1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KORUNMA ŞART!
KORUNMA ŞART!

KORUNMA ŞART!

Yaz aylarının baş belası tansiyon

A+A-

Hava sıcaklıklarının artması ile yaz kendini iyice hissettirdi. Havadis’e konuşan uzmanlar, sağlık sorunlarını da beraberinde getiren yoğun sıcaklara karşı uyardı

Ülkede hava sıcaklıklarının 36 dereceye çıkması ile birlikte, aşırı nem ve buharlaşma vücudun sıvı ihtiyacını da arttırıyor. Uzmanlarsa vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için asitli, gazlı ve hazır meyve sularının yerine mevsimine göre meyve ve meyve suyu tüketilmelisini öneriyor.

Sıcak havaların kendini hissettirmesi ile, uzmanlar da vücutta yaşanan sıvı ve mineral kaybına dikkat çekiyor. Yeterli miktarda sıvı alınmamasının kalp krizi başta olmak üzere birçok sağlık riskine neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, sağlıklı serinlemek için su içmenin de tek başına yeterli olamayacağını belirtiyor.

Havadis’e konuşan çeşitli branşlardaki uzmanlar, yaz aylarında hangi hususlarda, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Yaz mevsimini keyifle sürdürebilmek hem de sağlıklı ve zinde yaşamın devamlılığını sağlamak için geç kalınmadığını belirten uzmanlar, değişime bu yazdan başlanabileceğini söyledi.

 

Özdengiz: Yeterli derecede beslenin, spor yapın

Havadis’e konuşan Diyetisyen Orhan Özdengiz, yeterli sıvı alınımının yaz için başlıca hususlar arasında geldiğini, vücudun direncini ve metabolizma dengesini sağladığını belirtti. Mineral kaybını önlemek için, suya alternatif olarak aşırıya kaçmadan soda tüketiminin de faydalı olacağını ekledi. Tek besine bağlı diyetlerin sakıncalı olduğu konusunda uyaran Özdengiz, her şeyi kararında tüketmenin ve “yediğini yak” politikasıyla hareket etmenin daha sağlıklı olacağını aktardı. Sıcağın bahane olmaması gerektiğini savunan uzman diyetisyen, sabah ve akşam saatlerinde yürüyüşler yapılarak vücudun hem formda hem de zinde tutulabileceğini belirtti.

 

“Besin zehirlenmelerine dikkat edin”

Besin zehirlenmelerine dikkat çeken Özdengiz, yaz aylarında bu tür şikâyetlerin arttığını dışarıdan hazır alınan yiyecek ve içecekler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Tüm bunlara ek olarak uzman Orhan Özdengiz, basit karbonhidratlı ve şekerli besinler yerine esmer ekmekler, tam buğday unundan makarnaların, bulgur gibi lifli besinlerin ve günlük meyve tüketiminin artırılmasının sağlığa yararlı olacağını aktardı.

Kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğine vurgu yapan uzman diyetisyen, günde üç ana ve en az üç ara öğün yapılmasının önem arz ettiğini söyledi. Özdengiz, tatlıdan vazgeçmeyenler için katı kurallar olmadığını, sadece yüksek enerjili, yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları, dondurma ve meyve tatlılarını tercih etmeleri konusunda öneride bulundu.

 

Kara: Yaz aylarının baş belası tansiyon

Sıcak havaların kendini hissettirmesi ile Havadis’e açıklama yapan, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sevgül Maydonozcu Kara, yazın başlıca rahatsızlıklarından birinin tansiyon olduğunu belirtti. Vücudu susuz bırakmanın, aşırı çay ve kahve tüketiminin tansiyonu yükselteceği gibi kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha da ağırlaşmasına sebep olabileceğini konusunda uyardı.

 

“Tüketilecek besinler ve ilaç kullanımı doktora danışılmalı”

Yaz aylarında terlemenin artmasıyla birlikte vücuttan elektrolit, özellikle de sodyum kaybının fazla olacağını belirten Dr. Kara, kalp ve tansiyon hastalarının veya riskli gruptakilerin tuz tüketimi için doktor fikri alınmasına değindi. Uzman doktor, su tüketimine ek olarak ağır, yağlı yemeklerden kaçınılması ve sebze, meyve yönünden zengin bir tarzda beslenilmesi, güneş altında alkol tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kumda güneş banyosundan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kara,  denize sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmesini ve denizde fazla açılmadan, kıyıya yakın yüzülmesini tavsiye etti.

Uzun seyahatlere çıkılacağı zaman, kullanılan tansiyon ilaçları için, seyahat öncesinde muhakkak doktora danışılması gerektiğinin altını çizen uzman doktor, yaz ayları boyunca açık renkli, rahat ve bol kıyafetlerin tercih edilmesinin sağlık açısından daha iyi olacağını önerdi.

 

“Kalp her mevsim özenle korunmalı”

Uzman Doktor Kara, kalp sağlığına sadece kalp hastalarının veya riskli grupta olanların değil herkes tarafından ehemmiyet verilmesi, sadece yaza endeksli düşünmeyip her mevsim özen gösterilmesinin gerekliliğini bildirdi.

Özellikle aile içi kalp rahatsızlığı geçmişi hikâyesi olan kişilerin, yaşa bakılmaksızın kontrol edilmesini önemle altını çizdi.

Son olarak, ameliyatlar konusuna değinen uzman kardiyolog doktor,  yaz aylarında elektif yani çok da gerekli olmayan operasyonların ertelenebileceğini ekledi.

Haber Kaynağı: Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.