1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KOŞTURSUNLAR”
“KOŞTURSUNLAR”

“KOŞTURSUNLAR”

“Koştursunlar”

A+A-

Başbakan Yardımcısı Denktaş, Rum Müzakereci Mavroyannis’in, “Türkiye, Kıbrıs Türk toplumunun 17 Milyar Euro’ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz” şeklindeki açıklaması ile AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun kendisi için “Babasının oğlu” nitelendirmesine tepki gösterdi.
 
Star Kıbrıs’ın haberine göre, Denktaş, Mavroyannis’in, “Türkiye, Kıbrıs Türk toplumunun 17 Milyar Euro’ya ulaşan borcunu silmezse, çözüm başarılamaz” şeklindeki açıklaması ile AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun kendisi için “Babasının oğlu” nitelendirmesine tepki gösterdi.

“Kendileri 1963-1974 arası dönemde Kıbrıslı Türklerin maaşlarını ödemeye, Kıbrıslı Türklerin sosyal sigorta primlerinden doğan haklarını ödemeye, Kıbrıslı Türk köylerin yolunu, suyunu, elektriğini götürmezken, yanlarındaki Rum köyüne elektriğini götüren. Rum tarafının bir tazminat ödemesi gerekmez mi? Bunu geçtik. 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’ın adayı işgal girişimi nedeniyle ortaya çıkan bir savaş durumu büyük bir külfettir Türkiye için. Bunun bedelini, tazminatını, savaş tazminatını ödemek Rum tarafına düşmez mi? Benim 17 milyar borcumu Türkiye silmezse, çözüm yaşamaz. Kendilerinin IMF’ye, Dünya Bankası’na 25 milyar Euro’luk borcunu ödemezlerse çözüm yaşamaz diyor muyuz?”

Çözümün yaşayabilir olmasının yolunun bu tür konuların çözümlenmesinden geçtiğine dikkati çeken Denktaş şunları söyledi;

Hak ettiği cevabı verdim”

“Eğitim sistemimizde de bir yanlışlık var bu konuda. Ne oldu ne bitti anlatmamışız. İkincisi, bazı partilerin propagandası bu anlamda çok ileriyken, devlete inanan kesimin temsilcilerinin sadece Vatan Millet Sakarya’ya işi bağlaması neticede bu anlamda geri düşmemize neden olur.

“Koştursunlar”

Ben de doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Bütün derdim o. Mavroyannis böyle bir açıklama yapmasaydı ben durup dururken “Bu kadar borcumuz var bunun faizini ödeyin” mi diyecektim. Böyle bir açıklamayı ben durup dururken yapmadım ki. O taraftan gelen saçma sapan bir talebe hak ettiği cevabı verdim. O ne demiş bu ne demiş. Koştursunlar.”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, kimin borcunun fazla olduğu konusunda herkesin hesabını kitabını yapması gerektiğini belirtti. Denktaş, dünyanın Kıbrıs Türklerini izole ettiğini, Türkiye’yi KKTC’ye, KKTC’yi de Türkiye’ye mahkûm ettiğine dikkati çekerek, bunun bedelinin de şimdi Türkiye’ye ödettirilmeye çalışıldığının altını çizdi. Denktaş şöyle dedi:

“Kabul edelim ki Rum-Yunan propagandası Kıbrıslı Türk-Türkiye propagandasının, lobisinin çok ötesindedir, biz de onların bu propagandası içinde sadece onların gündeme getirdiği şeyleri tartışıyor ve ona karşı tezlerimizi ortaya koymaya çalıştık. İlk defa akıllı bir Rum bu mali konuyu ortaya attı. Bir Kıbrıslı Türk de bunun cevabını verdi. Türkiye mali açıdan güçlü şu bu diyoruz ama unuttuğumuz bir şey var, 75 sente muhtaç olduğu günlerde de bu yardımı yapmaya devam etti Türkiye. Bu durumları da yaşadık.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.