1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KÖTÜ KOKAN KİŞİLERİN UYANDIRDIĞI DUYGU
KÖTÜ KOKAN KİŞİLERİN UYANDIRDIĞI DUYGU

KÖTÜ KOKAN KİŞİLERİN UYANDIRDIĞI DUYGU

Kötü kokan kişilerin uyandırdığı duygu belirlendi

A+A-

BELÇİKA'DA YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE KÖTÜ KOKU, KARŞI TARAFIN DAHA CÖMERT VE DESTEKLEYİCİ OLMASINI SAĞLIYOR

Kötü kokan kişilerin acıma duygusu uyandırdığı belirlendi.

Belçikalı psikologlar, kötü vücut kokusunun savunmasızlıkla ilişkilendirildiğini belirterek kötü kokanlara daha fazla yardım etme ihtiyacı duyulduğunu belirtti.

Araştırmacılar 36 kişiyi rastgele 2 gruba ayırdı. Katılımcıların yarısına ter, bira ve kötü kokuların bulunduğu tişört koklatıldı. Diğer grup, üzerinde koku olmayan bir tişört kokladı.

Katılımcılardan şekli ve rengi aynı olan bu tişörtlerin bir iş arkadaşlarına ait olduğunu hayal etmesi istendi ve nasıl hissettikleri soruldu.

Üzerinde kötü kokuların bulunduğu tişörtü koklayanların acıma duygusuna kapıldığı ve daha çok "ona acıyorum" ifadesini kullandığı görüldü.

İkinci aşamada, 62 kişiden kötü kokan ya da "temiz" tişört giyen bir kişinin yanına oturmadan önce hislerine ilişkin anketi doldurması istendi. Daha sonra tekrar anket dolduran katılımcılardan bir miktar parayı kişiler arasında paylaştırması isteyen bilim adamları kötü kokan tişörtlü bir kişinin yanına oturanların bu kişiye daha fazla para verdiğini gördü.

Leuven Katolik Üniversitesinden Jeroen Camps, "olumsuz hükümler" doğurduğu düşünülse de araştırma sonuçlarının, kötü kokunun başkalarında acıma duygusu uyandırdığını ve böylece kişiler arasındaki ilişkilerin artmasını sağladığını gösterdiğini vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Journal of Applied Social Psychology" dergisinde yayımlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.