1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KOZA İLE KEÇE’NİN DANSI
KOZA İLE KEÇE’NİN DANSI

KOZA İLE KEÇE’NİN DANSI

Kanser hastalarına yardım derneği için yapılan el sanatları sergisi, 21 Haziranda Lefkoşa Belediye Pazarı’nda başlıyor

A+A-

Lefkoşa da bulunan eski Belediye Pazarı’nda ( Bandabuliya) sürdürülen el sanatları kursu, yeni bir sergiye hazırlanıyor. Yapılan sanatsal çalışmalarda yer alan birçok kadın sergi için son hazırlıklarını tamamlıyor. 
Avrupa Birliği Bandabuliya’yı canlandırma projesinin yönetmenliğini yapan El Sanatları Öğretmeni Behice Biran, ‘’Biz bu projeye girerken Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne derstek olmak için girdik. Bir diğer hedefimiz ise Bandabuliya’yı canlandırmak’’ dedi. 

Yapılan çalışmalarda ‘Baskı Tekniği Kursu’nun en önemli faaliyetlerinden biri olduğunu söyleyen Biran, ‘’Unutulmuş, yıllardır yapılmayan, eskiden ninelerimizin yemenilerinde, yastıklarında, yorganlarında bulunan baskıları yeniden canlandırıyoruz. Bu baskı tekniğini, önlüklere, örtülere, keselere, çeşitli çanta modellerine, heybelere, perdelere ve daha pek çok farklı yere taşıdık’’ şeklinde konuştu. 

KOZA İLE KEÇE’NİN DANSI 
Yapılan Baskı tekniğinin yanı sıra farklı bir çok teknik daha kullandıklarını vurgulayan El Sanatları Öğretmeni Behice Biran ‘buzlama tekniği’ ile cam bardakları daha dekoratif hale getirdilerini, eski Türk işlemelerinden olan ‘tezgah dokumaları’nın yeni ve yaratıca tarzda yorumlandığını belirtti. Bir çok farklı konu ve teknikler üzerine çalıştığını söyleyen Biran, ‘’ Aynı zamanda koza ve keçenin birleşiminden yapılan, bardak, kadeh altlığı olarak kullanılan objeler üzerine çalışıyoruz. Biz buna koza ile keçe’nin dansı dedik’’ ifadesini kullandı. 

SERGİ 21 HAZİRAN’DA 

Proje, 21 Haziran Cuma günü yapılacak olan sergi ile halka açılacak. Yapılacak olan sergide el sanatları işleri, nakış teknikleri, Kıbrıs’ın yerel yemekleri, müzik dinletileri ve folklor gösterileri yer alacak. Folklor gösterisi yapacak olan çocuklar aynı zamanda kendilerine uygun motifleride seçerek önlüklerine ve folklorik kıyafetlerine baskı tekniğini uygulayacaklar. Bu yöntemle el becerilerini geliştirecek olan çocuklar aynı zamanda kültürel miraslarını da öğrenmiş olacak. 29 Nisan’da başlayan proje, Eylül ayına kadar devam edecek.

(STARKIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.