1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞI KAPATTILAR
KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞI KAPATTILAR

KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞI KAPATTILAR

KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞI KAPATTILAR

A+A-

İskele Kaza Mahkemesi’nin Karpaz koruma bölgesi içindeki kaçak yapılaşma aleyhine ürettiği karar Dipkarpazlıları ayaklandırdı. Köyde düzenlenen eylemle, mahkeme kararı protesto edildi.

Karpaz bölgesinde Şelonez, Zaferburnu Manastır bölgesi ve Altın Kumsal mevkisinde sit alanı içinde kaçak olarak inşa edilen bungalovlar ile ilgili mahkeme kararı eyleme neden oldu.

Nadire BAHADİ


Yıkımı söz konusu olan bungalovlarla ilgili kararı protesto eden bir grup dün Dipkarpaz köyü girişinde eylem düzenlendi. Dipkarpaz’da faaliyet gösteren turizm tesis işletmecilerinin organize ettiği eyleme köy halkı da destek verdi. Eylemciler vatandaşlar araçları ile yolları keserek köye giriş çıkışı kapatırken, pankartlarla hem mahkeme kararına tepki gösterdi hem de siyasilere veryansın etti.
Eyleme Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da destek verdi.

Pankartlarla içlerini döktüler
Eylemde, “Emek En Yüce Değerdir Ekmeğimize Göz Diktiler, Ölmek Var Dönmek Yok, Hepimiz Burhan’ız Hepimizi Hapse Atın, Serdar Denktaş, Özkan Yorgancıoğlu Karpazı Kime Peşkeş Çektiniz?, Sözde Çevrecilere Geçit Yok , Sözde Siyasete Geçit Yok, Sadece Karpazda Mı Çevre Yasası Var, Eğitim Haklarımızı Elimizden Aldınız Bari Ailemizin Gelirine Dokunmayın, Hakim Ve Savcılar Siz Halk İçin Mi Ordasınız Yoksa Sermaye İçin Mi?”  yazılı dövizler açıldı. Eylem nedeni ile yaklaşık 1 saat yolu trafiğe kapatan eylemciler, eylemlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayarak yolu trafiğe açtı. İskele Kaza Mahkemesi’nin konu ile ilgili ceza takdiri kararının bugün açıklanması bekleniyor.

Coşkun: İşsizlik hat safhada
Eylemcilere destek veren Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, haklarını yasal çerçevede aramakta kararlı olduklarını vurguladı. Bölgede işsizliğin hat sahafta olduğunu söyleyen Coşkun, “yıl 2015 olmasına rağmen köyümde doktor yok” şeklinde konuştu. Yargının karar verirken bunları göz önünde bulundurmasını isteyen Coşkun, yetkililerin Karpazlılara insan gözüyle bakmadığını savunarak “Artık yeter” dedi.

Civelek: Karpaz çiçekten böcekten ibaret değil
Eylemciler adına basın açıklamasını Murat Civelek yaptı. “Bizler kırk yıldır bu topraklarda yaşayan Dipkarpazlılar olarak güzelliğini dünyalara değişmeyeceğimiz köyümüzün yol, su, elektrik, eğitim ve sağlık sorunları başta olmak üzere tüm cefasını çekmekteyiz” diyen Civelek, Karpaz’ı kuştan, çiçekten, böcekten, mantardan, ayrelliden ibaret sananlar olduğunu savundu. Civelek, “Onlar burada insanların yaşadığının farkında değildir” diyerek sitemde bulundu.
Tesisler orada olduğu sürece Karpaz’ın bakir kalacağını söyleyen Civelek, aksi tekdirde bölgenin sermeyenin eline geçeceğini ve beş yıldızlı devasa otellerle beton yığınına dönüşeceğini vurguladı.

“Çevreci geçinen marjinal gruplar projede piyon”
Kumsalın Türkiyeli bir şirkete verildiği söylentisinin köy halkını ciddi şekilde rahatsız ettiğini ifade eden Civelek, “Bizim çevreye duyarlı ahşap yapılarımız böyle bir projenin önündeki en büyük engel olurken, maalesef çevreci geçinen bazı marjinal guruplar projedeki piyon olmayı tercih etmektedir” dedi.
Civelek, “Bizleri basın yoluyla sürekli gündeme getirip olayları bu noktalara getirenlere sormak istiyoruz; Karpaz Milli Parkı içinde Çevre Dairesi’nin yaptığı beton yapılar altı yıldır yarım kalmış, görüntü kirliliğinden başka bir özelliği olmayan ucube binalardan haberiniz var mı?
Girne, Mağusa ve İskele Boğazı’nda denizin 50 metre içerisine kadar beton dökülerek yapılan restoranlarla ilgili herhangi bir eylem yaptınız mı?
Emirname olan bir başka bölgede de ağaçların kesilip dozerle düzeltildikten sonra tepeye yapılan restoran ilginizi çekiyor mu?” diyerek yaşadıkları sıkıntı ve endişeleri içeren soruları kamuoyuyla paylaştı.

‘’Vatandaşlarımızı yurt dışı tatiline zorlayamazsınız’’
Dünyadaki bütün devletlerin öncelikli amacının kendi vatandaşının refahını, yaşam kalitesini arttırmak, vatandaşının ülkedeki doğal güzelliklerinden faydalanmasını sağlayıp öz kaynakları kullanabilmelerine imkan vermek olduğunu söyleyen Murat Civelek, “Şehir havasından, trafiğinden ve iş yoğunluğundan bunalan Lefkoşalı, Mağusalı, Girneli, Güzelyurtlu kardeşlerimizin Karpaz’da tatil yapıp dinlenme haklarını elinden almazsınız. Vatandaşlarımız yurt dışı tatiline zorlayamazsınız” şeklinde konuştu.

Havadis

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.