1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KREDİ ÖDEMELERİ ÇÖZÜMDEN SONRA
KREDİ ÖDEMELERİ ÇÖZÜMDEN SONRA

KREDİ ÖDEMELERİ ÇÖZÜMDEN SONRA

Maliye eski bakanı Ersin Tatar, Maliye Bakanı Zeren Mungan ile ekonomistlerin Kıbrıs Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmeleri eleştirerek, Türkiye’nin kredilerin geri ödenmesi için tarih ve faiz belirlemediğini söyledi.

A+A-

Ersin Tatar, Türkiye’nin üst düzey yetkililerinden de teyit ettiğine göre bu konunun çözümden sonra oluşacak “federal veya konfederal” oluşumla çözüleceğini vurguladı. 

KKTC’yi, ekonomik darboğaz yaşayan Yunanistan’a benzetmenin ülkeye zarardan başka bir şey getirmeyeceğini ifade eden Ersin Tatar, ülkenin esas sorununun 3 milyar TL civarındaki iç borç olduğunu ifade etti.  

Kamu bankaları ve İhtiyat Sandığı ile kredi anlaşmalarında kabul edilen yüksek faiz nedeniyle esas faiz mağdurunun devlet olduğuna işaret eden Tatar, kamu borçlarının rahatsızlık verecek dereceye ulaştığını belirtti. 

Esrin Tatar, “Şu anda iç borç stokunun 3 milyar TL civarında olduğu ve %10 faizle yılda 300 milyon TL faiz doğurduğunu söyleyebilirim. Bu en büyük sıkıntıdır. Faiz öncesi yılda 500 milyon TL olan bütçe açığı, bizim tarafımızdan 100 milyon TL civarına indirilmiştir ancak bu 100 milyon TL civarı rakamda faiz yoktur” diyerek, faize bir çare bulunması gerektiğini, aksi takdirde iç borcun çığ gibi büyüyeceğini anlattı. 

“Faiz için ayrılan parayı alabilmenin koşulları var”
   KKTC ekonomisine bakıldığında ne Türkiye’den alınan krediyi ne de iç borcun faizini ödeyebilecek durumumuz olduğunun altını çizen Tatar, “Türkiye ile imzalanan 2013-15 ekonomik işbirliği protokolü içerisinde 300 milyon TL de Türkiye ile müzakere ettikten sonra faiz ödemeleri için kullanacağımızı taahhüt ettik. Ancak bunu kullanabilmemiz için bazı koşulları, tedbirleri ve düzenlemeleri yerine getirmemiz gerekir” dedi. 

Devletin borçlandığı kurumların faizlerin düşürülmesi konusunda isteksiz davrandığını anlatan Tatar, Türkiye’nin iç borç faizlerinin ödenmesi için vermeyi kabul ettiği 300 milyon TL karşılığında, ilgili kurumların “kendilerine çekidüzen vermesi” ve kamu bankalarının özerkleştirilmesi gibi bazı tedbirlerin alınmasını talep ettiğini söyledi. 

“KKTC’yi Yunanistan’a benzetmek yanlış”
   Ersin Tatar, KIBRIS gazetesinin manşet haberini değerlendirirken bazı değerli ekonomistlerin, KKTC’nin ekonomik sıkıntı yaşayan Yunanistan’dan daha kötü durumda olduğunu söylemelerinin ülkedeki yatırım iklimini bozacağını, bu nedenle yanlış olduğunu aktardı. 

Diğer yandan Türkiye’den alınan kredilerin karşılığının şu ana kadar istenmediğini söyleyen Tatar, adını açıklamak istemediği yüksek düzeydeki bir Türk yetkilisinin kendisine, KKTC’ye verilen kredilerin bir çözüm olması durumunda “federal” veya “konfederal” Kıbrıs ile görüşülüp gündeme getirileceğini kaydetti.

“Yatırımlara ihtiyacımız var”
   Ersin Tatar, “Böyle değerlendirmeler sakıncalı olabilir çünkü KKTC gelişmekte olan bir ekonomiye sahip ve bu yatırımlara ihtiyacı var. Burayı Yunanistan’a benzettiğinizde ve Yunanistan’ın başına gelenleri gördüğünüzde, burada yatırım iklimini bozabilecek, bütün sistemi tehlikeye atabilecek tespitler tehlikeli olur” dedi. Tatar, Türkiye’nin verdiği krediler karşılığında bir taahhütname, ilgili sözleşmelerde bunların ödenmesi konusunda bir tarih ve de faiz oranı belirlenmediğine işaret etti. Tatar şöyle konuştu: 

“Madem böyle bir geri ödeme talebi yoktur, Türkiye Cumhuriyeti kendine göre bir çözüm durumunda, nasıl Yunanistan Kıbrıs’tan bazı haklar talep edebilecektir, bu kredi ilişkisinde oluşan rakamların bir çözüm durumunda federal veya konfederal cumhuriyetten talep edeceği veya mahsuplaşma yapacağı bir kriter olarak ortaya çıkacaktır.”

“Krediyi geri ödeyecek potansiyel yok”
   Ersin Tatar, “Türkiye, KKTC’den kredinin geri ödemesini talep edilmiş olsaydı, şu anda bu mevcut anlaşmalarla yeni kredi tahsis edilemezdi çünkü bütçe potansiyeli böyle bir kredinin geri ödenmesine olanak vermiyor” dedi. Tatar, Türkiye’nin 2012’de 2.6 milyar TL, 2013’te imzalanan “Ekonomik İşbirliği Protokol”ü ile 3.3 milyar TL ek kaynak göndereceğini, maliyeti tamamıyla Türkiye tarafından karşılanacak su projesinin ise 1.5 milyar TL tutacağını söyleyerek, “Türkiye para isteseydi bu ilişki böyle devam etmezdi. Banka alamayacağı para için kredi vermez” diye konuştu.

“Boş kasa bırakmadık”
   Maliye Bakanı Zeren Mungan’a cevap olarak, Mungan’ın Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı 2003-2009 döneminde gelirlerdeki artışın, kendisinin bakanlık yaptığı döneme göre son derece yetersiz olduğunu belirten Tatar, “Bizim dönemimizde gelirler 1.57 milyar TL’den 2.2 milyar TL’ye çıkarıldı” dedi. 

Ersin Tatar,“Bizim boş kasa veya eksik kasa bıraktığımız şeklindeki değerlendirmeler son derece yanlış. Hiçbir zaman kasada deste deste para o şekilde bırakılmaz. Bütçe açığı olan bir yerde ki şu anda bunu 100 milyon TL’ye kadar indirdik, kasada eksiklik görülmesi de normaldir” dedi. Tatar, kendi döneminin mirasının sürekli ve istikrarlı bir şekilde artan gelirler olduğunun altını çizdi.

“Bu ay maaşların durumu ne?”
   Ersin Tatar, son yaşanan maaş krizinde 20 milyon TL’nin gelmesiyle sorunun çözüldüğünü, en az 150 milyon TL mükellefiyeti olan devletin sadece 20 milyon TL eksilmesinin, kasanın boş olmadığını gösterdiğini kaydetti. 

Bakan Mungan’a “29 Temmuz’da emekli maaşları, 31 Temmuz’da da maaşlar ödenecektir. Acaba durum nedir? Buna yönelik çalışmalarda bir aksaklık, eksiklik var mı?” sorularını yönelten Tatar, “Netice itibarıyla seçime doğru gidiliyor, aksilik yaşanmaması lazım” diye konuştu. 

(KIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.