1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORKUNÇ İDDİA
KORKUNÇ İDDİA

KORKUNÇ İDDİA

‘Akciğerlerin Sirozu’ ismiyle bilinen silika kumunun, Girne’deki 5 yıldızlı bir otelin plajına serildiği söylentisi, bilim insanı ve çevre örgütlerini ayağa kaldırdı

A+A-

Dünyada, ‘Akciğerlerin Sirozu’ ismiyle bilinen silika kumunun, Girne’deki 5 yıldızlı bir otelin plajına serildiği iddiası bilim insanı ve çevre örgütlerini endişelendirdi. Sivil toplum örgütleri, KKTC’de geçen yıllarda da gündeme gelen silika kumuyla ilgili defalarca açıklama yapmıştı. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Eski Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu kumun içeriği hakkında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler’den gelen raporun kendilerini endişelendirdiğini belirtmişti.

BRONŞİT VE KANSERE NEDEN OLUYOR
Prof. Dr. Çağatay Güler’den gelen rapor doğrultusunda limanda bekletilen kumun halk sağlığına zararlı olduğu tespit edildi. Rapora göre, bu kumun çok küçük dozda bile uzun süre solunması silikoz, bronşit ve kansere yol açtığı, akciğerlerin kapasitesini ileri derecede azalttığı belirlendi. Sürekli tahriş etkisiyle bronşit ve kansere neden olduğu, kalıcı akciğer bozukluklarına yol açtığı ifade edildi. Çocuklar, astımlılar ve yaşlıların daha kısa sürede etkilendiği, astım gelişmesini uyardığı, astım nöbetlerinin sıklaşmasına yol açtığı belirtildi.

YAŞLILAR VE ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN
Halk sağlığına olumsuz yönde etkileyecek bu kumun, uzun sürede bekletilmeden toprağa gömülmesi gerektiği, atıkların rüzgar ile dağılmasının engellenmesinin önemine dikkat çekildi. Ayrıca bu kumun, yerleşim yerlerinin, okul, yaşlılar yurdu gibi en çok ve çabuk etkilenebilecek yaş sınıfından uzak tutulmasının önemine dikkat çekildi.

Kaynak:Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.