1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORKU KOL GEZİYOR!
KORKU KOL GEZİYOR!

KORKU KOL GEZİYOR!

Ülkemizde son yaşanan kundaklamalar, soygunlar toplumda tedirginliğe neden olurken, her gün infial yaratan haberlerle güne başlayan vatandaş geleceğinden endişeli…

A+A-

Sosyolog ve Aile Danışmanı Ayça Kurnaz, bireylerin yaşadıkları topluma güven duymak istediğini, güven ihtiyacının toplumun en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu ifade etti.

Kurnaz, “Son günlerde tanığı olduğumuz kundaklama ve soygun gibi suçlar toplumun güven ihtiyacını sarsmakta, korku kültürünün yerleşmesine zemin hazırlamaktadır” dedi.

Kamera sisteminin suç işlenmesini önlemek için etkili bir şekilde kullanılabileceğine dikkat çeken Kurnaz, kameraların bulunduğu bir sokakta suç işlenmesinin oldukça güç olduğunu söyledi. Kurnaz, ülkeye girişlerde denetimlerin de artırılmasının alınabilecek önlemler arasında olduğunu vurguladı.

Özlem ÇİMENDAL

Toplumu  tedirgin eden kundaklamalar, soygunlar ve benzeri kriminal olaylar vatandaşta büyük endişelere neden oluyor. Sosyolog ve Aile Danışmanı Ayça Kurnaz, toplumda infial yaratan olayların oluşum nedenlerini ve alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.

Toplumun güven duygusu yaralandı

Bireylerin yaşadıkları topluma güven duymak istediğini ve güven ihtiyacının toplumun en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurgulayan  Kurnaz,  “Son günlerde tanığı olduğumuz kundaklama ve soygun gibi suçlar toplumun güven ihtiyacını sarsmakta, korku kültürünün yerleşmesine zemin hazırlamaktadır. Her toplumda bu tür suçlara rastlamak mümkündür, önemli olan bozulan güvenliğin devlet tarafından nasıl tekrar sağlandığıdır. Suçun olmayacağı bir toplum yaratmak pek mümkün olmasa da, denetimi artırarak suçun azalmasını sağlayabiliriz. Küçük bir ada ülkesiyiz, büyük ülkelere kıyasla denetimi sağlamak çok daha kolay. Ama bunun için her alanda olduğu gibi bu alanda da bir sisteme ihtiyaç var. Adaya girişlerin kolay olması, gelen kişilerin hangi amaçla geldiğinin kontrolünün yapılamaması da maalesef suç artışı üzerinde etkili” dedi.

“Çözümsüzlük boş vermişliği tetikliyor”

“Ülkede yaşanan belirsizlik, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık, döviz dalgalanmaları ve kendi kendini yönetememe gibi sorunlar bireylerin toplumlarına olan güvensizliğini daha da tetiklemekte, çözüm bulunamadığı noktada boş vermişliğe doğru itmektedir” diyen Kurnaz, geleceğin ve hayatının kontrolünün toplumun kendi elinde olmamasından dolayı da ayrıca toplumun güveninin zedelendiğini ifade etti. Ayça Kurnaz, ülkede borçlanma sisteminin çok fazla olmasına rağmen istikrarsız ekonomi ve dövizden dolayı da ciddi sorunlar yaşandığına da işaret etti.

“Polise ve yargıya büyük görevler düşüyor”

Toplumda güven ortamının sağlaması için devlete, polise ve yargıya büyük görevler düştüğünü dile getiren Kurnaz, “Suç işleyenlerin kısa zamanda yakalanıp, caydırıcı cezaların verilmesi toplumun devlete olan güvenini artıracağı gibi yeni suçların tekrarlanmaması için de önleyici olacaktır. Dünyada güvenliği artırmak için birçok ülkede CCTV kameralar sokakların güvenliği için kullanılmaktadır. Ve bu kameralar sayesinde birçok olay aydınlatılabilmektedir” şeklinde konuştu.

“Ülkeye girişler denetim altına alınmalı”

Kurnaz,  kameraların da suçun işlenmesini önlemek için de etkili bir şekilde kullanılabileceğine değindi. Kameraların bulunduğu bir sokakta suç işlenmesinin oldukça güç olduğunu ifade eden Kurnaz, “Ülkeye girişlerde denetimlerin artırılması alınabilecek önlemler arasında. Devlet tarafından, kötüye giden ekonomiye çözüm bulunması, borçlandırma sistemine de sınırlamalar getirilmesi de önlem olarak alınabilir” ifadelerini kullandı.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.