değil, ülke genelindeki sağlık merkezlerinde yaşanan gerçekleri yansıttığını ifade eden Köse, diğer kurumların durumunun da Akçiçek’te hizmete açıldıktan kısa süre sonra kapanan servis kadar vahim olduğunu kaydetti.
Köse, Girne’nin her geçen gün artan nüfusu yanında Akçiçek Hastanesi’nde kadın doğum ve cerrahi servislerin dışında, diyaliz servisinin de açılmasının gündemde olduğu dikkate alındığında, söz konusu servislere bir an önce istihdam yapılması gereğine işaret etti.

Köse, UBP Kurultayı’na yönelik 417 istihdam yapıldığı bir dönemde sağlıkta istihdam yapılmamasını eleştirerek, ülkede şu anda işsiz olan yaklaşık 200 hemşire ve ebe olduğunu vurguladı.Hastanede en az 40 sağlık çalışanına ihtiyaç duyulduğunu iddia eden Köse, yeni açılan servislerden önce 10 hemşire eksikliğinin olduğunu ancak servisler açıldıktan sonra ise bu sayının 40 olduğunu vurguladı.

Köse, Girne’de günde 400, hafta sonu ise ortalama 600 hastaya bakıldığını ifade ederek, bu sayının yılda 70 bin olduğunu kaydetti.Tabipler Birliği destek verdi

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, kadro eksikliği gerekçesiyle Girne Akçiçek Hastanesi’nde eylem başlatan 4 sendikaya destek belirtti.Birlikten yapılan açıklamada, “Bu eylemin amacı maaş artışı ya da özlük haklarda iyileştirme talep etmek değil, sağlık hizmetinin sürdürülebilir hale gelmesi için kadro eksikliğinin tamamlanmasını sağlamaktır” denildi.

Hastanelerde hekimlerin farklı statülerde çalıştırılmasının çalışma barışını bozduğu, artan nüfus karşısında her hekime düşen yükün gün geçtikçe çoğaldığı ve hekim ihtiyacının arttığı belirtilen açıklamada, “Hekimlerin görev sürelerinin son bulmasının ardından yeniden göreve alınmamaları sonucu kadrolarda azalma yaşanmıştır” denildi.

Sağlık alanındaki eksikliklerin bütçe sıkıntısı öne sürülerek giderilmediği kaydedilen açıklamada, Başbakan İrsen Küçük’ün kalabalık bir heyetle ABD’ye gitmesi de eleştirildi.

Kaynak:Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.