1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORKMAZHAN: “KIBRIS’IN KUZEY’İ KANSERDE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”
KORKMAZHAN: “KIBRIS’IN KUZEY’İ KANSERDE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”

KORKMAZHAN: “KIBRIS’IN KUZEY’İ KANSERDE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”

KORKMAZHAN: “KIBRIS’IN KUZEY’İ KANSERDE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, her yıl 600 kişinin kansere yakalandığını, ülkenin kanserde dünya üçüncüsü olduğunu iddia etti.

 

BKP Genel Sekreteri Korkmazhan yaptığı açıklamada, hükümetin kanser konusunda gerekli önlemleri almadığını ileri sürerek, bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı.

Kansere yakalanma nedenlerini, ‘yüzde 90 beslenme ve çevresel etkenler’ olarak ifade eden Korkmazhan, “Soluduğumuz havadan, içtiğimiz suya, yediğimiz sebze ve meyveye varıncaya kadar her gün çok sayıda kanserojene maruz kalıyoruz. Ülkede ciddi bir denetimsizlik bulunmaktadır” dedi.

Yurtdışından ithal edilen gıda maddeleri, sebze ve meyvelerin zehirli olabileceğini belirten Korkmazhan, ülkede denetlemeye tabi olmayan tarım ve üretim gerçekleşmekte olduğunu savundu.

Her yıl tarımsal üretim için 200 ton kimyasal ilaç, 25 bin ton suni gübre ithal edildiğini, dünyada yasaklanan bir çok tarımsal zehir ve asbestli ürünün halen piyasada bulunabildiğini iddia eden Korkmazhan, tarımsal üretimde kimyasal kullanımının tamamen terk edilmesi gerektiğini savundu.

“Gıda alanındaki mafyalaşma ve kaçakçılık ortadan kaldırılmalıdır” diyen Abdullah Korkmazhan, Gümrük kapılarındaki denetimlerin arttırılması, ülkeye girecek olan her türlü ürünün öncelikle sağlık testine tabi tutulması, gerekli yasaların süratle çıkarılması, gıda denetimi gerçekleştirecek bağımsız bir kurumun oluşturulmasını talep etti.

Korkmazhan, “Kısa vadede elektrik santralleri bacalarına filtre konulmalıdır. Orta vadede ise yılın 12 ayı güneş gören bir ülke olarak fueloil ile elektrik üretimine son vermeli, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi için gereken projeleri hayata geçirmeliyiz. Bu şekilde sağlıklı bir hava yanı sıra ucuz elektrik enerjisini de sağlayabiliriz” dedi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.