1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Korkutan antibiyotik açıklaması
Korkutan antibiyotik açıklaması

Korkutan antibiyotik açıklaması

Korkutan antibiyotik açıklaması

A+A-

Tıp dünyası, antibiyotiklere karşı direnç gösteren  enfeksiyonlar nedeniyle, ölüm oranlarının artabileceğinden endişe duyuyor. 
 
 ABD'nin çeşitli sağlık enstitülerinde görev yapan bilim adamları  tarafından yürütülen araştırmada, antibiyotiklere karşı oluşan direnç,  antibiyotiklerin etkinliğini yüzde 30 azalttığında, ABD'de her yıl fazladan 6 bin  300 kişinin ölümüne neden olabileceğini ortaya koydu. 
 
Araştırmada, ölümlerin daha çok bağırsak ameliyatı, kalça protezi  ameliyatı geçirmiş ya da kan kanseri tedavisi için kemoterapi almış hastalarda  görülebileceği belirtildi. 
 
 Çalışmada, ameliyat sonrası oluşan enfeksiyona neden olan bakterilerin  yarısından fazlasının antibiyotiklere dirençli olduğu görüldü. 
 
Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Nigel Brown, "Bu araştırma ABD'de  yürütülmüş olmasına rağmen, antibiyotik direnci önem verilmesi gereken küresel  bir problemdir" ifadesini kullandı. 
 
Washington'daki Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Siyaset Merkezi  Başkanı Prof. Ramanan Laksminarayan da yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin,  modern tıbbın temelini oluşturduğunu, fakat antibiyotiklere karşı oluşan direncin  tıpta karşılaşılan çok önemli bir sorun olduğunu ifade etti. 
 
Laksminarayan, "Gelişmekte olan ülkelerde antibiyotik direnci yüzünden  yeni doğanlar hayatını kaybederken, gelişmiş ülkelerde ise ileri yaştaki kişiler  yaşamını yitiriyor" dedi. 
 
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, ülkede her yıl 23  binden fazla kişi, en etkili antibiyotiklere karşı direnç gösterebilen  enfeksiyonlardan yaşamını yitiriyor. 
 
 Araştırma, "The Lancet" tıp dergisinde yayımlandı. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.